Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Βούλγαρος Ιεράρχης: «Πως να μην είμαστε Ρωσόφιλοι, αφού μας ελευθέρωσαν από τους Τούρκους»

 
 "Είμαστε Ρωσόφιλοι, είμαστε Ελληνόφιλοι, γιατί δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε κοντά σε εκείνες τις χώρες όπου η Ορθοδοξία κυριαρχεί" δήλωσε σε συνεντευξή του ο Βούλγαρος Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ.

"Ο Κύριος είπε ότι θα πρέπει να αγαπούμε όλους, και να αγαπάμε και τους εχθρούς μας. Πώς θα μπορούσα να μην είμαστε κοντά στη Ρωσία, όπου αν και υπήρξε κομμουνισμός, είναι μια ορθόδοξη χώρα;
Ο κομμουνισμός κατέρρευσε, χάρη στην αντοχή της Ορθοδοξίας στη Ρωσία. Καμία άλλη χώρα δεν υπέστη τέτοιο πόλεμο εναντίον της Ορθοδοξίας, όπως η Ρωσία. Εμείς όμως δεν μιλάμε για πολιτική. Μιλάμε για τους Ορθοδόξους. Πέρα από αυτό, η Ρωσία μας ελευθέρωσε από την τουρκική σκλαβιά. Αυτή είναι η αλήθεια, και γιατί πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια τώρα που η πολιτική κατάσταση είναι διαφορετική; Αυτοί είναι οι λόγοι που σεβόμαστε την Ορθόδοξη Ρωσία" απάντησε ο Βούλγαρος Ιεράρχης σχετικά με τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, αλλά στη συνέχεια διεκυρίνισε πως σχετικά με την Πανορθόδοξη η θέση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.

"Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπήρξαν περισσότερα από 300 επίσκοποι εκεί. Δέχτηκαν όλα τα προσυνοδικά έγγραφα. Φαίνεται ότι μόνο τέσσερις επίσκοποι δεν συμφωνησαν με αυτές τις αποφάσεις. Σε μια τέτοια κατάσταση, αν ήμασταν άμεσα εξαρτώμενοι από τη Ρωσική Εκκλησία, δεν θα είχαμε κάνει το ίδιο στις 21 Απριλίου; Στις 21 Απριλίου η Εκκλησία μας πήρε μια ανεξάρτητη απόφαση να προτείνει αλλαγές στα προσυνοδικά έγγραφα , θεωρώντας ότι περιέχουν μη-Ορθοδόξες θέσεις. Εκείνη την εποχή η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η πρώτη αυτοκέφαλη Εκκλησία που έλβαε μια υγιή και κριτική στάση στο κεφάλαιο "Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο." Μετά την επίσημη ανακοίνωση και άλλοι μας ακολούθησαν, αλλά και το Άγιο Όρος. Πριν από μας κάποιοι επίσκοποι, ιερείς και θεολόγοι είχαν γράψει κρίσιμη σχόλια. Αλλά η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η πρώτη εκκλησία που έλαβε επίσημη θέση σχετικά με αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η πρώτη που αποφάσισε να αρνηθεί τη συμμετοχή στην Πανορθόδοξη. Το κάναμε αυτό ανοιχτά και με καλά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα" σχολίασε ενώ καταλήγοντας για τη σχέση με τους Ρώσους τόνισε: .

"Θα πω και πάλι: είμαστε Ρωσόφιλους, αν και ανεξάρτητοι Ρωσόφιλοι"

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...