Το αφήγημα «παραδίδουμε τη χώρα μεγαλύτερη», στο οποίο στόχευε η κυβέρνηση από τον καιρό που ο Νίκος Κοτζιάς ήταν υπουργός Εξωτερικών, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μέσω νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, η απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι δεδομένη και ειλημμένη και μάλιστα αυτό δεν θα συμβεί με προεδρικό διάταγμα όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς από τον Οκτώβριο του 2018, στις δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ευχαριστώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό που του έδωσε τη χαρά να κάνει ο ίδιος την αναγγελία. Αντιθέτως, θα γίνει με νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται δε, ότι ο κ. Κοτζιάς είχε μιλήσει δημοσίως πρώτη φορά για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 μίλια στα 12, τον Δεκέμβριο του 2017.
Σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου προχώρησε από το βήμα της Βουλής σε έμμεση επιβεβαίωση της κυβερνητικής πρόθεσης να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο. Όπως είπε, ακόμα και την τελευταία στιγμή, κάθε κυβέρνηση για ζητήματα εθνικής σημασίας έχει την ευθύνη να νομοθετεί. Σημείωσε δε απευθυνόμενη στον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο πως για το θέμα έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Με τις δύο αυτές παραμέτρους, ότι έχει υπάρξει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και ότι, κυρίως, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στα σχέδιά της μέσω νομοσχέδιου και όχι μέσω προεδρικού διατάγματος (αν και θα μπορούσε), θεωρείται ότι «καλύπτονται» τυχόν αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ότι για τα εθνικά ζητήματα απαιτείται συνεννόηση με τα άλλα κόμματα. Ο χρόνος που αυτό θα γίνει, προσδιορίζεται για μετά τις ευρωεκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν τις εθνικές εκλογές.
Στην λογική των κυβερνητικών στελεχών που χειρίζονται το εξαιρετικά ευαίσθητο και πολύπλοκο ζήτημα είναι ότι σε μία συγκυρία εντάσεων της τουρκικής προκλητικότητας και με το ζήτημα Ιράν -Αμερικής να προμηνύει ένα θερμό καλοκαίρι στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, η ελληνική κυβέρνηση θα δείξει ότι δεν είναι μειωμένης κυριαρχίας.
Υπενθυμίζεται ότι η μη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από 6 σε 12 ναυτικά μίλια έχει αποτελέσει πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Όταν είχε γίνει η προαναγγελία από τον πρώην ΥΠΕΞ, δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που είχαν σπεύσει να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση να μην προβεί σε αυτό το βήμα. Με άρθρο του στα Νέα τότε, σχολιάζοντας την προαναγγελία Κοτζιά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τονίσει πως η τμηματική επέκταση στο Ιόνιο «συνιστά – δυστυχώς και ανεξαρτήτως προθέσεων – αποδοχή και ενίσχυση του βασικού τουρκικού ισχυρισμού περί «ειδικών συνθηκών» και προσχώρηση στην τουρκική πρακτική του διαφοροποιημένου μήκους των χωρικών υδάτων».
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος από την πλευρά του, ο οποίος σήμερα κάλεσε την Σία Αναγνωστοπούλου να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχε υπογραμμίσει: «Mε την συγκατάθεση του κ. Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για «ειδική περίπτωση». Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».
http://newpost.gr
https://www.vimaorthodoxias.gr