Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Είναι ακόμα εφικτό να αποτραπεί ένας πυρηνικός πόλεμος;

...εδώ και αιώνες, οι Ρώσοι δεν είπαν ποτέ ψέματα σχετικά με την απόδοση των εξοπλισμών τους


Τιερί Μεϊσάν
 
Τα γεγονότα επιταχύνονται γύρω από τη συριακή κρίση και αποκαλύπτουν την έκταση της σύγκρουσης μεταξύ του νατοϊκού στρατοπέδου και του ρωσοκινεζικού μπλοκ. Μετά την παρατήρηση για τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός γενικού συμβατικού πόλεμου, ή ακόμα και πυρηνικού, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) αναλύει τους ελιγμούς των ΗΠΑ και τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 7 Οκτωβρίου, 2016

Τιερί Μεϊσάν
Τα γεγονότα επιταχύνονται γύρω από τη συριακή κρίση και αποκαλύπτουν την έκταση της σύγκρουσης μεταξύ του νατοϊκού στρατοπέδου και του ρωσοκινεζικού μπλοκ. Μετά την παρατήρηση για τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός γενικού συμβατικού πόλεμου, ή ακόμα και πυρηνικού, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) αναλύει τους ελιγμούς των ΗΠΑ και τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 7 Οκτωβρίου, 2016

Μετά την καταστροφή της ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την 1η Οκτωβρίου, οι στρατοί των πετρελαϊκών δικτατοριών του Κόλπου διστάζουν να συνεχίσουν μόνες τους τον πόλεμο εναντίον της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας. Είναι σαφές σε όλους ότι ο πύραυλος εδάφους-αέρος που κατέστρεψε το κυματοθραύστη καταμαράν είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο όπλο που ποτέ δεν είχε παρουσιαστεί σε πεδίο μάχης. Δεν εκτοξεύτηκε από τους Χούθι ή από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Σάλεχ, οι οποίοι δεν διαθέτουν τέτοιο όπλο, αλλά από τη Ρωσία, η οποία είναι κρυφοπαρούσα στη Υεμένη από το καλοκαίρι.

Η ιδέα ενός συντονισμού των τζιχαντιστών χωρίς την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο από τους τοπικούς συμμάχους τους, είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου ότι η αντιπαλότητα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ δεν έχει σταματήσει να περιπλέκει τα προηγούμενα βήματα του πολέμου.

Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά την μοναδική παραμένουσα επιλογή: την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τα 64 Κράτη και τους τρεις διεθνούς οργανισμούς που έχουν ενωθεί στη Συμμαχία τους, υποτίθεται κατά του Ντάες/Daesh, για να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον της Δαμασκού. 
Στην πράξη, μόνο ο Καναδάς, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν παρόντες. Η ιδέα είναι να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ στη Δαμασκό και Λατάκεια, και να βομβαρδίσουν τον Αραβικό Συριακό Στρατό. Το σχέδιο αυτό είχε ανακοινωθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια του Ατλαντικού Συμβούλιου της 27ης Σεπτεμβρίου. Υποστηρίχτηκε από τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν στην Wall Street Journal.

Η επιχείρηση αυτή προϋποθέτει την αναδιοργάνωση της τρέχουσας προετοιμασίας για την απελευθέρωση της Μοσούλης στο Ιράκ, που κατέχεται από το Ντάες/Daesh.  Ο καθένας θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι ο στόχος αυτού του Συνασπισμού δεν είναι αυτός που ανήγγειλε, αλλά η αλλαγή κατακτητή της Μοσούλης. Πρόκειται να εγκατασταθούν, όχι οι αντιπροσωπευτικές αρχές της κυβέρνησης του Ιράκ, ούτε οι ιστορικοί κάτοικοι της, αλλά μόνο Ιρακινοί σουνίτες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «Σουνιστάν». Ο Συνασπισμός δεν βομβαρδίζει το Ντάες/Daesh, αλλά δεν δίστασε να εξολοθρεύσει «κατά λάθος» μια σιιτική πολιτοφυλακή εθελοντών που ήρθε  για να απελευθερώσει την πόλη από τον σκοταδισμό. 
Ο φλύαρος πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε στην εφημερίδα Σαμπάχ ότι μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης, η πόλη θα ανήκει στο λαό της, ήτοι «μόνο Σουνίτες Άραβες, Τουρκμάνοι και Σουνίτες Κούρδοι θα μπορούν  να παραμείνουν εκεί». 
Με άλλα λόγια, ο Συνασπισμός δηλώνει πρόθυμος  να ολοκληρώσει τη δουλειά που η Ουάσιγκτον είχε εμπιστευτεί στο Ντάες/Daesh. Ο πραγματικός στόχος του είναι να ολοκληρώσει  την εθνοκάθαρση που γίνεται από τους τζιχαντιστές, καθώς επίσης την  απέλαση και την  σφαγή των Χριστιανών και των Κούρδων Γιαζιντζί προκειμένου να δημιουργηθεί  ένα θρησκευτικά ομοιογενές κράτος.

Όπως ανακοινώσαμε ήδη αρκετές φορές, το Ντάες/Daesh αναμένεται να μεταναστεύσει από τη Μοσούλη προς τη Ράκκα και το Ντέιρ αλ-Ζορ, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εκκένωσε τη Τζαραμλούς όταν ήρθε ο τουρκικός στρατός, χωρίς να διεξαγάγει καμία μάχη.

Αντιδρώντας στο προτεινόμενο σχέδιο βομβαρδισμού της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, η Ρωσία απεκάλυψε την εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστοιχιών S-300 και S-400 στη Συρία. Σύμφωνα με τους Ρώσους εμπειρογνώμονες, αυτά τα όπλα είναι σε θέση όχι μόνο να καταστρέψουν οποιοδήποτε αεροπλάνο σε πτήση, συμπεριλαμβανομένων και των αόρατων (stealth) αεροσκαφών, αλλά και πυραύλους κρουζ. Η κατάσταση αυτή δεν έχει εμφανιστεί  ποτέ σε πεδίο μάχης, και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. 
Αλλά εδώ και αιώνες, οι Ρώσοι δεν είπαν ποτέ ψέματα σχετικά με την απόδοση των εξοπλισμών τους.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει σάλο στο Ισραήλ, όπου οι ειδικοί έχουν πλέον πειστεί ότι ρωσικά όπλα κατέρριψαν ένα από τα αεροσκάφη του και χτύπησε ένα άλλο, όταν ο Ισραηλινός Στρατός παραβίασε την κατάπαυση των εχθροπραξιών του Μπαϊραμιού, στις 13 Σεπτεμβρίου. Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι έχασε την εναέρια κυριαρχία τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταπάντησαν με το βομβαρδισμό της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό από τζιχαντιστές. Η Ρωσία ανακοίνωσε την άφιξη τριών νέων πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, ενώ το αεροπλανοφόρο της  -το οποίο αναμενόταν τον Ιούλιο-    είναι στο δρόμο.

Με την επίγνωση του κινδύνου πυρηνικού πολέμου, η Γαλλία έστειλε τον υπουργό εξωτερικών της στη Μόσχα. Ο τελευταίος παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος που προτίθεται να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Χαλέπι. 
Είναι μάλλον ένας τρόπος για να εξέλθουν από αυτή την αντιπαράθεση με το κεφάλι ψηλά. 
Επειδή δεν το έχω διαβάσει ακόμα, δεν μπορώ να σχολιάσω. 
Ωστόσο, ο γαλλικός τύπος είναι γεμάτος από άρθρα σχετικά με την κρίση στο Χαλέπι που βασίζονται σε ψευδή στοιχεία. Επί του παρόντος, το δυτικό τμήμα της πόλης φιλοξενεί μεταξύ 1,4 και 1,5 εκατομμύρια κατοίκους υποστηρικτές της Δημοκρατίας. Το ανατολικό τμήμα φιλοξενεί μεταξύ 25.000 και 30.000. Η έκθεση βρίσκεται επομένως, μεταξύ 46 και 50 φορές περισσότερο πληθυσμό και όχι σε ισότητα, όπως υπονοείται. Είναι αυτοί οι τζιχαντιστές που σκότωσαν τους κατοίκους του ανατολικού Χαλεπίου που προσπαθούσαν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του Μπαϊραμιού.

Είναι πάλι οι ίδιοι που έκαψαν το ανθρωπιστικό κομβόι της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου για τους πολίτες που κρατούνται σε ομηρία τους στο Χαλέπι. 
Μετά τη προσφορά-ευκαιρία κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού σε όλους τους κατοίκους του ανατολικού Χαλεπιού να εγκαταλείψουν την πόλη, είτε πολίτες είτε μαχητές, είτε Σύροι, είτε ξένοι, ο συριακός στρατός με τους Λιβανούς, Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους του, ξεκίνησε μια επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών με κίνδυνο επίσης να σκοτωθούν άμαχοι που κρατιούνται όμηροι. 
Είναι ακριβώς η ίδια λογική που προβάλλεται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ανακοινώνουν ότι προετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τους 1,5 εκατομμύρια κατοίκους της Μοσούλης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πληροφόρησε τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Marc Ayrault, για αρκετές τροποποιήσεις που θα ήθελε να δει στο σχέδιο ψηφίσματος. 
Πρότεινε να επιστέψουν πίσω με τους όρους της συμφωνίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών του Μπαϊραμιού. Αλλά είναι μάλλον απίθανο ότι αυτή η επιστροφή θα γίνει αποδεκτή από την Ουάσιγκτον, δηλαδή, να αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν μετριοπαθείς αντάρτες στη Συρία. 
Το σχέδιο –αναθεωρημένο η όχι- θα παρουσιαστεί το Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί τη Γαλλία στις 19 Οκτωβρίου.

Τιερί Μεϊσάν

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...