Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Ιδού ο οίκος των Λασκαριδών και του Ιωάννη Βατάτζη

Ιδού ο οίκος των Λασκαριδών και του Ιωάννη Βατάτζη.
Στο Νυμφαίο (σημ Kemalpasa) μπορεί κανείς να δει οτι έχει απομείνει από το παλατιανό συγκρότημα των Λασκαριδών της λεγόμενης αυτοκρατορίας της Νίκαιας**

Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά το διοικητικό κέντρο της αυτοκρατορίας της Νίκαιας δεν ήταν η Νίκαια όπως μαθαίναμε στα σχολικά βιβλία, αλλά η Μαγνησία της Μικράς Ασίας και το κοντινό Νυμφαίο στο οποίο βρίσκεται και το παλάτι. Η Νίκαια παρέμεινε εκκλησιαστική πρωτεύουσα καθώς εκεί είχε την έδρα του το οικουμενικό πατριαρχείο μέχρι το 1261.

Χωρίς να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις αρχιτεκτονικής μπορεί κανείς να δει με γυμνό μάτι την σεμνότητα του κτιρίου που αντικατοπτρίζει και την προσωπικότητα του Ιωάννη Βατάτζη ο οποίος λένε οι πηγές πως ασκούσε καθημερινά τις αγροτικές του εργασίες.

Το κτίριο θυμίζει περισσότερο με αμυντική οχύρωση παρά με πολυτελές αυτοκρατορικό οικοδόμημα. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή η δυτική Μικρά Ασία αντιμετώπιζε συνεχείς επιδρομές από Τούρκους και επιθέσεις από Ιταλούς και άλλους πειρατές στη θάλασσα.

Η Μαγνησία, το Νυμφαίο, η Σμύρνη και οι γύρω περιοχές βίωσαν μια μοναδική περίοδο πολιτισμικής οικονομικής και στρατιωτικής ακμής στις αρχές του 13ου αιώνα.

___________________________________
**Όπως και η ονομασία Βυζαντινή αυτοκρατορία, και αυτός είναι ένας ιστοριογραφικός όρος καθώς οι αυτοκράτορες του κράτους της Νίκαιας είχαν κανονικά τον τίτλο του Βασιλέα των Ρωμαίων. Βέβαια επειδή τον ίδιο σχεδόν τίτλο είχαν την ίδια εποχή άλλοι 4 βασιλείς κάπως έπρεπε να ξεχωρίσει.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...