Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η υποστήριξη για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.


Δημοσίευμα των Κούρδων της Συρίας,
 σημειώνει ότι ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ έχει κάνει σαφές τις προθέσεις του για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ευρώπη που επισκέφθηκε  κατά στην επιστροφή του από την Αμερική.


«Υπάρχει υποστήριξη για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν από πολλές χώρες, γράφει  η ιστοσελίδα της γερμανικής υπηρεσίας Deutsche Welle στην περσική γλώσσα», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Deutsche Welle- συνεχίζει το κείμενο- έφερε πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν και τονίζει ότι ένα τέτοιο θέμα ποτέ δεν είναι ακατάλληλο όταν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, σχετικά με την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, είπε ότι «είναι ένα θέμα  των εσωτερικών υποθέσεων του Ιράκ και δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία».

Ο Yaşar Aydın, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, είπε στην Deutsche Welle, ότι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος θα συμβάλει στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος στην Τουρκία.

«Οι Κούρδοι είναι ένας μεγάλος λαός που δεν έχει ανεξάρτητο κράτος και είναι διαμοιρασμένος. Ο λαός αυτός πολεμά με τέσσερες αντιπάλους. Αλλά, τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι Κούρδοι αγωνίζονται ενάντια στο ‘ισλαμικό κράτος’ με την υποστήριξη της Δύσης. Ο Μπαρζανί θέλει να κηρύξει την ανεξαρτησία, επωφελούμενος αυτές τις συνθήκες», είπε ο Aydın.

 Επίσης, το δημοσίευμα σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μπαρζανί στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα στις άλλες επαφές του είχε και με τον δημοσιογράφο Rahim Reşid που ζει στην Ουάσιγκτον και Κούρδος δημοσιογράφος διακοινώνει τις απόψεις του στο ζήτημα.

Ο Reşid επισημαίνει ότι  οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία των Κούρδων και είναι υπέρ ενός ανεξάρτητου Ιράκ. Ωστόσο, ακόμη και στο γραφείο του Ομπάμα γίνεται κατανοητό, ότι  η ενότητα του Ιράκ, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί. Το Ιράκ τώρα είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες εκ των πραγμάτων. Το κατακτημένο μέρος από το ‘ισλαμικό κράτος’, την κουρδική περιφέρεια και το νότο.

 Στην πραγματικότητα αυτή, οι Κούρδοι θα μπορούσαν να επιβάλλουν την ανεξαρτησία τους.

Σύμφωνα με τον Reşid, ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα ήταν εναντίον του Ιράν, ενώ υπάρχει μια ευνοϊκή τάση στο ζήτημα αυτό από τα αραβικά κράτη που βλέπουν το Ιράν να υποστηρίζει την Υεμένη. Ως εκ τούτου, γράφει το δημοσίευμα, τα αραβικά κράτη θα αγκαλιάσουν την προσέγγιση για ένα κουρδικό κράτος που θα είναι κατά του Ιράν.

The Hellenic Information Team

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...