Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.Ειρηναίος: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»

Την ώρα, κατά την οποία το Συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα ήταν σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε η εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του Κρήτη ΤV:
«Ορθόδοξος Λόγος», στην οποία συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος. Η εκπομπή ασχολήθηκε με την Μακεδονία, καθώς και με το Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Η εκπομπή ξεκίνησε με στοιχεία, ως προς την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκαν επιστημονικές γνώμες, τόσο από καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όσο και από παράγοντες εντός του ίδιου του κράτους των Σκοπίων, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι οι κάτοικοι του κρατιδίου αυτού έχουν σλαβικές ρίζες και στο ότι όσα λέγονται για το αντίθετο, στερούνται επιστημονικής βάσης. Συγχρόνως, προβλήθηκαν χάρτες ιστορικοί, στους οποίους διακρίνεται ότι το νοτιότερο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας είχε την ονομασία «Βαρντάρσκα» επί αιώνες και ότι αλλάχθηκε μόλις το 1944, με απόφαση του καθεστώτος του στρατάρχη Τίτο.
Στην συνέχεια, αναγνώστηκε από τον π. Νικόλαο Κριτσωτάκη, εφημέριο Αγίου Μύρωνος Ηρακλείου, το Ανακοινωθέν της Εκκλησίας Κρήτης της 22ας Ιανουαρίου 2018, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:
«Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης διατυπώνει μέ δυνατή φωνή πρός κάθε κατεύθυνση, σεβόμενη τήν Ἱστορία καί τό αἷμα τῆς ἐθελούσιας προσφορᾶς τῶν Κρητῶν Μακεδονομάχων, ὅτι ἡ Μακεδονία εἶναι μία, Ἑλληνική καί ἀδιαπραγμάτευτη!
Και συνεχίζει: «…ζητοῦμε νά μήν ἐπιτραπεῖ ἡ χρήση τοῦ ὀνόματος «Μακεδονία» ἤ παράγωγό του, γιά τά Σκόπια. Θεωροῦμε ὅτι ἡ χρήση τοῦ ὅρου «Μακεδονία», μέ ὁποιοδήποτε τρόπο, θά δημιουργήσει μελλοντικά ἐθνικές περιπέτειες, γιά τήν Πατρίδα μας. Ἔχομε χρέος νά ἀγωνισθοῦμε γιά τά δίκαιά μας, ὅλοι μαζί, ἑνωμένοι, μέ ἀγάπη στήν Πατρίδα μας.»
Στην συζήτηση που διεξήχθη, ο κ. Νικόλαος Χριστοδουλάκης, θεολόγος και παραγωγός εκπομπής ιστορικών θεμάτων, αφού ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα, επεσήμανε πως «Δυστυχώς, η συμφωνία αυτή, όπως υπεγράφη, με το να αναγνωρίσει και Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική εθνότητα… θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα».
Ως προς τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η φοιτήτρια Αναστασία Μαρκατάτου επεσήμανε ότι: «Το Συλλαλητήριο είναι ένα ειρηνικό μέσο, και, μάλιστα, δείχνει ότι οι πολίτες είναι ενεργοί, γιατί αυτό σημαίνει πολίτης. Δεν μπορούμε να λεγόμαστε πολίτες, όταν παραμένουμε αδρανείς και παθητικοί».
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, μεταξύ άλλων, τόνισε επί του θέματος:
«Μπορούμε να συζητούμε πολλά πράγματα. Και ιστορικά και οτιδήποτε, αλλά, προσωπικώς, νομίζω ότι η Μακεδονία είναι μία, είναι ελληνική, έχει μακρά ιστορία από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και δεν νομίζω ότι πρέπει να το συζητούμε καθόλου το θέμα αυτό. Δηλαδή, αν συζητούμε τώρα για την Μακεδονία, ότι δεν είναι ελληνική…», με τον παρουσιαστή να συμπληρώνει: «..μπαίνουμε στον διάλογο και εμείς σε αυτήν την παγίδα», και με τον οποίο συμφώνησε ο Σεβασμιώτατος.
Κατόπιν, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κωσταντίνο Χολέβα, Πολιτικό Επιστήμονα και αρθογράφο. Ο κ. Χολέβας ανέδειξε πολλές δυσμενείς πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μεταξύ άλλων, εστίασε στο ότι: «Πέραν του εθνικού, είναι και δημοκρατικό το πρόβλημα. Συν το γεγονός, βέβαια, το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας: διότι δεν ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός. Θεωρώ υποτίμηση της νοημοσύνης μας ότι στα Σκόπια έκαναν δημοψήφισμα, ενώ η Ελλάδα δεν κάνει δημοψήφισμα. Υπάρχουν λαοί Α και Β κατηγορίας; Γιατί ο Έλληνας πολίτης να μην ρωτηθεί;».
Παράλληλα, τηλεφωνικώς, αναφέρθηκε στο θέμα και ο κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Δρ. Ιστορικός, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος μίλησε για «εύθραυστη συμφωνία, που μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να επιλύσει».
Η εκπομπή έκλεισε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης να υπογραμμίζει: «Νομίζω πρέπει να είμαστε Έλληνες. Και ως Έλληνες να μην δεχθούμε να παραχωρήσουμε καθόλου, ούτε με λόγια, ούτε με οτιδήποτε την Μακεδονία μας, η οποία είναι μέρος της χώρας μας». Βίντεο εκπομπής:

http://aktines.blogspot.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...