Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ραγδαίες και τρελές εξελίξεις στην Τουρκία: Οι εκκαθαρίσεις είχαν αποφασιστεί πριν το πραξικόπημα. Δημόσιες τουαλέτες το σπίτι του Γκιουλέν

Οι τουρκικές αρχές σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε...
σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να τις εκκαθαρίσουν από τους «συμπαθούντες» του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστήριξε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του Έσρα και τον πεθερό του για οικογενειακές διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.
Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα «στοιχεία» εντός του στρατού εξύφαναν το πραξικόπημα αυτό αφού πληροφορήθηκαν ότι θα έπεφταν θύματα των εκκαθαρίσεων.
Ο Αλμπαϊράκ, που έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από έναν πολίτη και ότι μόνο αργότερα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν. Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.
Το YAS «ήταν έτοιμο να λάβει σημαντικά μέτρα για να καθαιρέσει τους αξιωματικούς και (κυρίως) τους στρατηγούς που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν», συνέχισε. Οι καθαιρέσεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν ένα μόνο μέρος της γενικότερης εκκαθάρισης που επρόκειτο να συμπεριλάβει επίσης τη δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς.
«Οι άνθρωποι αυτοί  είχαν ανακαλυφθεί και λίστες (με ονόματα) είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση» υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.
Σύμφωνα με τον υπουργό μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων στήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως οι γκιουλενιστές είχαν διεισδύσει στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου η οικογένεια Ερντογάν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα «από έναν πολίτη από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης» που έκανε λόγο για το πραξικόπημα. «Δεν είναι δυνατόν να κρίνεις λογικά μια κατάσταση βασιζόμενος μόνο σε ένα τηλεφώνημα», εξήγησε ο Αλμπαϊράκ.
Όμως στη συνέχεια ο Ερντογάν δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον Χουλουσί Ακάρ (οι πραξικοπηματίες τον κρατούσαν όμηρο) ούτε με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς και κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Μπορέσαμε να μιλήσουμε με πολλούς υπουργός και διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν κάτι ασήμαντο αλλά μια συντονισμένη απόπειρα πραξικοπήματος», κατέληξε ο Αλμπαϊράκ.

Σε δημόσιες τουαλέτες μετατρέπει η τουρκική κυβέρνηση, το πατρικό σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο χωριό Κορουτζούκ της κεντρικής επαρχίας Ερζερούμ.
Όπως δημοσιεύει ο φιλοκυβερνητικός ιστότοπος Beyaz Gazete, επρόκειτο περί απαίτησης των κατοίκων του χωριού, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας. Η πληροφορία για την επικείμενη... μετατροπή επιβεβαιώθηκε και από τον έπαρχο του Ερζερούμ. 
AdTech Ad
Υπενθυμίζεται ότι ο συγγραφέας, κληρικός και πολιτικός Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, κατηγορήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ από την επόμενη κιόλας μέρα εκατοντάδες βιβλία του ρίχτηκαν στην πυρά σε ένδειξη συμπαράστασης στον Τούρκο Πρόεδρο και μίσους προς τους εχθρούς του.
Παρότι τις περασμένες εβδομάδες κατηγορήθηκε επανειλημμένως από την Άγκυρα και ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να τον εκδώσουν στην Τουρκία, εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό.

economy365
kathimerini

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...