Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

H CIA σου λέει κάθε μέρα: «Σε βλέπω»

Οι ΗΠΑ είναι η υπερδύναμη. Αυτό το ξέρουμε. Επιχειρεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Και αυτό το ξέρουμε. Η CIA είναι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ που ασχολείται με τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης γνωστό.
Αυτό που αποκαλύφθηκε πριν αρκετές μέρες, από το AP αποκλειστικά, είναι πως η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ παρακολουθεί το παγκόσμιο διαδίκτυο για να μαθαίνει από πρώτο χέρι τι γίνεται, και τι πρόκειται να γίνει, με βάσει τα tweets, τα blog posts, αλλά και τα status updates στο facebook. Και όχι, δεν μιλάμε γι αυτά των Αμερικανών ή στα Αγγλικά. Μιλάμε γιαόλα… σε όλες τις γλώσσες… και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.
Κάθε μέρα, το Open Source Center της CIA, φτιάχνει ένα στιγμιότυπο από τον κόσμο, παρακολουθώντας περισσότερα από 5 εκατομμύρια tweets αλλά και status updates ή blogposts σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Αυτό το στιγμιότυπο, διοχετεύεται στον Λευκό Οίκο για να γνωρίζει ο Πρόεδρος τι συμβαίνει. Οι εκατοντάδες αναλυτές που εργάζονται στο συγκεκριμένο κέντρο, διασταυρώνουν τα δημοσιεύματα παρακολουθώντας τοπικούς τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες και παράγουν κάθε μέρα αυτή την αναφορά για σημαντικά γεγονότα.
Γνώριζαν για την Αραβική Άνοιξη και την επανάσταση στην Αίγυπτο; Ναι, αλλά δεν ήξεραν με ακρίβεια πότε θα συνέβαινε. Γνώριζαν για τις ταραχές στο Ιράν; Ναι. Μπορούν να αξιολογήσουν την επίδραση που είχε στην κοινή γνώμη ο θάνατος του Μπιν Λάντεν; Φυσικά και ναι. Από πρώτο χέρι.
Η έδρα του κέντρου παρακολούθησης, σύμφωνα με το AP βρίσκεται στη Βιρτζίνια, αλλά υπάρχουν και διασκορπισμένοι εντολοδόχοι με την συγκεκριμένη εργασία σε όλες τις πρεσβείες του κόσμου. Ιδανικός υποψήφιος γι αυτή τη δουλειά, είναι έναςgeek, κατά προτίμηση που μιλάει αρκετές ξένες γλώσσες ή η μητρική του γλώσσα είναι διαφορετική των αγγλικών και μπορεί να ψάχνει και να βρίσκει πράγματα στο internet, σε μέρη που  ο μέσος χρήστης δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν.
Ο διευθυντής του Open Source Center της CIA, Doug Naquin πιστεύει πως τα κοινωνικά δίκτυα στο μέλλον θα είναι «κλειστά», αλλά είναι σίγουρος πως οι τεχνικοί της CIA, ακόμα κι έτσι, θα βρουν τον τρόπο να τα παρακολουθούν.
Να αρχίσουμε την συζήτηση για το αν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τα social media και τα posts του καθένα μας; Δεν θα την ανοίξουμε. Άλλωστε, κάθε τι που δημοσιεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα, μην ξεχνάμε πως είναι δημόσιος λόγος. Απλά θα σκεφτούμε πως την επόμενη φορά που θα καταφερθούμε εναντίον του Προέδρου Ομπάμα για κάτι που είπε ή έκανε, κάποιος εκεί έξω θα το ξέρει, αμέσως μόλις το πούμε.
Εσείς πώς αισθάνεστε γι αυτό;
 
 
thesecretrealtruth

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...