Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Στρατιωτικές βάσεις παγκοσμίως σχεδιάζει η Κίνα ξεκινώντας από το Πακιστάν

To Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο για την προστασία των επενδύσεών της στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Ο δρόμος του μεταξιού»

Το Πεκίνο διαθέτει σήμερα μόνο μία υπερπόντια στρατιωτική βάση αυτή στο Τζιμπουτί της Αφρικής, αλλά πιστεύεται ότι σχεδιάζει και άλλες, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του Πακιστάν.

«Η ανάπτυξη μεγαλεπήβολων πρότζεκτ της Κίνας όπως ο «Δρόμος του μεταξιού»(OBOR) θα οδηγήσει στάθμευση κινεζικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατευτεί η ασφαλής πορεία του έργου. Οι βάσεις ανά τον κόσμο θα συμβάλουν επίσης και την προσπάθεια της Κίνας να αναδειχτεί σαν μια παγκόσμια δύναμη.

«Η Κίνα θα επιδιώξει να δημιουργήσει πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις σε χώρες με τις οποίες έχει μια μακροχρόνια φιλική σχέση και κοινά στρατηγικά συμφέροντα, όπως το Πακιστάν, στο οποίο υπάρχει άλλωστε και προηγούμενο στάθμευσης ξένων στρατευμάτων», ανέφερε η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Το εγχείρημα βέβαια αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί λόγω της επιφυλακτικότητας που θα επιδείξουν οι άλλες χώρες για να φιλοξενήσουν τα σώματα του κινεζικού στρατού στο έδαφός τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι τοποθεσίες-στόχοι για στρατιωτική βάση θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό. Η Κίνα έχει ήδη εγκαθιδρύσει ένοπλες περιπολίες σε αμφισβητούμενες περιοχές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Πέρυσι, συζητήθηκαν το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσης στον διάδρομο Wakhan του βορειοδυτικού Αφγανιστάν.

Επιπλέον, η Washington Post εντόπισε πρόσφατα ένα φυλάκιο που φιλοξενεί πολλά κινεζικά στρατεύματα στο ανατολικό Τατζικιστάν, κοντά στη στρατηγική διασταύρωση του διαδρόμου Wakhan, της Κίνας και του Πακιστάν.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επιδιώκει την εξάπλωση της επιρροής του Πεκίνου πέρα από την Ανατολική Ασία

Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, την απόκτηση κορυφαίας αεροπορικής τεχνολογίας και την εδραίωση ισχυρής οικονομικής παρουσίας παγκοσμίως.

Περιλαμβάνει επίσης την προβολή της στρατιωτικής δύναμης της χώρας στη ξηρά, στη θάλασσα και στο διάστημα, σημειώνει η έκθεση.

«Οι ηγέτες της Κίνας αξιοποιούν την αυξανόμενη οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική επιρροή της Κίνας για την εδραίωση της περιφερειακής υπεροχής και την επέκταση της διεθνούς επιρροής της χώρας», ανέφερε η έκθεση.

Ειδικότερα, το Πεκίνο θεωρεί όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται όλο και πιο συγκρουσιακές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ισχύ της Κίνας.

Παρόλα αυτά, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ηγεσία του Πεκίνου δεν έχει αλλάξει τους θεμελιώδεις στρατηγικούς του στόχους.

Πηγή: PakistanToday

https://www.onalert.gr/kosmos/stratiotikes-vaseis-pagkosmios-schediazei-i-kina-xekinontas-apo-to-pakistan/344229/ 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...