Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Κολοσσιαία οικονομική συμμαχία Ρωσίας, Κίνας και άλλων 7 χωρών αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία

Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, και Χιλή μαζί τους - Όλοι μαζί εκπροσωπούν το 50% του πληθυσμού του πλανήτη!

H Ρωσία και η Κίνα, μαζί με τις λοιπές χώρες των BRICS (Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική) και τις Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, και η Χιλή, δημιουργούν το νέο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζοντας 15 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,2 δις δολάρια) η κάθε μία, προκειμένου να αντικαταστήσουν το δυτικής επιρροής ΔΝΤ και να δανείζουν οι ίδιοι με καλύτερο επιτόκιο τις χώρες του πλανήτη που χρειάζονται οικονομική βοήθεια!

Η ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας – και ήλθε σε συνέχεια της δημοσιοποίησης την περασμένη εβδομάδα του κινεζορωσικού σχεδίου από τον ίδιον τον Βλαντιμέρ Πούτιν για την δημιουργία του «αντι-δολαρίου» για τις διεθνείς συναλλαγές, με τη συμμετοχή χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Η μεγάλη είδηση είναι η συμμετοχή κρατών όπως της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, της Ινδονησία, και της Χιλής, οι οποίες θεωρούνται ότι μέχρι σήμερα ήταν είτε στην δυτική (Σιγκαπούρη, Χιλή) είτε στην ουδέτερη ζώνη (Μαλαισία, Ινσονησία).

Το νέο σχήμα έχει πληθυσμό 3,6 δισ. ανθρώπων, δηλαδή περισσότερο από το 50% των κατοίκων του πλανήτη!

Όπως είνα γνωστό, το «κανονικό» ΔΝΤ, που έχει 29 χώρες – μέλη και στο οποίο η αμερικανική επιρροή είναι εμφανής, ιδρύθηκε στα τέλη του 1945, μετά το τέλος του Β! παγκοσμίου πολέμου για να βοηθήσει στην ανάπτυξη, μέσω δανεισμού και τεχνικής βοήθειας – και έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για τις πολιτικές που «συνιστά» , όπως συνέβη και με την χώρα μας στα χρόνια των Μνημονίων.

Το θέμα της δημιουργίας ενός διεθνούς νομίσματος βασισμένου στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας, είναι υπό εξέταση», είπε ο ηγέτης της Ρωσίας την περασμένη Τετάρτη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICS – των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που περιλαμβάνουν, εκτός της Ρωσίας και της Κίνας, την Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Όπως είναι γνωστό, οι κυρώσεις για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές οικονομικό σύστημα – και ο Πούτιν έχει σε πολλές επριπτώσεις σπεύσει να προβλέψει ότι το δολάριο θα αποκαθηλωθεί από την θέση του νομίσματος αναφοράς για όλο τον πλανήτη.

Τον Μάιο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας – είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο – αυξήθηκαν κατά 80,6 δις δολάρια και έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο υπήρξαν αναφορές ότι συμφωνήθηκε μία μεγάλη προμήθεια πετρελαίου μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, πληρωτέας σε γουάν, το κινεζικό εθνικό νόμισμα. 

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...