Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Η Ρωσία σκέφτεται να ανοίξει ξανά βάση σε Κούβα και Βιετνάμ ! Μέρες 1962;

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2014 ότι η Ρωσία ενδέχεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο βάσεων στο εξωτερικό, σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, οι Σεϊχέλλες και η Σιγκαπούρη.


Μία εβδομάδα πριν την επέτειο της μεγαλύτερης κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής ΄Ενωσης με αφορμή τους βαλλιστικούς πυραύλους που είχε εγκαταστήσει η Μόσχα στην Κούβα,μια δήλωση του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας ξυπνά μνήμες αλλά και δημιουργεί προβληματισμό για την ένταση που κλιμακώνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τη στρατιωτική παρουσία της στο Βιετνάμ και στην Κούβα, όπου η Μόσχα είχε στο παρελθόν στρατιωτικές βάσεις, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. “Μελετάμε αυτό το θέμα”, δήλωσε ο Πανκόφ στην κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. Είπε πως το υπουργείο Άμυνας αυτή τη στιγμή “επανεξετάζει” τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο παρελθόν για το κλείσιμο των βάσεων αυτών, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η Ρωσία έκλεισε τη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών Λούρδες στην Κούβα και τη ναυτική βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ το 2002, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στον κόσμο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ιστορία
Στις 14 Οκτωβρίου 1962 είχε ξεκινήσει η κρίση των πυραύλων της Κούβας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπίας ότι 42 σοβιετικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, βρίσκονταν εγκατεστημένοι στην Κούβα και μπορούσαν μέσα σε λίγα λεπτά να πλήξουν οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ. Την ανάπτυξή τους είχε επιτρέψει ο Φιντέλ Κάστρο, φοβούμενος αμερικανική επέμβαση.
Οι δεκατρείς μέρες που ακολούθησαν ήταν οι πιο επικίνδυνες που πέρασε η ανθρωπότητα. Στις 22 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Κένεντι ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό Ναυτικό θα επέβαλλε αποκλεισμό της Κούβας και θα προχωρούσε στην «κατάσχεση επιθετικών όπλων και συναφούς υλικού» που σοβιετικά σκάφη θα επιχειρούσαν ενδεχομένως να τα παραδώσουν στην Κούβα. Τις επόμενες ημέρες σοβιετικά πλοία που κατευθύνονταν προς την Κούβα άλλαξαν πορεία και απομακρύνθηκαν από τη ζώνη του αποκλεισμού.
Η κρίση κορυφώθηκε στις 27 Οκτωβρίου, όταν ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U2 καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Κούβας, ενώ ένα άλλο αναχαιτίστηκε πάνω από τη Ρωσία.
Η σύρραξη αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ δέχτηκε να σταματήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση των πυραύλων και να αποσυρθούν όσοι βρίσκονταν ήδη στο νησί. Σε αντάλλαγμα, ο Κένεντι δεσμεύθηκε ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ θα εισέβαλλαν στην Κούβα, ενώ έδωσε και μυστική υπόσχεση για την απομάκρυνση των πυρηνικών πυραύλων που είχαν εγκατασταθεί κατά το παρελθόν στην Τουρκία.

http://www.militaire.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...