Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Η Europol προειδοποιεί για χιλιάδες τζιχαντιστές σε όλη την Ευρώπη



Νέα προειδοποίηση για πιθανή δράση χιλιάδων τζιχαντιστών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης εξέδωσε η ειδική υπηρεσία της Europol,
ο εκπρόσωπος της οποίας έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Osnabrücker Zeitung, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 5.000 μαχητές που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Europol εκτιμά ότι από τους 5.000 μαχητές, περίπου το ένα τρίτο (δηλαδή 1.800 άτομα) έχουν επιστρέψει στις χώρες τους και είναι υποψήφιοι για μεγάλο τρομοκρατικό κτύπημα, ενώ δεν υπολογίζεται ο αριθμός εκείνων που έχουν ασπαστεί το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν είναι γνωστοί στις αρχές. Ο εκπρόσωπος της Europol τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τις διαδρομές των προσφυγικών ροών για τις μετακινήσεις τους. «Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ένωσης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση της Europol δημοσιεύτηκε σε ένα κείμενο 55 σελίδων και αναφέρεται σε πιθανές επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα, όπως έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στη Γερμανία το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η Europol αναφέρει επίσης, ότι οι τελευταίες επιθέσεις δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, παρ' ότι ανέλαβε την ευθύνη τους. Επίσης, σημειώνεται πως μέσα στους υποψήφιους τρομοκράτες συγκαταλέγονται πολλές γυναίκες, η δράση των οποίων χαρακτηρίζεται «αρκετά πετυχημένη».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...