Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης «Borei» και «Yasen» θα εφοδιαστούν με τορπίλες «Fytliar»

Νέες τορπίλες με τρομερές  δυνατότητες  θα θέσει σε μαζική παραγωγή το  ρωσικό Πολεμικό  Ναυτικό ,  αντικαθιστώντας παλαιότερα μοντέλα.

Η διαφορά όμως σε αυτές τις υπερ-τορπίλες είναι η μεγάλη ταχύτητα και εμβέλεια τους, αλλά και το γεγονός ότι απευθύνονται αποκλειστικά σε εχθρικά υποβρύχια, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.
Όπως έγινε γνωστό, ο ρωσικός στόλος θα υιοθετήσει ένα νέο τύπο τορπίλης μέχρι το τέλος του έτους. Όπως ανέφερε  και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-TASS, επικαλούμενο πηγή στην ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Αυτή τη στιγμή, ο νέος τύπος τορπίλης περνά όλες τα απαιτούμενα τεστ και εξοντωτικές δοκιμασίες .
«Η Τορπίλη «Fytliar» αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση που εγκρίθηκε πέρυσι από το ρωσικό γενικό επιτελείο ναυτικού .
«Τώρα, η  νέα έκδοση της τορπίλης ολοκληρώνει τις  δοκιμές στο Κιργιστάν. Οι δοκιμές έχουν προγραμματιστεί για  ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους. Αν περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ, τότε θα εγκριθεί η τορπίλη, και το 2017 θα  ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της»,  είπε η πηγή.
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η τορπίλη «Fytliar», θα διαθέτει ένα βελτιωμένο σύστημα ευρέσεως στόχου ειδικά για εξουδετέρωση υποβρύχιων στόχων . Υπάρχουν φήμες ότι η τορπίλη θα μπορεί να εκτοξεύεται από υποβρύχιο χτυπώντας άλλο εχθρικό υποβρύχιο.
Η «Fytliar» θα εφοδιάσει τα ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια σχεδίου  955  «Borei»  και σχεδίου 885  «Yasen» .
Οι νέες τορπίλες αυτές έχουν  σχεδιαστεί αποκλειστικά για χρήση από  υποβρύχια,  πλοία επιφανείας εναντίον των εχθρικών υποβρυχίων .
Τεχνικές προδιαγραφές :
Μέγιστη ταχύτητα: 50 κόμβοι
Βάθος εφαρμογής: 400 μέτρα
Μέγιστο φάσμα εφαρμογών: 50 χιλιόμετρα
Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα  ρωσικά  υποβρύχια   αποτελούν την επιτομή της σχεδιαστικής καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας . Το κύτος του σκάφους είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής αντι-μαγνητικό χάλυβα, για  να δύναται να καταδυθεί  σε βάθη άνω των 600 μέτρων. Αυτό το όριο  καθιστά τα υποβρύχια αυτά  σχεδόν «αόρατα»  απέναντι σε όλα τα σύγχρονα ανθυποβρυχιακά όπλα. Το αμερικανικό υποβρύχιο, καταδύεται  σε βάθος  500 μέτρων.
Όπως λένε οι Ρώσοι σχεδιαστές, το «Yasen» για παράδειγμα είναι το πιο αθόρυβο υποβρύχιο του κόσμου , ακόμη  και από τα σύγχρονα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια κλάσεως «Seawolf».
Το  νέο ρωσικό στρατηγικό υποβρύχιο , είναι σε θέση να επιχειρεί υποβρυχίως έχοντας τη δυνατότητα να εκτελέσει ένα πολύ ευρύ φάσμα θαλασσίων αποστολών, όντας εξοπλισμένο με τρομερά οπλικά συστήματα .
Στα ρωσικά υποβρύχια οι τορπιλοσωλήνες  τοποθετούνται για πρώτη φορά αντί για την «μύτη» του σκάφους , στο κεντρικό διαμέρισμα που εδρεύουν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, έτσι δημιουργήθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί  ένα νέο σύστημα σόναρ και μπροστά στην «μύτη» του υποβρυχίου.
Επίσης μονάδες συσκευές σόναρ  τοποθετήθηκαν γύρω από το κύριο σώμα του υποβρυχίου , επιτρέποντάς την αναγνώριση εχθρικών υποβρυχίων  και μονάδων επιφανείας σε απόσταση 250 χιλιομέτρων.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...