Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Η Κίνα διακωμωδεί τους G7

Με το βλέμμα του κόσμου στραμμένο στην G7, το Πεκίνο υπενθύμισε στη Δύση ότι οι ανταγωνιστές του είναι λιγότεροι
Εν μέσω των υψηλού προφίλ συναντήσεων των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δημοσίευσε την Τρίτη μια εικόνα στην οποία επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι αναφέρονται ως «διεθνής κοινωνία», οι χώρες της G7 αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Απεικονίζοντας τους ηγέτες των χωρών G7 μαζί με τους ηγέτες των χωρών BRICS, η εικόνα σημείωνε ότι ο πληθυσμός των πρώτων ανέρχεται σε 777 εκατομμύρια, ενώ οι χώρες BRICS φιλοξενούν 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Έτσι, την επόμενη φορά που θα μιλήσουν για «διεθνή κοινωνία», ξέρετε τι εννοούν…». έγραψε ο Zhao.


Μετά τη σύνοδο κορυφής στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες της G7 αναχώρησαν για τη Μαδρίτη, όπου η συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνεδριάζει για να συντάξει τη νέα στρατηγική της αντίληψη – ένα έγγραφο που περιγράφει την αποστολή και τη στάση της έναντι των μη μελών. Στην πρώτη του επικαιροποίηση από το 2010, το έγγραφο θα αντιμετωπίζει την Κίνα ως «πρόκληση» και, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «θα καταστήσει σαφές ότι οι σύμμαχοι θεωρούν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά μας».

Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής συναντήθηκαν εικονικά για τη λιγότερο αναφερόμενη σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS. Η ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ακρωνύμιο που αποτελείται από το πρώτο γράμμα των ονομάτων των κρατών μελών της, περιλαμβάνει τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του πληθυσμού του πλανήτη και το 30% του ΑΕΠ του.

Ενώ η ομάδα BRICS δεν είναι μια επίσημη συμμαχία με στρατιωτική ή οικονομική έννοια, τα μέλη της είναι συχνά ενωμένα στην αντίθεση με τη δυτική συναίνεση. Εκτός από τη Βραζιλία, κανένα από τα έθνη BRICS δεν ψήφισε με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να καταδικάσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Μάρτιο, για παράδειγμα, και η Κίνα και η Ινδία έχουν ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία από τότε.

Το μπλοκ μπορεί επίσης σύντομα να επεκταθεί. Η Αργεντινή και το Ιράν υπέβαλαν αίτηση για ένταξη την περασμένη εβδομάδα, με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να περιγράφει τα BRICS ως έναν «πολύ δημιουργικό μηχανισμό με ευρείες πτυχές» και τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες να δηλώνει ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να «εφαρμόσει μια ατζέντα για το μέλλον που θα οδηγήσει σε μια καλύτερη και δικαιότερη εποχή».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS την περασμένη Τετάρτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η πενταμελής ομάδα εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος «με βάση ένα καλάθι νομισμάτων των χωρών μας».

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Πηγή: Russia Today (RT)

πηγή
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...