ria.ru
ΜΟΣΧΑ, 21 Αυγούστου – RIA Novosti. Η Ρωσία γνωρίζει το κενό στο
αμερικανικό πυρηνικό δόγμα, έγραψε η αμερικανική έκδοση The Hill.
Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πυρηνικές
βόμβες ελεύθερης πτώσης, αλλά η Μόσχα γνωρίζει ότι είναι ανεπαρκώς
προστατευμένες όταν αποθηκεύονται σε αποθήκες και παραδίδονται σε
στόχους με αεροπλάνα που πετούν πάνω από αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.
Επιπλέον, σχεδόν πάντα μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της
εντολής για πλήγμα και της μετάβασης του αεροσκάφους στο στόχο.
Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρειάζεται μια νέα γενιά
πυρηνοκίνητων πυραύλων κρουζ μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, κυρίως
επειδή διάφοροι πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν,
εμπόδισαν την ανάπτυξή τους.
Το Κογκρέσο προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση, αλλά η Αμερική
εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκοληθέση. Η Κίνα είναι επίσης ενήμερη γι’
αυτό, καταλήγει η εφημερίδα The Hill.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ
Ριαμπκόφ σημείωσε την ελπίδα της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ και η Δύση στο σύνολό
τους έχουν αρκετή κοινή λογική για να μην οδηγήσουν την κατάσταση στην
Ουκρανία σε άμεση αντιπαράθεση με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία
Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία δεν απείλησε ποτέ κανέναν με πυρηνικά όπλα. Η
προσέγγιση της Μόσχας, δήλωσε η διπλωμάτης, βασίζεται αποκλειστικά στη
λογική της αποτροπής, μεταξύ άλλων και στις σημερινές συνθήκες, όταν οι
χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες προκάλεσαν την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης
και εξαπέλυσαν μια υβριδική εκστρατεία κατά της Ρωσίας και
αυτοανακηρύχθηκαν σε “πυρηνική συμμαχία”, βρίσκονται επικίνδυνα στο
χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης.
https://ria.ru/20220821/bresh-1811065741.html
Δεν έχουμε τα απαραίτητα πυρηνικά όπλα για να περιορίσουμε τη Ρωσία και την Κίνα;
© AP Photo / Senior Airman Ian Dudley/Vandenberg Air Force Base via AP
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην απίστευτη θέση να μην έχουν τα κατάλληλα όπλα
για να αποτρέψουν τη Ρωσία από τη χρήση πυρηνικών κεφαλών χαμηλής
απόδοσης, γράφει το The Hill. Ο συγγραφέας παραπονιέται ότι το κύριο
μειονέκτημα των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων είναι η αδυναμία «να
δώσουν μια πειστική απάντηση».
Gordon G. Chang
Την περασμένη Πέμπτη, ο Ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι η Αμερική «με μανία» ξαναγράφει την πυρηνική της στάση.
Ξεκαθάρισε ότι οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι για πιθανή εξέλιξη των γεγονότων. Η σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων πλησιάζει. «Είμαστε στα πρόθυρα πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο Χένρι Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Δυστυχώς, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο φαίνονται έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα πιο καταστροφικά όπλα τους εάν ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος.
Μιλώντας στο Χάντσβιλ σε ένα συμπόσιο για το διάστημα και την πυραυλική άμυνα, ο Ρίτσαρντ είπε ότι αυτή η κατάσταση είναι «πρωτοφανής στην ιστορία της χώρας μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αμερική δεν «συνάντησε ποτέ ταυτόχρονα δύο αντιπάλους ίσους σε δύναμη και ικανούς να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, οι οποίοι πρέπει να αποτραπούν με διαφορετικούς τρόπους».
Μέχρι τώρα, η Αμερική χρησιμοποιούσε μια καθολική στρατηγική που κληρονομήθηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Σοβιετική Ένωση διέθεταν επαρκείς πυρηνικές δυνατότητες για να καταστρέφουν η μία την άλλη πολλές φορές. Όπως το έθεσε τόσο διακριτικά ο Μπάρι Γκόλντγουοτερ, οι Σοβιετικοί γνώριζαν ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να «ρίξουν μια τέτοια βόμβα στο δωμάτιο των ανδρών στο Κρεμλίνο». Ως αποτέλεσμα, ούτε ένας γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου δεν τόλμησε να εκτοξεύσει μια αρμάδα αρμάτων μάχης στο κενό Fulda στη Γερμανία, το οποίο στη μεταπολεμική περίοδο φοβόταν περισσότερο οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ. Χάρη στην έννοια της «αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής» ήταν δυνατό να διατηρηθεί μια εύθραυστη ειρήνη.
Πολλοί φοβούνται τώρα ότι η έννοια της αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο δεν ισχύει πλέον. Για παράδειγμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δίνει την εντύπωση ότι δεν φοβάται την προοπτική ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα. Στις 27 Φεβρουαρίου έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Την πρώτη Μαρτίου, έστειλε ουσιαστικά τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του σε εκστρατεία και κανόνισε τη λεγόμενη εκπαίδευση με τη συμμετοχή επίγειων κινητών πυραυλικών συστημάτων.
Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα ονομάζεται «κλιμάκωση για χάρη της αποκλιμάκωσης» ή «κλιμάκωση για χάρη της νίκης». Αυτό σημαίνει ότι στο αρχικό στάδιο μιας μη πυρηνικής σύγκρουσης, η Μόσχα μπορεί να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή να τα χρησιμοποιήσει. Σαφώς, οι απειλές του Πούτιν λειτούργησαν και εμπόδισαν τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ στο Χάντσβιλ, «η Μόσχα χρησιμοποιεί κρυφό και φανερό πυρηνικό εξαναγκασμό».
«Οι Ρώσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ένα φανταστικό κενό στο σύστημα αποτροπής, ένα όριο κάτω από το οποίο πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα», είπε ο ναύαρχος, αναφερόμενος στα ρωσικά επιχειρησιακά-τακτικά πυρηνικά όπλα. Η αμερικανική ηγεσία ανησυχεί για τις ενέργειες της Ρωσίας και, όπως σημειώνει η Defense One, «μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρές κεφαλές σε περιορισμένες ποσότητες και σε συγκεκριμένους στόχους χωρίς να εξαπολύσει παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο, τον οποίο οι Ρώσοι φοβούνταν εδώ και δεκαετίες».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τα απαραίτητα «μη στρατηγικά όπλα». Η Αμερική έχει πυρηνικές βόμβες ελεύθερης πτώσης, αλλά η Ρωσία γνωρίζει ότι προστατεύονται ασθενώς όταν αποθηκεύονται σε αποθήκες και όταν παραδίδονται στον στόχο από αεροπλάνα που πετούν μέσω αμφισβητούμενου εναέριου χώρου. Επιπλέον, υπάρχει σχεδόν πάντα μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της εντολής χτυπήματος και της προσέγγισης του αεροσκάφους στον στόχο. Και σε έναν πυρηνικό πόλεμο, αυτό είναι ένα κρίσιμο μειονέκτημα.
Επιπλέον, το Ναυτικό των ΗΠΑ χρειάζεται μια νέα γενιά πυρηνικών πυραύλων κρουζ μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς, κυρίως επειδή διάφοροι πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού, έχουν εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Το Κογκρέσο προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση, αλλά η Αμερική εξακολουθεί να βρίσκεται στην απίστευτη θέση να μην έχει τα κατάλληλα όπλα για να εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί κεφαλές χαμηλής απόδοσης. Ενδεχομένως, ο Πούτιν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα ξεκινήσουν έναν ολοκληρωτικό θερμοπυρηνικό πόλεμο για ένα μόνο χτύπημα με τακτικά όπλα.
Ο Κίσινγκερ και άλλοι αναλυτές προσφέρουν όμορφες θεωρίες αποτροπής, αλλά μόνο ένας παράγοντας έχει σημασία: τι σκέφτεται ο εχθρός. Είναι ασφαλές να πούμε ότι η αποτροπή αποτυγχάνει επειδή οι αντίπαλοι της Αμερικής πιστεύουν ότι κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν θα υπόσχεται να εξαπολύσει ένα χτύπημα όπλων απόδοσης μεγατόνων για να αποτρέψει χτυπήματα χαμηλής απόδοσης.
Αυτό δημιουργεί ένα «κενό αξιοπιστίας», όπως το θέτει ο Peter Huessy
του Ινστιτούτου Hudson. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδυναμία να δώσουμε μια
επαρκώς πειστική απάντηση είναι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα
των πυρηνικών μας δυνάμεων. Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν δείχνουν ότι
γνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν τα σωστά όπλα.
Αυτό το γνωρίζει και το Πεκίνο.
Επισήμως, η Κίνα δεν έχει σχέδια για ένα πρώτο χτύπημα και τον Ιούνιο ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Wei Fenghe δήλωσε δημόσια ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο για αυτοάμυνα. Ωστόσο, Κινέζοι στρατηγοί και πολιτικοί αξιωματούχοι αυτόν τον αιώνα έχουν κάνει περιστασιακές άσκοπες απειλές για να αφανίσουν αμερικανικές πόλεις.
Από τον Ιούλιο, η Κίνα άρχισε να απειλεί σοβαρά άλλες χώρες, ιδιαίτερα την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Τον Μάρτιο, το υπουργείο Άμυνας του υποσχέθηκε τις «χειρότερες συνέπειες» για τα κράτη που βοηθούν την Ταϊβάν στην αυτοάμυνα.
Τον Μάιο, η Βόρεια Κορέα συμμετείχε, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα εξαπολύσει πυρηνικά πλήγματα σε άλλες χώρες.
Όταν το πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα καταρρεύσει, το χειρότερο μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα.
https://inosmi.ru/20220821/yadernoe-oruzhie-255593851.html
https://www.triklopodia.gr