Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Βρυχάται το ρήγμα στην Κρήτη. Νέος σεισμός 6,3 Ρίχτερ δημιούργησε μικρό τσουνάμι

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του αφορισμένου

Νέο «χτύπημα του Εγκέλαδου» στην Κρήτη, καθώς πριν από λίγο σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σε θάλασσα ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου.

Σημειώνεται ότι αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο. Η ένταση και η μεγάλη διάρκεια, σκόρπισαν τoν πανικό και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Φέρεται να έχει καταρρεύσει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας. Η σεισμική δόνηση μάλιστα έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Το ανησυχητικό είναι ότι ο σεισμός αυτός δεν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό πριν μερικές ημέρες, αλλά από διαφορετικό ρήγμα προς την Ιεράπετρα.

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί την Κρήτη, για να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των περιοχών αλλά και των κατοίκων που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι.

Στις 12:36 ακολούθησε μετασεισμός της τάξης των 4 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκε και σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Κάρπαθο. 

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

(Ανανέωση 13:58) Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τσουνάμι, καθώς λίγη ώρα μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε μικρό τσουνάμι ανοιχτά της Κρήτη. 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δημιουργία μικρού τσουνάμι μετά τον σεισμό. Ο ίδιος έγραψε περίπου στις 13.30 πως μικρό τσουνάμι βρίσκεται σε εξέλιξη: «ΜΙΚΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!»





πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...