Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

«Κατηχητικό Σχολείο» το 2016; Ναι!!! Αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε

kathxhtiko 02
Πρόσφατα (31-8-2016), ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο μάθημα των Θρησκευτικώνείπε τα εξής :
«Θα ήθελα, να ενημερώσω τη Βουλή των Ελλήνων ότι από φέτος, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών…

…Με το πρόγραμμα που έχουμε έτοιμο, θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγήςτου μαθήματος, σε μια αντίληψη να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό, αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή ζούνε μέσα στη χώρα μας διάφοροι πιστοί…
Με άλλα λόγια, η Ελληνική Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι κατά το Σύνταγμα (άρθρο 3) «Επικρατούσα στην Ελλάδα θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», την εξισώνει με κάθε άλλη γνωστή θρησκεία και θα την διδάσκει, μέσα από ένα μάθημα γνώσης, μαζί με όλες τις άλλες θρησκείες.
Ο Έλληνας πλέον, από μικρό παιδί, επίσημα θα μαθαίνει – δεν θα κατηχείται – ότι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, είναι μια θρησκεία όπως όλες οι άλλες θρησκείες.
Συνεπώς, για τα ελληνόπαιδα, δημιουργείται ένα κενό στο θέμα της κατήχησης, της κατάρτισής τους δηλαδή στα δόγματα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί χάνουν το δικαίωμα να διαπαιδαγωγούνται σύμφωνα με την πίστη τους καθώς η ορθόδοξη χριστιανική παιδεία στρεβλώνεται και κακοποιείται.
Δυστυχώς, και από τους άλλους πολιτικούς μας, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία. Μάλιστα, ο κ. Φίληςαπό το βήμα της Βουλής είπε ότι :«Άκουσα μια τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη, προ μηνός σε μια τηλεοπτική εκπομπή που είπε ότι κι αυτός συμφωνεί, ότι πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα των θρησκευτικών στα σχολεία… »
***
Οι εξελίξεις αυτές, φέρνουν στο προσκήνιο τα Εκκλησιαστικά Κατηχητικά Σχολεία,τα οποία ξεκίνησαν άτυπα το 1870 και παγιώθηκαν στη δεύτερη δεκαετία του 20ουαιώνα, υπό την εποπτεία της Αποστολικής Διακονίας, του επίσημου Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος που ιδρύθηκε το 1936 (Α.Ν 41/1936).
ΤαΕκκλησιαστικά Κατηχητικά Σχολεία, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση και πρόοδο τις δεκαετίες 1950-1960, και έτυχαν λυσσαλέας πολεμικής τις δεκαετίες 1970-1980.
Ανεξάρτητα από αυτά, αναμφισβήτητα, προσέφεραν τα μέγιστα στον τομέα της Ορθόδοξης κατήχησης, παράλληλα και συμπληρωματικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία.
Σήμερα, λοιπόν, που ομολογουμένως υπάρχει «ηθικό έλλειμμα», στην κοινωνία, στην παιδεία και στην οικογένεια, τα Κατηχητικά Σχολεία στις Ενορίες καθώς και οι Χριστιανικές Συνάξεις Νέων, οι Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες, από τις Χριστιανικές Αδελφότητες, με τη εποπτεία και ευλογία του οικείου Μητροπολίτη, προσφέρουν την καλύτερη αγωγή που δυστυχώς σταματά και επίσημα να τη δίνει το Δημόσιο Σχολείο. Η λειτουργία τους, με μια ώρα την εβδομάδα, είναι απαραίτητη και η ωφέλεια τεράστια.
Δεν θα διδαχτούν εκεί ένα μάθημα στείρο, αλλά για την ουσιαστική προσέγγιση στην Ορθοδοξία και το χαρούμενο βίωμα της Χριστιανικής ζωής. Εκεί το παιδί, μικρό και μεγάλο, θα ζήσει την αγάπη, τη χαρά, την προσφορά, την κοινωνικότητα, τη συνεργασία. Θα βρει φίλους και ιδανικά. Συγχρόνως, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πλήθος δραστηριοτήτων όπως, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, χορωδίες, κατασκηνώσεις, εκδρομές, συζητήσεις, συναυλίες, οικολογικές εκδηλώσεις και τόσα άλλα.
Εκεί τα παιδιά μας θα διδαχτούν τον ηθικό νόμο, την αγάπη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την καλή κοινωνική συμπεριφορά,την πίστη στο Θεό και την Πατρίδα.
***
Τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, ας παρακινήσουμε τα παιδιά μας να φοιτήσουν - μια ώρα την εβδομάδα είναι αυτή και θα βρεθεί ελεύθερος χρόνος - και σε κάποιο από τα κατηχητικά της ενορίας ή σε μια χριστιανική ομάδα ή σε μια χριστιανική νεανική σύναξη.
Σήμερα, με την επικρατούσα κατάσταση στη δημόσια παιδεία, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε. Έχουν να ωφεληθούν πολλά.
Αλεξανδρούπολη Σεπτέμβρης 2016
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Από http://www.tideon.org
πηγή:  http://aktines.blogspot.gr/2016/09/2016_15.html
http://makkavaios.blogspot.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...