Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ένας δίσκος βινυλίου και μια βελόνα πικάπ σε μεγέθυνση 1000 φορές


Οι περισσότεροι ξέρουν πώς λειτουργεί ένα πικάπ με δίσκους βινυλίου, αλλά αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πως η βελόνα καταφέρνει και συλλέγει τόσες πολλές πληροφορίες από ένα δίσκο;
Δείτε μια φωτογραφία σε μεγέθυνση 1000 φορές τι πραγματικά συμβαίνει με τις αυλακώσεις των δίσκων και πώς αλληλεπιδρούν στη βελόνα.
Αυτό το είδος τεχνολογίας χρονολογείται από την αρχική του φωνογράφου του Τόμας Έντισον το 1877.

Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν προσφέρει καλύτερη ποιότητα από τα CD ή τα mp3, η βιομηχανία βινυλίου βλέπει πρόσφατα μια αναθέρμανση.
από: huh

1 σχόλιο:

  1. Οταν έβαλα να παίξει ένας παλιός δίσκος βινυλίου για 1-2 λεπτά, μετά από μια σύντομη ακρόαση (2 λεπτά) ενός cd σε έναν νεαρό που υποστήριζε ότι το cd ακόυγεται πιό ’’καθαρά’’, ανακάλυψε με τα ίδια του τ’αυτιά ότι ακούγονταν σαν ψεύτικο. Ο λόγος είναι φυσικά ότι ο ήχος του cd έχει ηχογραφηθεί στα 16bit/44.100hz που σημαίνει ότι έχει γίνει δειγματοληψία του ήχου 44.100 φορές το δευτερόλεπτο, πράγμα που έχει απώλειες στο ευρύ φάσμα των συχνοτήτων και μάλιστα σε ανάλυση 16bit, την στιγμή που κάρτες ήχου από 500-700€ υποστηρίζουν ανάλυση εγγραφής 96.000-192.000hz στα 32bit. Από την άλλη, οι παλιές ταινίες ηχογραφούσαν σε δίσκους βινυλίου και αναπαρήγαγαν, αυτό ακριβώς που άκουγετο ανθρώπινο αυτί χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. η απαξίωση των ψηφιακών μέσων και αρχείων (mp3 & cd) σην εποχή μας, έφερε την άνοδο των πωλήσεων δίσκων βινυλίου, με άμεσσο αντίκτυπο στην μουσική βιομηχανία, από την στιγμή που πολυεθνικοί κολοσσοί, εκδίδουν κυκλοφορίες καλλιτεχνών πλέον σε δίσκους βινυλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...