Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Stratfor: Η ρωσική Φρουρά που ίδρυσε ο Πούτιν αποτελεί «ασφάλεια» ενάντια σε ενδεχόμενο πραξικόπημα

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων   Stratfor θεωρεί ότι η δημιουργία της ρωσικής Εθνικής Φρουράς και ο διορισμός του επικεφαλής της, Στρατηγού  Βίκτορ Ζολότωφ , αποτελούν μια προσπάθεια του  Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να προστατευθεί  από πιθανή «προδοσία»  άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων », που στην περίπτωση αυτή θα  μπορούσαν να διενεργήσουν ακόμη και  πραξικόπημα, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
«Με τη δημιουργία της Εθνικής Φρουράς και με τον διορισμό του Ζολότωφ ως  επικεφαλή αυτής της δύναμης , ο Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να προστατευτεί  από την απειλή ενός πραξικοπήματος. Αυτό υποδηλώνει,  ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αμφιβάλλει κατά πόσον  οι υπόλοιπες  υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα παραμείνουν πιστές στον ίδιο. Πρόκειται για την  FSB, τα στρατεύματα του Υπουργείου Εσωτερικών, ή ακόμα και τον ρωσικό  στρατό και το κατά πόσον θα μείνουν πιστοί σε αυτόν, σε περίπτωση πραξικοπήματος. Όντας επιμελής ερευνητής της ιστορίας της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν, και προφανώς προσπαθώντας να αποφύγει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ευπάθεια, την  οποία αισθάνθηκε δυναμικά  ο προκάτοχός του [Μπόρις Γιέλτσιν] κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, δημιούργησε την Εθνική Φρουρά », τονίζει η ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου.
Οι αναλυτές, αναφερόμενοι  στις  δημοσιεύσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τονίζουν  ότι η  προσπάθεια να ιδρυθεί  Εθνική Φρουρά είχε  κάνει  και ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν, ο οποίος φοβόταν την προδοσία  στην κορυφή της FSB,  Ωστόσο, η διακυβέρνηση  του Γιέλτσιν, λένε οι αναλυτές, δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να την δημιουργήσει .
«Ο Πούτιν, όπως και ο  Γιέλτσιν, προφανώς, ήθελαν την ίδρυση της  Εθνικής Φρουράς ως προσωπικό στρατό τους. Χωρίς ειδικά διακριτικά χαρακτηριστικά, η νέα φρουρά θα είναι μια άλλη υπηρεσία ασφαλείας , η οποία θα μοιραστεί νέα  καθήκοντα με το Υπουργείο Εσωτερικών και την FSB, τονίζουν οι Αμερικανοί .
Ο Ρώσος πρόεδρος διόρισε ως  επικεφαλή της Εθνικής Φρουράς των πρώην  διοικητή των Εσωτερικών στρατευμάτων Βίκτορ Ζολοτώφ , απαλλάσσοντας από τα προηγούμενα καθήκοντα του . Ο  πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν , σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι ένας από τους επικεφαλής ασφαλείας του Κρεμλίνου.
Προς το παρόν ο Β.Πούτιν διαθέτει την υποστήριξη του 75 της εκατό του ρωσικού πληθυσμού, όσο για τον μέλλον αυτό είναι  άγνωστο για όλους.


Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...