Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η καταστροφή της ομάδας μισθοφόρων των ΗΠΑ «ΜΟΤΣΑΡΤ» στην Ουκρανία: Αλκοολισμός και στριπτιτζάδικα

Πως ξεφτιλίστηκαν οι Αμερικανοί στο μέτωπο...

Οι New York Times περιγράφουν πώς απέτυχε η ιδιωτικά οργανωμένη ομάδα μισθοφόρων των ΗΠΑ «Μότσαρτ» στην Ουκρανία. Επίσημα, ήταν υπεύθυνη για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και την διάσωση αμάχων από τις περικυκλωμένες περιοχές της πρώτης γραμμής. Οι οικονομικές παρατυπίες και ο αλκοολισμός οδήγησαν στην καταστροφή. Αυτούς έστειλαν οι διεθνιστές για να… σώσουν δήθεν τους Ουκρανούς!

Όπως γράφει το γερμανόφωνο Russia Today:

Όπως η ομάδα Wagner από την Ρωσία, Αμερικανοί στρατιώτες από έναν ιδιωτικό στρατιωτικό οργανισμό των ΗΠΑ που φέρει το όνομα τους διάσημου συνθέτη Μότσαρτ, δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία: «η ομάδα Mozart»!

Ωστόσο, ο νικητής του βραβείου Πούλιτζερ Τζέφρι Γκέτλεμαν αποκάλυψε στους New York Times την 1η Φεβρουαρίου την αποτυχία αυτού του ιδιωτικού θιάσου, για προβλήματα με το αλκοόλ και για οικονομικές ατασθαλίες.

Σύμφωνα με αυτό, την Μότσαρτ διηύθυνε ο Andrew Milburn, ένας πρώην συνταγματάρχης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος ίδρυσε την ομάδα μαζί με έναν άλλο συνταγματάρχη του αμερικανικού ναυτικού ονόματι Andy Bain. Το podcast τους βρίσκεται στο YouTube με το όνομα “Two Marines in Kyiv “, εξήγησε ο Gettleman.

Ο Milburn έκανε στο παρελθόν καριέρα στους πολέμους των ΗΠΑ από την Σομαλία μέχρι το Ιράκ τα τελευταία 30 χρόνια. Μεταξύ των φίλων του ήταν και ο πρώην υπουργός Άμυνας στρατηγός Τζέιμς Μάτις. Επί οκτώ χρόνια, «από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην ανατολική Ουκρανία το 2014», σύμφωνα με τον νικητή του βραβείου Πούλιτζερ, ο Μπέιν ήταν επικεφαλής του Ουκρανικού Ταμείου Ελευθερίας που ίδρυσε. Οι δωρεές «χρησιμοποιήθηκαν για τον άμεσα απαραίτητο εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό».

Στην αρχή, η ομάδα του Μότσαρτ είχε επιτυχίες: “Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ξένοι βετεράνοι και εθελοντές διέσχισαν την Ουκρανία. Πολλοί από αυτούς είναι σκληραγωγημένοι μαχητές, (…) μοναχικοί μαχητές που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον χωρίς δομή και κανόνες», σύμφωνα με την έκθεση των New York Times .Σύμφωνα με το άρθρο του Gettleman, αυτοί οι μοναχικοί μαχητές προορίζονταν να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες και να διασώσουν, υποτίθεται, αμάχους παγιδευμένους στην πρώτη γραμμή. Το περασμένο καλοκαίρι όλο και περισσότερες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες ζήτησαν από την Μότσαρτ εκπαίδευση. Δεδομένου ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να την πληρώσουν, «η Μότσαρτ εξαρτιόταν από μια μικρή ομάδα τακτικών χορηγών, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας χρηματοδότων της Ανατολικής Ακτής με εβραιο-ουκρανικές ρίζες και ενός μεγιστάνα από το Τέξας».

Σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών υπαλλήλων της Μότσαρτ, ο τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων του Μπέιν ήταν αδιαφανής. Ο Bain έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Εξάλλου, τα άτομα που προσέλαβε η Μότσαρτ δεν ήταν εύκολο να τα διαχειριστείς. Σύμφωνα με το προφίλ εργασίας, οι ύποπτοι εκπαιδευτές και διασώστες αμάχων ήταν κυρίως εξαθλιωμένοι βετεράνοι πολέμου που πάλευαν με διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD) και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στον ελεύθερο χρόνο τους πήγαιναν σε στριπτιτζάδικα και μπαρ του Κιέβου.

Μετά από μήνες μαχών, ο Bain μήνυσε, για την απόλυση του συνεργάτη του Milburn στο Wyoming, την έδρα της εταιρείας . Εκτός από οικονομικά αδικήματα, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν μέθη και υβριστικά σχόλια για την ουκρανική ηγεσία. Υπήρξε ακόμη και ένα επεισόδιο του podcast του, που κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , στο οποίο ο Milburn δυσφήμησε την ουκρανική ηγεσία:

«Τυχαίνει να έχω μια ουκρανική σημαία στην τσάντα μου, αλλά δεν λέω «Θεέ μου, η Ουκρανία είναι τόσο υπέροχη», είπε ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ. «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί ξεφτιλισμένοι άνθρωποι που διευθύνουν την Ουκρανία».

Ένας από τους έμπειρους εκπαιδευτές της Μότσαρτ εξήγησε ότι υπήρξε αποτυχία στο να λειτουργήσουν οι ομάδες σαν ένας οργανισμός: “Πρέπει να διευθύνεις αυτές τις ομάδες σαν εταιρεία. Δεν το κάναμε αυτό.” Όπως πολλοί άλλοι, ήθελε να μιλήσει ανώνυμα από φόβο μήπως τον στοχοποιήσουν οι Ρώσοι.

Όλοι οι υπάλληλοι που έδωσαν συνέντευξη για την έκθεση των New York Times εξέφρασαν την συμπάθειά τους για τον Milburn, έγραψε ο Gettleman. Ο Milburn είναι ένας εμπνευσμένος ηγέτης και περιμένουν να συγκεντρώσει τα χρήματα για να τους επαναφέρει στην δουλειά.

Ο ίδιος ο Milburn διευθύνει ένα νέο γραφείο στο Κίεβο. Αφού είπε σε μισή ντουζίνα νεοφερμένους μισθοφόρους την Τρίτη: «Είμαι συντετριμμένος, αγόρια, η ομάδα Μότσαρτ είναι νεκρή», είναι τώρα αποφασισμένος να αναβιώσει την επιχείρηση. 

Η επιστροφή στο Donbass είναι το όνειρό του:

«Ονειρεύομαι να πάω ξανά στο Ντονμπάς».

 “Όταν είσαι εκεί έξω και φοβάσαι, όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Δεν σκέφτεσαι τα χρήματα. Δεν σκέφτεσαι την φήμη σου”, εξήγησε ο πρώην συνταγματάρχης του ναυτικού.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...