Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Ο καύσωνας «της χιλιετίας»




Συναγερμό έχει προκαλέσει στους μετεωρολόγους η πληροφορία πως τυφώνας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με ηφαίστειο στη Χαβάη, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση απειλούνται οι ζωές εκατοντάδων κατοίκων.


Την ίδια στιγμή, η μισή Ευρώπη καίγεται, και κυριολεκτικά από πυρκαγιές, αλλά και μεταφορικά από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο καιρός κάνει τα δικά του κι ενώ στην Πορτογαλία αναμένονται 47άρια, στη γειτονική μας Σαρδηνία έριξε… χαλάζι!

Το νησί δέχτηκε μία επίθεση, ξαφνικά από χαλάζι, καθώς τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η καταιγίδα προκάλεσε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, στις Άλπεις, ασυνήθιστα ισχυρές πλημμύρες έπληξαν την αυστριακή περιφέρεια του Τιρόλου.

Οι καταιγίδες προκάλεσαν τη λάσπη και τα ρέματα να ξεχειλίσουν, προκαλώντας δραματικά ρεύματα.

Ταυτόχρονα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο τυφώνας Hector.

Ενώ αρχικά στροβιλίστηκε ακίνδυνα στον Ειρηνικό περίπου 1.700 μίλια ανατολικά του Big Island, της Χαβάης, χωρίς να εμπνέει κάποια ανησυχία, τώρα όμως μεγάλωσε στην κατηγορία τυφώνων, περνώντας στην βαθμίδα τρία, την Παρασκευή, καθώς ο μέγιστος διατηρούμενος άνεμος έφθανε τα 120 μίλια την ώρα.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Η.Π.Α. δήλωσε ότι οι καταιγίδες αυτής της δύναμης θεωρούνται ικανές να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Έκτορ βρίσκεται σε τροχιά που θα τον φέρει να χτυπήσει τη νότια ακτή του Big Island την Τετάρτη το πρωί, τοποθετώντας τον σε μια πορεία σύγκρουσης με το Kilauea στο νότιο τμήμα του νησιού.

Το ηφαίστειο βρίσκεται στη μέση μιας τρίμηνης έκρηξης λάβας που έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και έχει καλύψει 13,4 τετραγωνικά μίλια από την επιφάνεια του νησιού.

Περισσότερα από 700 σπίτια και ιδιοκτησίες έχουν καταστραφεί με χιλιάδες άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ισπανία: Καύσωνας, πυρκαγιές και τρεις θάνατοι από θερμοπληξία

Στην Ισπανία οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε 41 από τις 50 επαρχίες της χώρας μετά το θάνατο τριών ανθρώπων κι ενώ το θερμόμετρο έδειχνε χθες 44 βαθμούς Κελσίου στην Κόρντομπα.

Στην Καταλονία στα βορειοανατολικά μια πυρκαγιά στα σύνορα με τη Γαλλία ανάγκασε τις Αρχές να κλείσουν για αρκετές ώρες έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις δύο χώρες, ενώ ένα άλλο μέτωπο ενισχυόμενο από τις υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μαίνεται στο Σαν Βιθέντε, της Αλκαντάρα στα νοτιοδυτικά, στη μεθόριο με την Πορτογαλία. Πάνω από δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα εναέρια μέσα ενισχύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.

Το κύμα καύσωνα στην Ισπανία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τριών ανθρώπων που πέθαναν από θερμοπληξία.

Ολλανδία: Έλιωσε η άσφαλτος! Στην Ολλανδία οι Αρχές έκλεισαν ορισμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων όπου είχε λιώσει η άσφαλτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών!

Στο δήμο Ζβόλε άρχισαν να κόβουν τα κλαδιά από κάπου 100 λεύκες, καθώς υπήρχε κίνδυνος να σπάσουν λόγω της ασυνήθιστης ζέστης και να απειλήσουν τους διερχόμενους οδηγούς ή πεζούς, όπως ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Αυστρία: Έβαλαν μέχρι και ειδικά παπούτσια στους σκύλους της αστυνομίας

Στη Βιέννη οι σκύλοι της αστυνομίας που ανέλαβαν την περιφρούρηση ενός τουρνουά beach volley εφοδιάστηκαν με ειδικά παπούτσια, για να μην καούν οι πατούσες τους.



Ιταλία: Προειδοποιήσεις για θερμοπληξίες

Το κύμα καύσωνα πολιορκεί και την Ιταλία, όπου μια 79χρονη πέθανε από θερμοπληξία στην περιοχή της Λιγουρίας.

Ολόκληρη η χώρα βράζει και οι παραθεριστές, ντόπιοι και τουρίστες, ξεχύθηκαν στις παραλίες καθώς ο υδράργυρος δεν λέει να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην περιοχή του Λάτσιο, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ρώμη, έχουν καταγραφεί από το 2000 περίπου 7.700 θάνατοι από θερμοπληξία.

Γερμανία: Μεγάλες καταστροφές στις σοδειές

Οι περισσότερες περιοχές της Γερμανίας βρίσκονται αντιμέτωπες εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα με ασυνήθιστα υψηλές για τα κλιματολογικά δεδομένα της χώρας θερμοκρασίας και πολύ χαμηλότερες βροχοπτώσεις του συνηθισμένου με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές οι καλλιέργειες και να ζητούν οι αγρότες οικονομική ενίσχυση από το κράτος.

Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι Deutsche Bahn πρόσφεραν δωρεάν νερό στους επιβάτες των καθυστερημένων δρομολογίων, ενώ άφησε ανοικτά τα κλιματιστικά μηχανήματα στους συρμούς, έστω κι αν όταν ήταν άδειοι, για να βοηθήσουν τους πάσχοντες και τους άστεγους.

Σουηδία: Συναγερμός για πυρκαγιές, ενώ έλιωσαν οι πάγοι

Στη Βόρεια Ευρώπη οι Αρχές στη Σουηδία προειδοποίησαν για τον «υψηλό κίνδυνο» πυρκαγιών σε κεντρικές και νότιες περιοχές λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας και τον ισχυρών ανέμων. Μάλιστα, έλιωσαν μέχρι και οι πάγοι… Εξάλλου, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στη σκανδιναβική χώρα, ενώ πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν έφθασαν μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο.

Στη γειτονική Φινλανδία, όπου το θερμόμετρο δείχνει πολύ πάνω από τον μέσο όρο, ένα σουπερμάρκετ στο Ελσίνκι άνοιξε τις πόρτες του για εκατό άτομα προκειμένου να κοιμηθούν στους κλιματιζόμενους χώρους του.

Στην Ελβετία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι ένοπλες δυνάμεις επέτρεψαν στους στρατιώτες να φορούν σορτς και κοντομάνικα μπλουζάκια αντί για τις κανονικές στολές τους.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας τις ημέρες του καύσωνα



Αναλυτικά τα στάδια έως τη θερμοπληξία

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ολόκληρη η Ευρώπη εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα, καθώς το θερμόμετρο να δεν αποκλείεται να δείξει μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας «της χιλιετίας» αναμένεται να πλήξει κυρίως την Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.

Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας εκτεθεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες όπως 40 και 50 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το σώμα λειτουργεί σωστά μέσα σε ένα μικρό θερμοκρασιακό εύρος, μεταξύ δηλαδή των 36 μέχρι 37,5 βαθμών Κελσίου.



Εκεί απαλλάσσεται από την θερμότητα κυρίως με την διαδικασία της εφίδρωση, αλλά και μέσω της αναπνοής.

Οταν όμως το θερμόμετρο ξεκινά να ανεβαίνει τότε το σώμα μας αρχίζει και ιδρώνει ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Από ποια θερμοκρασία και πάνω είναι επικίνδυνη;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία για το σώμα είναι μεταξύ 18 και 24 βαθμών Κελσίου. Από εκεί και πέρα αρχίζουν και αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και σε τι είναι συνηθισμένος ο οργανισμός, καθώς δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε θερμότερες χώρες αντιμετωπίζουν και καλύτερα έναν επικείμενο καύσωνα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου και συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, τότε υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Οταν όμως η θερμοκρασία φτάσει στους 40 βαθμούς, τότε ακόμη και χωρίς η υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα, η ζέστη γίνεται επικίνδυνη.

Ο κίνδυνος όμως είναι πολύ μεγαλύτερος όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Σημασία έχει πάντως και το αν ο άνθρωπος ανήκει ή όχι στις ευπαθείς ομάδες.



Οι ηλικιωμένοι, τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ακραίες συνθήκες θερμότητας, όπως είναι εκείνοι με χρόνιες παθήσεις δηλαδή με καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα αναπνοής.

Η καθηγήτρια Virginia Murray της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας, η οποία έχει μελετήσει την επίδραση της θερμότητας στο σώμα αναφέρει: «Το πιο τρομακτικό και επικίνδυνο απ΄όλα είναι όταν το σώμα δεν μπορεί να «κατεβάσει» την θερμοκρασία του.

Και συνεχίζει: «Οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να πάμε κάπου που να μπορούμε να δροσιστούμε. Οι άνθρωποι δηλαδή τότε πρέπει να αναζητήσουν κάποιον χώρο που να έχει κλιματισμό».

«Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, η ιστορία δείχνει ότι η θερμότητα μπορεί να είναι δολοφονική», αναφέρει.

Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2003 – το πιο θερμό καλοκαίρι από το 1.500 – εκτιμάται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 70.000 ανθρώπων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, μέχρι 10.000 θάνατοι λέγεται ότι προκλήθηκαν από το καυτό καλοκαίρι του 1988 στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, από όλες τις φυσικές καταστροφές που μπορούν να χτυπήσουν, οι ακραίες θερμοκρασίες (κρύο ή ζέστη) είναι οι πιο θανατηφόρες, προκαλώντας περισσότερους θανάτους συνολικά από πλημμύρες, σεισμούς και ανεμοστρόβιλους.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...