Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Δύο Εβδομάδες μέχρι τη Χρεοκοπία – Η Ουκρανία κήρυξε μορατόριουμ στις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους – Παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα;

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η Ελλάδα απέχει δύο εβδομάδες από την πτώχευση και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη,

ενώ πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί. Στην πραγματικότητα μένουν δύο εβδομάδες μέχρι την χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραδεχθεί την αλήθεια για την αποτυχία των προηγούμενων δύο πακέτων στήριξης και να αλλάξει την στρατηγική της, διαφορετικά, συμφωνία δεν θα υπάρξει.

Στην ευρωζώνη όμως δεν υπάρχουν διαθέσεις για κάτι τέτοιο. Προφανώς όλοι περιμένουν ποιος θα υποχωρήσει πρώτος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιστεύουμε ότι, λανθασμένα θεωρεί ότι θα υποχωρήσει η ευρωζώνη. Στο ίδιο διάστημα, η Ουκρανία δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει με τους πιστωτές της και κήρυξε μορατόριουμ στις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους. Επομένως η Ελλάδα έχει παράδειγμα προς μίμηση.

Έχει αρχίσει παράλληλα να διαφαίνεται μια κούραση των εταίρων υπουργών στην ευρωζώνη, από τις υποχωρήσεις που θεωρούν ότι έχουν γίνει. Αυτή τη φορά πιστεύουμε στο pentapostagma ότι δεν θα υποχωρήσουν, Η Ισπανία και η Πορτογαλία τάχθηκαν κατά των υποχωρήσεων διότι αναμένουν εκλογές, ενώ και στα δύο κράτη οι κυβερνήσεις είναι δεξιές και έχουν περάσει από περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα δεν θα καταλήξει σε συμφωνία τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα και ίσως ο λαός να κληθεί με όποια μορφή να δώσει λύση στο αδιέξοδο, διαφορετικά η χώρα θα χρεοκοπήσει ή θα καθυστερήσει τις πληρωμές του χρέους. Αυτό θα έχει σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ ένα μικρό αρχικό αποτέλεσμα στις χώρες της Βαλκανικής, αλλά θα ακολουθήσει πρόσθετη αστάθεια στον τραπεζικό τομέα όπου ούτως η άλλως η τραπεζική υπόληψη της περιοχής είναι χαμηλή.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι αναγκαίο, είναι να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η νοοτροπία μας, γιατί αν υποθέσουμε ότι κάποιος μας το ξεπλήρωνε, πολύ σύντομα θα το ξαναδημιουργούσαμε. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια μειοψηφία βολεμένων που ακόμα ζει εις βάρος των πολλών. Δεν μπορούμε ειλικρινά να φανταστούμε πως μπορούν και βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό, πως γίνεται ; απλούστατα γιατί εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αφού λοιπόν βγάζουνε τα χρήματα τους ας μας κάνουν τη χάρη να πάνε και αυτοί οι ίδιοι να ζήσουν εκεί που είναι και τα ωραία τους λεφτά και να μας αφήσουν ήσυχους. Εμείς οι υπόλοιποι, φτωχοί μεν αλλά με τίμια μέσα και πολύ αγώνα θα τα καταφέρουμε , δεν τους έχουμε ανάγκη. Διαβάσαμε πρόσφατα για την αθώωση του Βουλγαράκη διότι δήθεν τα χρήματα ανήκαν σε κάποιο άλλο και ιστορίες για αγρίους … Αναρωτιόμαστε αν πτωχεύσουμε οι βουλγαράκηδες θα φύγουν από την Ελλάδα ; αν ναι τότε μακάρι να πτωχεύσουμε …


pentapostagma.gr
freepen.gr/2015/05/blog-post_7444.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...