Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης Οκτωβρίου του 312 μ.Χ.

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου, ο Μέγας Κωνσταντίνος, αφού είδε το Εν τούτο Νίκα, μένει ο μοναδικός Ρωμαίος Αυτοκράτοράς
Ο Μέγας Κωνσταντίνος μια μέρα πριν βλέπει ένα όραμα: Εν Τούτω Νίκα. Παίρνει δυνάμεις και την επομένη κατατροπώνει τον στρατό του Μαξέντιου. Τώρα ο Κωνσταντίνος, μόνος με το Θεό…

Μια μέρα σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου του 312, ο Κωνσταντίνος γίνεται Μέγας και τρανός.
Δεν είναι παρά ένας μύθος, όμως στον πόλεμο και στην πολιτική οι μύθοι έχουν βαρύνουσα σημασία. Σαν χθες λοιπόν, 27 Οκτωβρίου, του 312 ο Κωνσταντίνος είδε στον ουρανό έναν σταυρό από φως και στα ελληνικά τη φράση «Εν τούτω Νίκα».

Το ίδιο βράδυ ο Κωνσταντίνος δέχτηκε σε ένα όνειρο την επίσκεψη του Χριστού (…) που του είπε να χρησιμοποιήσει το σύμβολο του σταυρού εναντίον των εχθρών του. Την επόμενη ημέρα, μία μέρα σαν σήμερα δηλαδή 28 Οκτωβρίου, ο Κωνσταντίνος διέταξε τους στρατιώτες του να χαράξουν σταυρούς πάνω στις ασπίδες τους. Και πράγματι πέτυχε μία εκπληκτική νίκη στη μάχη της Μουλβίας Γέφυρας ρίχνοντας τον αντίπαλό του Μαξέντιο στο ποτάμι νεκρό.

Μερικές ημέρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος, οργάνωσε νικήτρια πομπή εισόδου στη Ρώμη. Το σώμα του Μαξεντίου είχε αποκεφαλιστεί και το κεφάλι του το περιέφεραν στρατιώτες στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης. Ο Κωνσταντίνος απέδωσε τη νίκη του στο Θεό. Η θριαμβική του αψίδα είχε πάνω μία επιγραφή που αφιέρωνε την επιτυχία του ως «καρπό θείας εμπνεύσεως».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...