Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Διάγγελμα του προέδρου της Λευκορωσίας: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον του ΝΑΤΟ» - Κρίσιμες ώρες (φωτό, vid)

του Βασίλη Καπούλα
 
O πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, προχώρησε σε διάγγελμα προς τον λαό του ανακοινώντας την ετοιμότητα της χώρας του να πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον του ΝΑΤΟ ενώ ανακοίνωσε την μεταστάθμευση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στη χώρα του!
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες λόγω των μεγάλων ΝΑΤΟικών ασκήσεων "Anakonda-16" και "Baltops-2016" που στόχο έχουν το Καλίνινγκραντ.
Αναλυτικά το διάγγελμα έχει ως εξής:
"Οι Ρώσοι συχνά λένε ότι στα σύνορα της Ρωσίας το ΝΑΤΟ αναπτύσσει νέες δυνάμεις. Πρέπει να τονιστεί ότι πρώτα και πάνω απ' όλα είναι τα σύνορα μας, τα κοινά μας σύνορα, τα σύνορα της Λευκορωσίας στα οποία αναπτύσσονται οι νατοϊκές δυνάμεις".
"Το βλέπουμε και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα χωρίς φασαρία".
"Η Ρωσική ηγεσία αντιδρά με ένα δίκαιο τρόπο. Έχουμε κοινή άμυνα γεγονός που ενισχύει την ασφάλεια των χωρών μας, της κοινής μας πατρίδας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας".
"Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας βρίσκονται στην "καρδιά" αυτής της κοινής στρατιωτικής δύναμης'.
"Αν υπάρξει σύγκρουση τότε εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα μπούμε στη μάχη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες θα αναπτυχθούν εδώ".
"Δεν προσπαθούμε να κρύψουμε αυτό το γεγονός από τους συναδέλφους μας στη Δύση, συνεργάτες ή ανταγωνιστές".
"Γνωρίζουν τις συμφωνίες μας με τη Ρωσία".
"Τα λέω για να ξεκαθαρίσω τη στάση μου στην ΚΑΚ".
"Η Λευκορωσία είναι πρωτοπόρος της διαδικασίας ενοποίησης του μετασοβιετικού χώρου".
"Ήμασταν πάντα υπέρ μιας αληθινής επαναπροσέγγισης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών".
"Αν ακολουθήσουμε διαφορετικές αρχές λόγω συγκεκριμένων φιλοδοξιών εκ μέρους συγκεκριμένων χωρών και ηγετών συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, δεν θα υπάρξει ποτέ συνεργασία μεταξύ των Δημοκρατιών και θα υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ μας όπως σε Ουκρανία και σε άλλες περιοχές των ΚΑΚ, ο θεός είναι κατά των πολέμων".
"Τα πάντα είναι στα χέρια μας. Δεν υπάρχει λόγος να πούμε ψέματα στα έθνη μας. Αν θέλουμε να είμαστε μαζί, θα είμαστε πάντα μαζί".
Στην Πολωνία έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ καθώς και βαρύ πυροβολικό, μαχητικά και πολεμικά πλοία,από 24 χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πρόκειται για την άσκηση με την κωδική ονομασία Anakonda-16, η οποία αφορά τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην Πολωνία βρίσκονται ήδη 1.000 Βρετανοί στρατιώτες και πάνω από 14.000 Αμερικανοί.
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επιπλέον 12.000 Πολωνοί, καθώς και στρατοί από χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.
Στην Βαλτική το ΝΑΤΟ διεξάγει τις ασκήσεις με την επωνυμία «Baltops 2016» που ξεκίνησαν  στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως 18 Ιουνίου στο νότιο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας, θέτοντας σε επιφυλακή τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το  σουηδικό  Γενικό  Επιτελείο, στις   ασκήσεις συμμετέχουν ναυτικές δυνάμεις από τ Σουηδία, την Φινλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με αρχές της Εσθονίας, συμμετέχουν  50 πολεμικά πλοία από  18 κράτη του ΝΑΤΟ και  εταίροι της συμμαχίας, καθώς και 60 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Περισσότερα από 4.500 άτομα θα συμμετάσχουν στην άσκηση.
Περίπου 5.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να λάβουν μέρος στην άσκηση "Iron Wolf 2016".
Η πρώτη φάση της άσκησης συγκεντρώνει στρατιώτες από τη Λιθουανία, την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ και την Πολωνία, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, A-10 Warthog και βομβαρδιστικά Β-52 στη Λιθουανία.
Η Γερμανία έστειλε τεθωρακισμένα Boxer και οβιδοβόλα PzH Howitzer ενώ η Δανία τεθωρακισμένα Leopard.
Η Γερμανία έστειλε τεθωρακισμένα Boxer και οβιδοβόλα PzH Howitzer ενώ η Δανία τεθωρακισμένα Leopard.























Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...