Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

46 MiG-29 έρχονται για τα καλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στρατής Μαζίδης

Η Ρωσία έχει συμφωνήσει να παραδώσει 46 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 (Mikoyan-Gurevich) στην Αίγυπτο και σύντομα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές σε μια συμφωνία ύψους περίπου 2 δις δολαρίων,

τη μεγαλύτερη παραγγελία από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

Νωρίτερα, το Φεβρουάριο, ο Sergey Korotkov, διευθύνων σύμβουλος της MiG, δήλωσε ότι η εταιρεία του ήταν έτοιμη να προμηθεύσει με MIG-35 την Αίγυπτο. Το MiG-35 είναι το μαχητικό  τελευταίας γενιάς της Ρωσίας, ενώ θεωρείται ο διάδοχος του MiG-29M / M2 και MiG-29K / ΝΟΚ.

Σύμφωνα με το Military Balance και το Διεθνές Ινστιτούτο για την ετήσια αξιολόγηση Στρατηγικών Μελετών των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των οικονομιών της άμυνας 171 χωρών, η Αίγυπτος σήμερα βασίζεται σε στόλο μαχητικών F-16, Mirage 2000, MiG-21s, καθώς και J-7S και MiG-21 που παράγονται κατόπιν αδείας από στην Κίνα.

Μετά την απομάκρυνση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία στην Αίγυπτο το 2013, οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.

Από τότε η Αίγυπτος στρέφεται εκτός ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου η Ρωσία θα αντικαταστήσει με MiG-29 τα γηρασμένα MiG-21s και J-7s.


Ήδη από το Φεβρουάριο του 2014 μετά τη συνάντηση του Πούτιν με την αιγυπτιακή ηγεσία άρχισαν οι πρώτες αναφορές στα ΜΜΕ για στρατιωτική συνεργασία με ένα μεγάλο συμβόλαιο που προϋποθέτει την παράδοση της υψηλής τεχνολογίας ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των MiG-29.

Το Μάρτιο η Ρωσία άρχισε να στέλνει στην Αίγυπτο συστήματα πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300VM "Antey-2500" (SA-23 Gladiator \ Giant). 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...