Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Εν τη γεννήσει την παρθενία εφύλαξας»

 
Την εικόνα της Παναγίας «Εν τη γεννήσει την παρθενία εφύλαξας»,την έφερε στο μοναστήρι Νικολάε-Πεσκόβσκ της Μόσχας,ο έμπορος Αλέξιος Γρηγορίεβιτς Μοκέεβ. Περίπου το 1780,ο Αλέξιος έγινε μοναχός σε αυτό το μοναστήρι και δώρησε όλη την περιουσία του. Κράτησε μόνο την εικόνα της Παναγίας στο κελί του.

Μετά την κοίμησή του,ο ηγούμενος Μακάριος,βλέποντας ότι η εικόνα δεν ήταν μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας(ήταν ελαιογραφία σε πανί),την τοποθέτησε πάνω από την δυτική είσοδο του παρεκκλησίου του Αγίου Μεθοδίου,το οποίο δεν βρισκόνταν μακριά από το μοναστήρι

Το 1827 όμως,ο στρατιωτικός Πλάτων Οσίποβιτς Σαμπάσεβ,πέρασε κάποια νύχτα έξω από το παρεκκλήσι και είδε την εικόνα να εκπέμπει φως,Μία άλλη φορά απαλλάχθηκε από έναν πειρασμό,όταν είδε την εικόνα στον ύπνο του,να λάμπει ανάμεσα στα σύννεφα πάνω από το παρεκκλήσι του Αγίου Μεθοδίου,και να λέει:«Εαν θέλεις να απαλλαγείς από τον πειρασμό,προσευχήσου σε αυτήν την εικόνα»,όπως και έγινε.

Ο Πλάτων γνωστοποίησε στον ηγούμενο αυτά τα θαύματα και εκείνος την μετέφερε στον ναό του Κυριακού της μονής.Θέλοντας οι μοναχοί να ντύσουν την εικόνα με ασήμι,την έβγαλαν από το ξύλο και κάτω από το πανί ανακάλυψαν μια πανέμοφη εικόνα της Παναγίας σε αγιογραφημένη σε ξύλο.

Υπάρχουν μαρτυρίες για πολλές θαυμαστές παρεμβάσεις της εικόνας αυτής.Το πιο γνωστό θαύμα είναι αυτό που έγινε το 1848,όταν μία επιδημία χολέρας εξαπλώθηκε στην περιοχή,και όσοι προσευχήθηκαν μπροστά στην εικόνα έγιναν καλά.

Ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας και μοιάζει με την εικόνα της Παναγίας την «Εκ πάντων μακαριζόμενη»(εδώ) και την εικόνα της Παναγίας «του Όρους του συννέφου.(εδώ)
Η εικόνα τιμάται στις 17 Οκτωβρίου

π.Γεώργιος Κονισπολιάτης

proskynitis.blogspot

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...