Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

TO ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ-ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥΣ

Άλλο ένα δείγμα που δείχνει πόσο είχε προχωρήσει ο πολιτισμός στην ελληνορθόδοξη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την οποία οι δυτικοί την ονόμασαν σκόπιμα Βυζάντιο, είναι και το τελευταίο εύρημα των ίδιων των Τούρκων μια νευρολογική-ψυχιατρική κλινική, η πρώτη παγκοσμίως στην ελληνορθόδοξη Καππαδοκία.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, στην περιοχή Derinkuyu, στην Καππαδοκία, ανακαλύφθηκε ένα ολόκληρο υπόγειο νοσοκομείο ειδικευμένο σε νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις.

Το νοσοκομείο αυτό ανάγεται στην περίοδο της ελληνορθόδοξης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας είχε ανθίσει σε ευρεία κλίμακα ο ελληνορθόδοξος χριστιανισμός, η παρουσία του οποίου συνεχίστηκε μέχρι την τραγική μικρασιατική καταστροφή.

Η ανακάλυψη αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί, όπως τονίζεται από τους ιδίους τους Τούρκους, είναι το πρώτο σε παγκόσμια κλίμακα, (την ίδια εποχή οι Ευρωπαίοι ζούσαν σε δέντρα), νευρολογικό-ψυχιατρικό νοσοκομείο, γεγονός που δείχνει το πόσο είχε αναπτυχθεί η ιατρική επιστήμη εκείνη την εποχή στο Βυζάντιο.

+ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...