Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Οι υπερορθόδοξοι Haredim, o πλέον αυξανόμενος πληθυσμός του Ισραήλ, αρνούνται την πρόσβαση στα smartphones και αντιστέκονται στη κατάργηση των συχνοτήτων 2G και 3G

Αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς
Οι Haredi, o πλέον αυξανόμενος πληθυσμός του Ισραήλ αρνείται την πρόσβαση στα smartphones και αντιστέκεται στη κατάργηση των συχνοτήτων 2G και 3G. Eπιλέγουν αντί τα smartphones τα τηλέφωνα kosher.

Πάμε να δούμε το ρεπορτάζ από τους Times of Israel.

Ο νέος υπουργός Επικοινωνιών, Shlomo Karhi, ανακοίνωσε την Τρίτη, μετά από συνάντηση με επικεφαλής φατριών του κόμματος Haredi, ότι θα ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με στόχο την ενσωμάτωση των υπερορθόδοξων καταναλωτών στην ευρύτερη αγορά κινητών τηλεφώνων.

Οι μεταρρυθμίσεις είχαν ασχοληθεί με τα λεγόμενα «kosher phones» που χρησιμοποιούνται από πολλούς στην υπερορθόδοξη κοινότητα που αποφεύγουν την αφιλτράριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Τα τηλέφωνα Kosher δεν διαθέτουν λειτουργίες όπως προγράμματα περιήγησης ιστού και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ διαθέτουν φθηνότερα προγράμματα καθώς χρησιμοποιούνται μόνο έξι ημέρες την εβδομάδα και έχουν αριθμούς τηλεφώνου με διακριτά ψηφία που τα διαφοροποιούν από τους κανονικούς χρήστες smartphone.

Ο προκάτοχος του Karhi, Yoaz Hendel είχε εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση που έδωσε τη δυνατότητα στους κατόχους προγραμμάτων kosher τηλεφώνου να διατηρούν τον προσωπικό τους αριθμό τηλεφώνου όταν μετακινούνται μεταξύ εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και επίσης ψήφισε κανονισμούς ώστε οι κάρτες sim που χρησιμοποιούνται σε τηλέφωνα kosher να μπορούν να χρησιμοποιούνται και σε κανονικά τηλέφωνα.

Προηγούμενοι κανονισμοί θα είχαν οδηγήσει στην ακύρωση του πακέτου τηλεφώνου kosher του χρήστη από μια τέτοια κίνηση.

Οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση έντονα από τους βουλευτές Haredi, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Hendel προσπαθούσε να επιβάλει έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής στην υπερορθόδοξη κοινότητα. Οδήγησε σε πολλές μαζικές ταραχές από Haredi, οι οποίοι έκαψαν ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ιερουσαλήμ και στο Bnei Brak όπου πωλούνταν συνηθισμένα κινητά τηλέφωνα.

Στη δήλωσή του που ανακοινώνει την αναστολή των μεταρρυθμίσεων του Hendel, ο Karhi τόνισε την αποφασιστικότητά του να πραγματοποιήσει μια συνομιλία με «σεβασμό» με την υπερ-ορθόδοξη πολιτική ηγεσία σε αντίθεση με την προσπάθεια του προκατόχου του να «επιβάλλει μια αλλαγή τρόπου ζωής σε μια ολόκληρη κοινότητα».

Η ανατροπή είναι η πιο πρόσφατη απόφαση της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, στην οποία κυριαρχούν σκληροί δεξιοί και υπερορθόδοξοι, που ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση στην οποία αντιτίθεται η κοινότητα των Haredi. Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich έδωσε εντολή σε στελέχη του υπουργείου να ανακαλέσουν τις αυξήσεις φόρων στα πλαστικά μιας χρήσης και τα ζαχαρούχα ποτά, βασικά είδη σε πολλά σπίτια των Haredi, ως την πρώτη του πράξη στην εξουσία.

Στη συνάντησή του με τον Yitzhak Goldknopf του United Torah Judaism και τον Moshe Gafni μαζί με τον πρόεδρο της Shas, Aryeh Deri, ο Karhi συζήτησε επίσης τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για σταδιακή κατάργηση των συσκευών 2G και 3G για να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερους πύργους κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

Οι μεταρρυθμίσεις της Hendel θα είχαν κλείσει τις υπηρεσίες 2G και 3G από αυτήν την εβδομάδα, εμποδίζοντας τα τηλέφωνα kosher που βασίζονται κυρίως στα δίκτυα χαμηλού εύρους ζώνης.

Ο Karhi ανακοίνωσε ότι η μετάβαση σε 4G και 5G θα συνεχιστεί, αλλά η απενεργοποίηση των συσκευών 2G και 3G θα καθυστερήσει έξι μήνες για να δώσει περισσότερο χρόνο στους υπερορθόδοξους χρήστες να κάνουν τη μετάβαση.




Την ίδια στιγμή οι Haredim είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πληθυσμός στο Ισραήλ, θα αποτελούν το 16% των Ισραηλινών μέχρι το τέλος της δεκαετίας-όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Judah Ari Gross.

Η πληθυσμός του το 2023 είναι 1,28 εκατομμύρια άτομα. Οι γυναίκες Haredi εντάσσονται όλο και περισσότερο στο εργατικό δυναμικό ενώ ο αριθμός των ανδρών παραμένει στάσιμος. Το ποσοστό φτώχειας είναι διπλάσιο από το γενικό πληθυσμό.


Ο υπερορθόδοξος πληθυσμός του Ισραήλ έχει αυξηθεί στα 1,28 εκατομμύρια, ή 13,5% του συνολικού εθνικού πληθυσμού των 9,45 εκατομμυρίων, σύμφωνα με μια ετήσια στατιστική έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία από τα δεδομένα του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής έδειξαν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης του υπερορθόδοξου πληθυσμού 4% —τον υψηλότερο από οποιαδήποτε ομάδα στο Ισραήλ— μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα αποτελεί το 16% του συνολικού πληθυσμού.




Ο πρώην υπουργός Επικοινωνιών Yoaz Hendel στο Μουσείο της αντίκας στο Gush Etzion





O νέος υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Shlomo Karhi στη Knesset, στις 2 Ιανουαρίου 2023

Πάνω από το 40% από αυτά τα 1,28 εκατομμύρια ζουν σε δύο πόλεις, την Ιερουσαλήμ και το Bnei Brak, έξω από το Τελ Αβίβ. Ένα άλλο 7% ζει στο Beit Shemesh και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ζει σε υπερορθόδοξες πόλεις και οικισμούς όπως το Modiin Illit, το Beitar Illit και το Elad, ή σε μικρούς θύλακες σε μεγάλες πόλεις όπως το Ashdod, το Petah Tikva, η Haifa, το Rehovot και η Netanya. .

Η ανάλυση, που συντάχθηκε από το think tank του Israel Democracy Institute, προσφέρει ένα στιγμιότυπο του υπερορθόδοξου πληθυσμού του Ισραήλ, ή Haredi, τον οποίο βρίσκει φτωχό, ταχέως αναπτυσσόμενο, με εξαιρετικά περιορισμένη επίσημη κοσμική εκπαίδευση αλλά με ισχυρή αίσθηση της κοινότητας και της φιλανθρωπίας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των υπερορθοδόξων είναι διπλάσιο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, με σχεδόν τους μισούς να πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αν και υστερούν πολύ σε σχέση με άλλους Ισραηλινούς, οι Haredim χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την IDI-Israel Democracy Institute.

«Η αναταραχή που δημιουργήθηκε από την πανδημία, η οποία οδήγησε σε δραματική αύξηση του αριθμού των υπερορθόδοξων χρηστών του διαδικτύου, παραμένει αμετάβλητη και τα δύο τρίτα των Haredim σήμερα χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο. Βλέπουμε μια αύξηση στο ποσοστό των εργαζομένων γυναικών και τα ελλιπή στοιχεία για το 2022 υποδηλώνουν αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων ανδρών», δήλωσαν οι Lee Cahaner και Gilad Malach, οι οποίοι επιμελήθηκαν την έκθεση.

Η ανάλυση του IDI διαπίστωσε ότι το 2019 – το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία – το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των Ισραηλινών Haredi ήταν 44%, ενώ για τον συνολικό πληθυσμό ήταν 22%. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η φτώχεια των Haredi ήταν υψηλότερη, με την κορύφωσή της το 2005, όταν το ποσοστό Haredi ήταν 58% και το συνολικό ποσοστό ήταν 21%.

Το 2021, τα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των γυναικών Haredi είναι ελαφρώς χαμηλότερα, περίπου τα ίδια με αυτά του γυναικείου γυναικείου πληθυσμού μη-Haredi, 78% σε σύγκριση με 82%. Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ανδρών Haredi είναι τριπλάσιο από αυτό των μη-Haredi Εβραίων ομολόγων τους το 2021: 49% έναντι 14%.

Σύμφωνα με το IDI, οι στατιστικές από το 2022 υποδεικνύουν μια ελαφρά μείωση της ανεργίας των ανδρών Haredi στο 46,5%, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη από τους Εβραίους άνδρες που δεν είναι Haredi.

Η νέα κυβέρνηση έχει προτείνει μια ευρεία γκάμα μέτρων προς όφελος του πληθυσμού Haredi, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων αμοιβών για τους σπουδαστές σεμιναρίων, κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει τους άνδρες Haredi να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό.







Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μια δραματική αλλαγή στην απασχόληση Haredi από πριν από 20 χρόνια, όταν λίγο περισσότερες από τις μισές γυναίκες Haredi και περίπου το ένα τρίτο των Haredi απασχολούνταν. Αν και ο αριθμός των γυναικών Haredi που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό αυξάνεται σταθερά από τότε, τα ποσοστά απασχόλησης των ανδρών έχουν μείνει στάσιμα τα τελευταία χρόνια, κυμαίνονται λίγο πάνω από το 50% από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της IDI.

Οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί των νοικοκυριών Haredi – 14.121 NIS (4.003 $) – ήταν επίσης πολύ χαμηλότεροι από τους ομολόγους τους που δεν ήταν Haredi, οι οποίοι κέρδιζαν 21.843 NIS (6.191 $).

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιο φτωχοί, οι Ισραηλινοί Haredi είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουν χρήματα σε φιλανθρωπίες και να γίνουν εθελοντές από άλλους Εβραίους Ισραηλινούς, σύμφωνα με στοιχεία του CBS.

Μια έρευνα του CBS διαπίστωσε ότι το 2021, το 86% των Ισραηλινών Haredi, ηλικίας άνω των 20 ετών, δήλωσαν ότι είχαν κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε σύγκριση με το 58% των Ισραηλινών Ισραηλινών μη Haredi.

Αυτό παρέμεινε σταθερό σε μεγάλο βαθμό για τους Ισραηλινούς Haredi, καθώς ο αριθμός των Ισραηλινών μη Haredi που λένε ότι έκαναν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μειώθηκε με τα χρόνια, από 72% το 2008 στο σημερινό επίπεδο.

Οι Ισραηλινοί Haredi είχαν επίσης σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι προσφέρθηκαν εθελοντικά στην κοινότητά τους, με το 40% των Haredi να δηλώνουν ότι το έκαναν, σε σύγκριση με το 23% των Ισραηλινών μη Haredi Εβραίων.

Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινές Harediγενικά δεν προσφέρονται εθελοντικά για να εκτελούν εθνική υπηρεσία, με μόλις το 4% των γυναικών Haredi να το κάνουν το 2021 — σε σύγκριση με το 22% των Εβραίων γυναικών που δεν είναι Haredi. Οι άνδρες Haredi επίσης δεν υπηρετούν στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ σε σημαντικό αριθμό, με περίπου 1.200 να το κάνουν το 2020 — σχεδόν οι μισοί από το 2015.

Λόγω των υψηλών ποσοστών γεννήσεων, τα παιδιά Haredi αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% όλων των μαθητών και περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των μαθητών που μιλούν Εβραϊκά.

Η πλειονότητα — το 74% — σπουδάζει σε «ανεπίσημα αλλά αναγνωρισμένα» σχολεία, τα οποία προορίζονται να ακολουθήσουν την πλειοψηφία του κοσμικού βασικού προγράμματος σπουδών (αν και τα περισσότερα δεν το κάνουν) με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του 75%, ένα άλλο 22,5% σπουδάζει σε «εξαιρούμενα» σχολεία που διδάσκουν μικρότερο μέρος του βασικού προγράμματος σπουδών και λαμβάνουν ανάλογο ποσό κρατικής χρηματοδότησης, ενώ μόλις το 3,5% παρακολουθεί πλήρως κρατικά σχολεία Haredi που διδάσκουν το πλήρες πρόγραμμα σπουδών.

Τα κορίτσια Haredi διδάσκονται όλο και περισσότερο το κρατικό βασικό πρόγραμμα σπουδών – καθώς κατευθύνονται περισσότερο στο εργατικό δυναμικό – με σχεδόν το 60% να δίνει κρατικές εξετάσεις εγγραφών το 2019/2020, σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό που το έκαναν το 2008-2009, σύμφωνα με το IDI.

Τα αγόρια, ωστόσο, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να δώσουν — πόσο μάλλον να περάσουν — τις κρατικές εξετάσεις, και δεν υπήρξε σχεδόν καμία αλλαγή τα τελευταία 13 χρόνια, με το 15% να συμμετάσχει στις εξετάσεις το 2019-2020, σε σύγκριση με το 16% το 2008- 2009.

Συνολικά, μόλις το 14% των μαθητών Haredi πέρασαν τις εξετάσεις εγγραφής το 2019-2020, σε σύγκριση με το 83% των μη-Haredi Εβραίων μαθητών που πέρασαν.

Αυτός ο αριθμός δεν είναι πιθανό να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς η επερχόμενη κυβέρνηση έχει καταρχήν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει σχολεία Haredi χωρίς να απαιτείται να διδαχθεί κανένα από τα βασικά προγράμματα σπουδών.

Ο αριθμός των φοιτητών Haredi σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει δυσανάλογα χαμηλός, αποτελώντας το 10,5% του συνόλου των φοιτητών στο Ισραήλ, αν και έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 13 χρόνια. Πάνω από το 90% αυτών των φοιτητών φοιτούν σε κολέγια, τα οποία έχουν γενικά χαμηλότερες απαιτήσεις εισόδου από τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα στοιχεία του IDI.

Μεταξύ 2014-2021, το IDI διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανδρών που σπουδάζουν σε yeshivas και kollels (ταλμουδικά ιδρύματα πλήρους απασχόλησης) αυξήθηκε κατά 46%, σε συνολικά 138.367 τέτοιους φοιτητές.

kourdistoportocali.com
corfiatiko.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...