Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Νέος Πατριάρχης Σερβίας ο Ζάγκρεμπ Πορφύριος

 Τι είχε πει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας για το Ουκρανικό;

Στην εκλογή του 46ου Πατριάρχη Σερβίας προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.

Το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ναού του Αγίου Σάββα, τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Τοποτηρητή του Θρόνου, Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια οι Ιεράρχες μετέβησαν στην κρύπτη του Αγίου Σάββα στο Βρατσάρ, όπου κεκλεισμένων των θυρών εξέλεξαν τον νέο Πατριάρχη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νέος Πατριάρχης Σερβίας εξελέγη ο Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας Πορφύριος.

Ο κατά κόσμον Πραβοσλάβ Πέριτς γεννήθηκε στο Μπέτσεη (Βecej) της Βοϊβόντινας της Γιουγκοσλάβίας στις 22 Ιουλίου 1961.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1986.

Στις 21 Απριλίου 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι (στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Ιουνίου 1986 από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Παύλο και Πρεσβύτερος στις 21 Νοεμβρίου 1990.

Από το 1986 μέχρι το 1990 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Υπηρέτησε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κόβιλ (στην Επισκοπή Μπάτσκας). Στις 13 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, Βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Μπάτσκας.

Το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Στις 24 Μαΐου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας και στις 18 Φεβρουαρίου 2021 ο 46ος Πατριάρχης Σερβίας.

  Τι είχε πει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας για το Ουκρανικό;

Για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας είχε μιλήσει τον περασμένο χρόνο, ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος.

Ο Πατριάρχης ως Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ σε συνέντευξή του στο novosti.rs είχε δηλώσει ότι «οι αμετανόητοι Ουκρανοί σχισματικοί δεν αναγνωρίζονται ως μέλη της Εκκλησίας».

Επίσης, είχε αναφέρει ότι "όσοι παραμένουν στο σχίσμα δεν μπορούν να θεωρηθούν μέλη της Εκκλησίας και τα επώδυνα ζητήματα της ενότητας των Εκκλησιών που περιβάλλουν την ουκρανική κρίση πρέπει να επιλυθούν στο πνεύμα των ιερών κανόνων".

"Η Σερβική Εκκλησία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» ως αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά δεν θεωρείται καν κανονική Εκκλησία και οι σχισματικοί της δεν αναγνωρίζονται ως μέλη της Ιεράς Ορθόδοξης Εκκλησίας» είχε δηλώσει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως "λυπούμαστε πραγματικά και θρηνούμε την καταστροφή της ενότητας της Αγίας Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας. Είναι απαραίτητο τώρα να αποκατασταθεί "η πρώην ευλογημένη αγάπη και ενότητα των ιερών Τοπικών Εκκλησιών του Θεού".

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος έσπευσε μέσω Facebook να το συγχαρεί με την παρακάτω ανάρτηση.

https://www.romfea.gr 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...