Γράφει ο Λουκάς Πάρπας
Με ψαλμωδίες και ρίψη πυροτεχνημάτων, εγκαθίσταται αύριο στις 7:30 μ.μ. ο κεντρικός «χρυσός τρούλος»του ιερού ναού Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων αγίων, που κτίζεται στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, στο Επισκοπειό Λευκωσίας.
Μετά τον αγιασμό και την εγκατάσταση του τρούλου με τη χρήση γερανού,
θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό, μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα,
ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με δεξίωση για όλους τους παρευρισκόμενους.Με ψαλμωδίες και ρίψη πυροτεχνημάτων, εγκαθίσταται αύριο στις 7:30 μ.μ. ο κεντρικός «χρυσός τρούλος»του ιερού ναού Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων αγίων, που κτίζεται στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, στο Επισκοπειό Λευκωσίας.
Ο νέος υπό ανέγερση ιερός ναός, σλαβικού τύπου ρωσικής τεχνοτροπίας, διαθέτει πέντε συνολικά τρούλους.
Ο κεντρικός μεγάλος τρούλος, που θα τοποθετηθεί σήμερα, έχει βάρος επτά περίπου τόνους, ενώ οι άλλοι τέσσερις μικρότεροι ζυγίζουν συνολικά πέντε περίπου τόνους. Όλοι οι τρούλοι εξωτερικά είναι κατασκευασμένοι με τιτάνιουμ νιτρίντ (titanium nitrid), ειδικό μείγμα που χρησιμοποιείται για τους τρούλους των ρωσικών ναών, που έχει το χρώμα του χρυσού, αλλά είναι συνθετικό και διατηρείται για πολλά χρόνια. Με το συγκεκριμένο υλικό, οι ναοί έχουν το χρώμα και τη γυαλάδα που επιθυμούν οι δημιουργοί τους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η συντήρηση που απαιτεί ο χρυσός. Οι συγκεκριμένοι τρούλοι ονομάζονται «χρυσοί», όμως για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα χρυσού που τοποθετείται μέσα στο χρώμα.
Η εγκατάσταση των τρούλων θεωρείται για τη ρωσική παράδοση το πιο σημαντικό σημείο της ανέγερσης ενός ναού. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου δεν θεωρείται τόσο σημαντικό γεγονός, ενώ δεύτερο σημαντικό γεγονός θεωρούνται τα εγκαίνια ενός ναού.
Ο πέντε τρούλοι έφτασαν στην Κύπρο από την Αγία Πετρούπολη, διαλυμένοι μέσα σε δώδεκα εμπορευματοκιβώτια, και συναρμολογήθηκαν δίπλα ακριβώς από τον υπό ανέγερση ναό. Για τη συναρμολόγησή τους, ήρθε στην Κύπρο ειδική ομάδα Ρώσων που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία.
Το κόστος, τόσο των τρούλων όσο και γενικότερα της ανέγερσης του ναού, παραμένει μυστικό και μόνο ο χρηματοδότης του έργου, ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ, το γνωρίζει. «Η κατασκευή του ναού είναι προσωπικό τάμα του Ρώσου επιχειρηματία, το οποίο σεβόμαστε, και συνάδει με τους δικούς μου οραματισμούς για να βοηθήσω τους ρωσόφωνους της Κύπρου και να τους δώσω μια πνευματική στέγη, για να εξομολογούνται και να λειτουργούνται», λέει ο μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας.
Από την είσοδο στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης μέχρι και το ρωσικό ναό, δημιουργείται «Οδός Ρωσικής Αγιότητας», στα δεξιά και αριστερά της οποίας θα τοποθετηθούν 14 συνολικά μωσαϊκά με τους πιο γνωστούς Ρώσους αγίους και την ιστορία τους. Η εκκλησία θα αγιογραφηθεί στο εσωτερικό της, με σκηνές της ρωσικής εκκλησιαστικής ιστορίας.
Στον προαύλιο χώρο του νέου ναού, θα δημιουργηθεί ειδικό παιδικό πάρκο στο οποίο θα μπορούν να παίξουν και ανάπηρα παιδιά. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν επτά πανάκριβα παιχνίδια, ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά με κινητικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο θα είναι το πρώτο πάρκο στο οποίο θα μπορούν να παίξουν και να χαρούν με ασφάλεια παιδιά με κινητικά προβλήματα.
Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού περιλαμβάνουν επίσης αμφιθεατρική αυλή 800 ατόμων, βυζαντινή φιάλη αγιασμού, ειδικούς χώρους για δεξιώσεις, κιόσκι για ξεκούραση των γονιών ενώ θα παίζουν τα παιδιά τους. Όλες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2017, με τα ρωσικά Χριστούγεννα. Τα εγκαίνια προγραμματίζεται να γίνουν τον Μάρτη του ιδίου χρόνου, πριν το Πάσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη, είναι η πρώτη μεγάλη ρωσική εκκλησία που κτίζεται στην Κύπρο και θα μπορεί να δεχθεί μέχρι 400 άτομα ιστάμενα. Ο ναός θα είναι και ο πρώτος που θα λειτουργεί επίσημα με το παλιό ημερολόγιο το οποίο ακολουθεί η ρωσική εκκλησία. Σε αυτόν θα λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Γκάβρικοφ, ο οποίος μιλά απταίστως τα ρωσικά και τα ελληνικά και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι στην Κύπρο. Η θεία λειτουργία θα τελείται στα αρχαία ρωσικά, όπως και στις ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας.
Πηγή