Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Καθώς τα απόνερα του 2020 μετατρέπονται σε εκκολαπτόμενο τσουνάμι το 2021, βλέπουμε τη σημασία των ισορροπίων ισχύος

Όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και οι σχέσεις κρατών και οργανισμών όταν διαταράσσονται, η παγκόσμια ισορροπία πάει περίπατο.

Λοιπόν, αυτή τη στιγμή έχουμε δυο ενεργές αντιπαραθέσεις στον πλανήτη, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τις εξελίξεις και στη γειτονιά μας.

Η πρώτη είναι η αντιπαράθεση ΗΠΑ Κίνας (μη σας ξεγελάει που την Τετάρτη ο Μπάιντεν μίλησε με τον Σί Τζιπίνγκ δυο ώρες- πόκερ εντυπώσεων έπαιζαν) και η δεύτερη Ρωσίας- Ευρώπης και τη φωτιά εδώ την άναψε ο Ναβάλνι.

Πάμε στα γρήγορα στην πρώτη αντιπαράθεση. Σας έχουμε γράψει εδώ και καιρό στο Geopolitics & Daily News πώς οι σινοαμερικάνικες σχέσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα που δε θα λυθεί με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, εκτός κι αν ο Μπάρμπα Τζο θέλει να δώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στη Κίνα (που δεν θέλει, αλλά και να ήθελε δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσουν). Σ΄αυτή την αντιπαράθεση ΗΠΑ Κίνας, οι Αμερικάνοι δεν είναι μόνοι, έχουν δίπλα τους Άγγλους, Αυστραλούς και Καναδούς (οπότε μπορούμε να μιλάμε για αγγλόσφαιρα εναντίον Κινέζων- στο πρώτο σχόλιο μου διαβάστε το άρθρο του Gideon Rachman ) και ενδέχεται να προσχωρήσουν τη συμμαχία τους εναντίον της Κίνας η Ιαπωνία και η Ινδία- ή τουλάχιστον αυτός είναι και ο σκοπός και έτσι θα μπει σε εφαρμογή το στρατηγικό δόγμα της διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα ( East Asia Strategy ) γνωστό και ως Pivot to Asia.

Στη δεύτερη αντιπαράθεση έχουμε τις εξέλιξεις που πυροδότησε η απόφαση Ναβάλνι να επιστρέψει από τη Γερμανία στη Ρωσία. Η ΕΕ αποφάσισε λέει να επιβάλλει κυρώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι και αναμένεται να τις επικυρώσει στις 22 Φεβρουαρίου. Βγαίνει λοιπόν και ο Λαβρόφ, ο ΥΠΕΞ του Κρεμλίνου, και αρχίζει το power game, o οποίος φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του (με βάση την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών) ότι η χώρα του είναι έτοιμη ακόμη και να διακόψει πλήρως τις σχέσεις της με την ΕΕ εάν τις επιβληθούν επώδυνες οικονομικές κυρώσεις.

Σοκ στη Γερμανία (μη ξεχνάμε ότι η Γερμανία στηρίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο, αλλιώς θα παγώσει) που χαρακτήρισε τη δήλωση ως ανησυχητική. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η Ευρώπη προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και η Ρωσία κόψει τις επαφές με την Ευρώπη, μαντέψτε ποια χώρα θα πιέσουν οι Ευρωπαίοι για να τα βρει με την Τουρκία ώστε να προχωρήσουν ήρεμα και ωραία οι εργασίες στα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και να μην υπάρχει εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο; Την Ελλάδα.

Και την ώρα που θα λαμβάνουν χώρα αυτές οι πιέσεις, οι ΗΠΑ θα είναι άκρως απασχολημένες με τη Κίνα για να ασχοληθούν με την περιοχή. Εξάλλου στόχος τους είναι να απεμπλακούν από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

#Γιώτα_Χουλιάρα

#geopolitics_and_daily_news

https://geopolitics.iisca.eu/

thesecretrealtruth

https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...