Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Καλέ μου άρχοντα

Γράφει η Κοκοζίδου Μαρίνα
Με μεγάλη θλίψη παρακολουθώ τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον εκτός Εκκλησίας και με βιώματα και εμπειρίες από τον προτεσταντικό χώρο (με ενεργή συμμετοχή) πραγματικά με εκπλήσσει δυσάρεστα το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και όσοι το εκπροσωπούν. Με τη Χάρη του Θεού, πλέον είμαι μέλος της μόνης Εκκλησίας του Χριστού, της Ορθόδοξης.

Δεν είμαι θεολόγος αλλά ιστορικός, ωστόσο νομίζω πως και η εκκλησιαστική ιστορία αλλά κυρίως η παρακαταθήκη που έχουμε από τους Αγίους και του Πατέρες της Εκκλησίας, αποδεικνύει περίτρανα πως η πίστη μας είναι ξένη προς τη λογική και τη «θεολογία» που υπηρετείτε. Δε σας γνωρίζω προσωπικά, παρά μόνο από τα όσα κατά καιρούς γράφετε στο προσωπικό σας ιστολόγιο ωστόσο ένιωσα την ανάγκη να πάρω θέση ως μέλος της Εκκλησίας. Μου προκαλεί εντύπωση η επιθετική σας στάση απέναντι σε κληρικούς οι οποίοι αποτέλεσαν και αποτελούν, μετά το Θεό και τους Αγίους μας, στήριγμα για μας τους απλούς πιστούς, τους κοινούς θνητούς. Σε τέτοιο βαθμό μου φαίνεται χυδαίος ο τρόπος που εκφράζεστε για όσους τολμούν να εκφέρουν άποψη διαφορετική από τη δική σας, ή να αντιταχθούν
απέναντι στο «αλάθητο» του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, που αρχικά με αποθάρρυνε να σας γράψω ακόμα και αυτές τις λίγες σειρές.

Θα σας παρακαλούσα να μην υποτιμάτε την επιρροή που έχει Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, που φυσικά δεν περιορίζεται στα όρια της Μητρόπολής του, κάτι το οποίο ειρωνεύεστε σε άρθρο σας ή ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος ή οι τόσοι ακόμα κληρικοί που εμφανώς ή αφανώς Ορθοτομούν το λόγο της Αλήθειας στις ενορίες και Μητροπόλεις τους, αφού και ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει το πλήθος των Εκκλησιών που ακολουθούσαν τον Αρειανισμό. Μπουχτίσαμε από Γραμματείς και Ειδικούς, χρειαζόμαστε πνευματοφόρους ανθρώπους!!! Μήπως ο Αγ. Παϊσιος ή ο Αγ. Πορφύριος ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου; Όχι, απλά αγάπησαν το Χριστό πιο πολύ από τον κόσμο.

Δε σας προβληματίζει στο ελάχιστο ότι αυτό που έλαβε χώρα στο Κολυμπάρι (ναι, αναφέρομαι στη σύνοδο του Κολυμπαρίου) υπήρξε η αφορμή για σκανδαλισμό κληρικών και λαϊκών; Γιατί έχω την εντύπωση ότι η Εκκλησία ενώνει και δεν διαιρεί… Και όταν λέω ενώνει, δεν εννοώ ότι δέχεται τις αιρέσεις ως Αλήθεια, αλλά θα μπορούσε να φροντίσει για την επιστροφή των παλαιοημερολογιτώνστην Εκκλησία μας και οπωσδήποτε να φανερώσει την αλήθεια στους μη ορθοδόξους για να έλθουν στην μόνη οδό της Σωτηρίας μας και να απελευθερωθούν από την πλάνη στην οποία, χωρίς καμία αμφιβολία, βρίσκονται. Αυτά βέβαια σε περίπτωση που μας απασχολεί η σωτηρία της ψυχής και όχι η πολιτική διπλωματία «Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν.», αν όχι καλώς πράττετε… Ή μήπως οι αποφάσεις δηλαδή που λήφθηκαν στο Κολυμπάρι βασίζονται στους Κανόνες της Εκκλησίας μας;

Τέλος, πως είναι δυνατόν να αμφιβάλλετε για την Ιερότητα του κέντρου της Ορθόδοξης λατρείας, τη Θεία Μετάληψη;Το παράδειγμα που έχουμε από τους Αγίους μας δεν είναι η αποφυγή των ασθενών, αλλά η διακονία τους. Τόσα χρόνια στα νοσοκομεία κοινωνούν Χριστό άρρωστοι μεταξύ αρρώστων κι εσείς αναιρείτε αυτήν την εμπειρία; Και φυσικά ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει από διάφορους «φωστήρες» θεολόγους για τον εορτασμό του Πάσχα του 2021 στις 22:00!

Εύχομαι να βρείτε την ανάπαυση, έτσι ώστε με το λόγο σας να αναπαύετε και τον κόσμο και κυρίως τον Θεό.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...