Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Επίδειξη δύναμης Ερντογάν μέσα στη Γερμανία – Κατεβάζει στους δρόμους 30.000 ισλαμιστές

Πρωτοφανή επίδειξη δύναμης μέσα στη Γερμανία ετοιμάζει την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, 15.000 – 30.000 Τούρκοι ισλαμιστές, που ζουν στη Γερμανία, σκοπεύουν να διαδηλώσουν μαζικά και δυναμικά την Κυριακή στην Κολωνία υπέρ του «πολυχρονεμένου σουλτάνου» τους, σε ένα συλλαλητήριο που έχει σημάνει συναγερμό στις γερμανικές Αρχές.
Πριν τη συγκέντρωση οπαδών του Ερντογάν στην Κολωνία την Κυριακή, πολιτικοί διαφόρων γερμανικών κομμάτων ζητούν από τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Στη συγκέντρωση ενδέχεται μάλιστα να πάρουν μέρος και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.
Επί ποδός θα βρίσκονται 2.300 αστυνομικοί δεδομένου ότι την ίδια μέρα θα γίνουν και τέσσερις αντισυγκεντρώσεις αριστερών οργανώσεων και νεολαιών γερμανικών κομμάτων.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ σε συνέντευξή του στη Σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες εκφοβισμού των διαφορετικά σκεπτόμενων.
«Δεν γίνεται» να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις.
Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο Σταϊνμάγιερ.
Ο συμπρόεδρος των πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ επέκρινε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.) τις μαζικές προσπάθειες εκφοβισμού των αντιπάλων του Ερντογάν:
«Βιώνουμε στη χώρα μας ένα κυνηγητό των αντιπολιτευόμενων Τούρκων. Υποστηρικτές του Ερντογάν, εκφοβίζουν τους άλλους ότι πρέπει να τιμωρηθούν με την μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα που προβλέπουν οι νόμοι», τόνισε.
Διαδηλώσεις υπέρ ή κατά της τουρκικής ηγεσίας σε γερμανικό έδαφος θα πρέπει «να γίνονται στο πλαίσιο της έννομης τάξης». «Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί κανενός είδους κλίμα φόβου».
Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγραψε στα γερμανικά και τα τουρκικά στη σελίδα του στο Facebook ότι κατά τη γνώμη του η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη.
Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μην επεκταθεί αυτός ο κοινωνικός διχασμός και στην Γερμανία.
«Η παράκλησή μου είναι η εξής: Συμπεριφερθείτε στους έχοντες διαφορετικές απόψεις με σεβασμό. Ακόμα και θεμελιώδεις διαφορές απόψεων δεν επιτρέπεται να μας διχάσουν. Η Γερμανία πρέπει να είναι η πατρίδα όλων όσοι ζουν εδώ».
Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα μετανάστευσης Φόλερ Μπεκ, κάλεσε τους διοργανωτές και τους διαδηλωτές να δεσμευθούν σαφώς υπέρ της δημοκρατίας.
Η Ένωση Ευρωπαίων – Τούρκων Δημοκρατών (UETD), η οποία διοργανώνει τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογαν στην Κολωνία, «πρέπει να πει για ποια δημοκρατία κατεβαίνει στους δρόμους, αν θέλει να λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη στη Γερμανία.
Η UETD πρέπει να αντιταχθεί στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης από τον Ερντογάν, διαφορετικά το ναι της στη δημοκρατία δεν είναι ειλικρινές και στην πραγματικότητα είναι ένα ναι στην Ερντοκρατία», είπε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Κατά την άποψη του Μπεκ το κάλεσμα στη συγκέντρωση υπέρ της «δημοκρατίας και κατά του πραξικοπήματος» όπως είναι ο τίτλος της, το οποίο κάνει η UETD, μοιάζει με «άνευ όρων «ναι» στο πραξικόπημα», του Τούρκου προέδρου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...