Ό Άνίνας γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα. Ήταν βραχύς το δέμας σαν τον Ζακχαίο, αλλά μέγας στο πνεύμα και στην πίστη!
Στα δεκαπέντε χρόνια του (σ.τ.μ. οπότε έμεινε ορφανός), αναχώρησε από τον κόσμο και εγκαταστάθηκε σε μια καλύβι στην έρημο, κοντά στον Ευφράτη ποταμό. Εκεί ζούσε αρχικά ως υποτακτικός ενός ασκητή ονόματι Μαϊουμά και, μετά από την εκδημία τού δασκάλου του, μόνος και προσευχόμενος εν μετανοία γιά τις αμαρτίες του.
Έλαβε άνωθεν χαρίσματα θαυματουργίας. Διά της προσευχής του έκανε να υπερχειλίσει με νερό ένα ξερό πηγάδι και, με μόνη τη δύναμη της προσευχής, θεράπευσε πολλές και ποικίλες ασθένειες ανθρώπων. Τα άγρια θηρία υποτάσσονταν σ’ αυτόν• μάλιστα ένα λιοντάρι, εξημερωμένο άπ’ αυτόν, τον συνόδευε διαρκώς και ήταν στην υπηρεσία του.
Επίσης ό όσιος Άνίνας προέβλεπε τα μέλλοντα να συμβούν.
Κάποτε ένας στυλίτης ασκητής, ό Πιόνιος, δέχθηκε βίαιη επίθεση από ληστές, οι όποιοι τον κτύπησαν ανηλεώς σε μικρή απόσταση από το κατάλυμα του όσιου. Ό στυλίτης τότε αποφάσισε να κατέβει από τον στύλο του και να διαμαρτυρηθεί στις άρχές. Ό όσιος Άνίνας όμως, που είδε εν πνεύματι την ψυχή του ασκητή άλλα και την πρόθεσή του, έστειλε με το πιστό λιοντάρι του την επιστολή στον Πιόνιο, συμβουλεύοντάς τον να εγκαταλείψει τον σκοπό του, να συγχωρήσει τους δράστες που του επιτέθηκαν και να συνεχίσει απερίσπαστος τον στυλίτη βίο του.
Ό όσιος αυτός ήταν απερίγραπτα ελεήμων. Κάποτε ό επί-σκοπος Νεοκαισαρείας, γιά να τον διευκολύνει στον κόπο της μεταφοράς νερού από το ποτάμι, του έδωσε ένα γαϊδουράκι• αύτός όμως χάρισε το ζώο σε κάποιον που του το ζήτησε παραπονούμενος γιά τη φτώχια του. Όταν το πληροφορήθηκε ό επίσκοπος έστειλε άλλο γαϊδουράκι, αλλά και αυτό το έδωσε ό όσιος. Τελικά αποφάσισε να του φέρει ό ίδιος προσωπικά ένα τρίτο, δανεικό όμως αυτή τη φορά, γιά να του χρησιμεύσει ως νεροκουβαλητής, αλλά και γιά να φυλαχθεί και να του επιστραφεί.
Ό όσιος Άνίνας, πριν από τον θάνατό του, είδε τον Μωυσή, τον Ααρών και τον ’Ώρ (Αιγύπτιο ασκητή) να τον πλησιάζουν και να τον καλούν: «Άνίνα, ό Κύριος σε καλεί• σήκω και έλα μαζί μας!». Εκείνος το αποκάλυψε στους μαθητές του και λίγο αργότερα παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, τον οποίο πιστά υπηρέτησε σε όλη τη ζωή του. Ήταν 110 ετών όταν ολοκλήρωσε την πολύμοχθη πορεία της επιγείου ζωής του.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΑΡΤΙΟΣ
https://apantaortodoxias.blogspot.gr