Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ROXANNE: Η νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης του διαδικτύου!

Προωθείται ως ένα αναλυτικό εργαλείο πολλαπλών συστημάτων για να αξιολογεί λόγο και πρόσωπα προκειμένου να δημιουργήσει μια ορατή χαρτογράφηση για τις αρχές και να ταυτοποιήσει τους υπόπτους. Η ROXANNE είναι μια νέας γενιάς τεχνολογία παρακολούθησης και επί του παρόντος υποστηρίζεται τόσο από τις αστυνομικές αρχές της Ιρλανδίας [An Garda Síochána] όσο και από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Βόρειας Ιρλανδίας [Police Service of Northern Ireland-PSNI] προκειμένου η τεχνολογία αυτή να τεθεί σε χρήση.

Το ακρωνύμιο [Real time netwOrk, teXt, and speaker ANalytics for combating orgaNized crimE- ROXANNE], ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο η ανάμειξη του κράτους στο εγχείρημα που επί του παρόντος αναπτύσσεται στην Ελβετία.

H πλατφόρμα  βασίζεται στη βιομετρία για να παρακολουθεί και να καταστέλλει το οργανωμένο έγκλημα, ενώ μια επιπρόσθετη εφαρμογή της ROXANNE την οποία οι δημιουργοί της αναγγέλλουν χωρίς περιορισμούς, είναι η ικανότητά της να καταγράφει εκείνους που είναι ένοχοι για υποτιθέμενη έκφραση μίσους και ακραίες-φανατικές πολιτικές πεποιθήσεις.

Πρόκειται για αποτέλεσμα του προγράμματος Horizon 2020 που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να προάγει μια νέα τεχνολογία παρακολούθησης, την Roxanne που χρησιμοποιεί κάθε πλευρά των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook, το YouTube καθώς και πλατφόρμες συνηθισμένων τηλεπικοινωνιών ώστε να ταυτοποιούν, να κατηγοριοποιούν και να εντοπίζουν πρόσωπα και φωνές που επιτρέπουν στις αρχές να περιγράφουν μια περισσότερο λεπτομερή εικόνα του δικτύου το οποίο ερευνάται, είτε αυτή σχετίζεται με μια εγκληματική δραστηριότητα είτε με εκείνους οι οποίοι θεωρούνται πολιτικά ακραίοι.

Παρέχοντας τη δυνατότητα στις αρχές να χρησιμοποιούν ανεπεξέργαστα δεδομένα από μια ποικιλία από πηγές και πλατφόρμες ώστε να αναγνωρίσει τα κοινά σχήματα λόγου, τα χαρακτηριστικά προσώπου και της γεωγραφικής τοποθεσίας, το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο να ταυτοποιεί τους υπόπτους και να περιγράφει μια πολυσύνθετη εικόνα των δικτύων που βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο.

 Αναπτυγμένη στο Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας [Idiap],  η ROXANNE είναι ένα επίτευγμα πολυεθνικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Ισραηλινές υπηρεσίες αστυνόμευσης καθώς και μερικών φορέων του ιδιωτικού κλάδου. Χρηματοδοτήθηκε με χρηματικό ποσό ύψους 7 εκ. ευρώ, τόσο από τις αστυνομικές αρχές της Ισλανδίας [An Garda Síochána] όσο και από τις αστυνομικές υπηρεσίες της βόρειας Ισλανδίας [PSNI] έχουν συνεισφέρει 100.000 ευρώ και 128.000 ευρώ αντίστοιχα για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας που αναμένεται να αποπερατωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Η ιρλανδική συμβολή στο εγχείρημα επιβεβαιώθηκε από την υπουργό McEntee στο πλαίσιο μιας ερώτησης στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας από την σοσιαλδημοκράτισσα Catherine Murphy. Σε μια επακόλουθη δήλωση περιγράφεται συνοπτικά η ανάμειξη του κράτους με το εγχείρημα, όπου η An Garda Síochána κατέθεσε την ακόλουθη ανακοίνωση στην εφημερίδα  Belfast Telegraph.

«Είναι σημαντικό που (εμείς) συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά ερευνητικά σχέδια που ενισχύουν και βελτιώνουν τις δυνατότητες και την ικανότητα της εθνικής αστυνομίας της Ιρλανδίας και των υπηρεσιών ασφαλείας για να καταπολεμήσει το διεθνές και πολυεθνικό σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα, καταπολεμώντας επιπλέον τις απειλές εναντίον της ασφάλειας της πολιτείας».

Η ανάμειξη της Ιρλανδίας και στις δυο πλευρές των ορίων με την ROXANNE αποδοκιμάστηκε από ένα μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος του TD Richard Boyd Barrett, αμφισβητώντας την ενσωμάτωση του Ισραηλινού Υπουργού της Δημόσιας Ασφάλειας εξαιτίας του δικού τους αρχείου αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μια από τις δέκα υπηρεσίες επιβολής του νόμου που συνεισφέρουν στην ROXANNE, η Ισραηλινή κυβέρνηση προσφέρει 138.000 ευρώ.

Το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η πρώτη δοκιμή της ROXANNE υπό κανονικές συνθήκες διεξάχθηκε με ένα δείγμα κοινωνικής εργασίας που παρέχεται από την Αστυνομία της Τσεχίας σχετίζεται με ένα δίκτυο ναρκωτικών. Ένα δείγμα τηλεφωνικών αριθμών δοκίμασαν το πρόγραμμα που αναφέρεται σε ένα υποτιθέμενο συνδικάτο ναρκωτικών παρείχε αναλύσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση της ομιλίας και της τοποθεσίας με μια ευρύτερη εικόνα που δημιουργείται από την υπό έρευνα διασύνδεση με την συλλογή εκατοντάδων τηλεφωνικών κλήσεων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να παρέχει στους αστυνομικούς ερευνητές μια καλύτερη κατανόηση μιας ομάδας και αυτόματα να επισημαίνει σημεία από τις απομαγνητοφωνημένες κλήσεις τα οποία ήταν αξιοσημείωτα σε αυτούς με αυτόματο τρόπο.

Ενώ η δοκιμή υπό κανονικές συνθήκες εξεταζόταν αποκλειστικά και μόνο σε τηλεφωνικές κλήσεις, η ROXANNE διαφημίζεται επίσης πως είναι ικανή να αποκαλύψει την επονομαζόμενη «έκφραση που προκαλεί μίσος ή τον προπαγανδιστικό λόγο» των δημιουργών, ανεξάρτητα από το σύστημα. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως καθώς η πρωταρχική λειτουργία της ROXANNE δείχνει να είναι η στοχοποίηση των διαφωνούντων και των καρτέλ ναρκωτικών, η Ιρλανδία πρόκειται σύντομα να εγκαινιάσει μια πιο καταπιεστική νομοθεσία για την έκφραση μίσους λίγο πριν η  ROXANNE θα ενδέχεται να είναι πλήρως λειτουργική.

Όχι μόνο το εγχείρημα Ορίζοντας 2020 [Horizon 2020] που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προάγει την αντιπαράθεση, η ΠΡΟΓΝΩΣΗ και η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ αποτελούν παρόμοιες τεχνολογίες που στοχεύουν στην ενσωμάτωση δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναγνώρισης προσώπου και φωνής ώστε να παρέχουν βοήθεια στις έρευνες.

Ρυθμισμένη από μια ποικιλία νομοθετημάτων, η παρακολούθηση των φυσικών προσώπων είναι ένας αρκετά ακαθόριστος κόσμος μόλις που δίνει στις αρχές μια ευρεία θέση από την οποία επεμβαίνουν αμφότεροι στις δικαιοδοσίες του νησιού.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν στο ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης της παρακολούθησης των «συντηρητικών» σε όλο το μήκος της Ευρώπης, με τις γερμανικές αρχές πιθανόν να κυβερνούν επιτρέποντας στις δυνάμεις ασφαλείας επισήμως να θέτουν αυτό το μήνα την αντιπολίτευση [Alternative fur Deutschland- AfD] του κράτους υπό παρακολούθηση για υποτιθέμενη φανατική πεποίθηση.

Τα εσωτερικά στελέχη από την Ειδική Μονάδα Special Detective Unit- (SDU) επιβεβαίωσαν πως τον Σεπτέμβριο είχαν προσφάτως ξεκινήσει να παρακολουθούν αυτές τις ομάδες τις οποίες περιγράφουν ως ακροδεξιές, με κρατικές δυνάμεις εντός των ορίων των 6 χωρών αποκτώντας μια περιβόητη φήμη για αυτές τις τεχνικές παρακολούθησης.

Η λήψη των μυστικών πληροφοριών ολοένα και περισσότερο παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στις αστυνομικές αρχές σχετικά με τα διεθνή εγκληματικά συνδικάτα, με το καρτέλ του Kinahan να ταλαιπωρείται ύστερα από την ηλεκτρονική πειρατεία της ιδιωτικής υπηρεσίας επικοινωνιών [Encrochat] των ιδίων. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα της παρακολούθησης που εγκαινιάζεται, οπωσδήποτε αυτό είναι παρόμοιο με το να πετυχαίνεις ένα μυρμήγκι με ένα πιστόλι.

Το εάν η ROXANNE θα αξιοποιηθεί ενάντια στους πολιτικούς στόχους καθώς επίσης και σε μέλη του οργανωμένου εγκλήματος αναμένεται να διαπιστωθεί. Ωστόσο, όπως η πρόσφατη ιστορία αυτής της πολιτείας επιβεβαιώνει, η παρακολούθηση μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε αρκετά πολιτικοποιημένη στα πλαίσια της σύστασης της ασφάλειάς μας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και η προοπτική για μια παρόμοια στρατηγική που παρουσιάζεται γρήγορα είναι ένα στοιχείο στην έκταση κατά την οποία το γενικό διακύβευμα όλων αυτών πρόκειται να αυξηθεί.

ΠΗΓΗ
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...