Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Τουρκία - Βουλευτής αντιπολίτευσης: Nα μην έχει ο Ερντογάν το τέλος του Μεντερές

«Σφαγή» στην Τουρκία

Ο πρόεδρος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενγκίν Αλτάι, δήλωσε πως εύχεται στον πρόεδρο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του Μεντερές!

Συγκεκριμένα, ευχήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τρίτης: «Ο Ερντογάν να μην έχει το τέλος του Μεντερές», δηλαδή του πρωθυπουργού, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, έχοντας ενθαρρύνει πρώτα τις «θρησκευτικές εστίες» που απέκτησαν ισχύ, ενώ μετά αναγκάστηκε να προστατεύσει το κοσμικό καθεστώς.

Αμέσως απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο twitter λέγοντας: «Φουκαράδες της ιστορίας, ανίδεοι… Ανόητοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην πολιτική, στη δημοκρατία, το έθνος και εξακολουθούν να βλέπουν το πραξικόπημα ως μέσο ισχύος...». Παλαιότερα κάτι αντίστοιχο είχε πει κι ένας ηθοποιός και είχε προφυλακιστεί για χρόνια, μέχρι που απελευθερώθηκε πριν από λίγους μήνες.

Τον Μάιο του 1960, ομάδα αξιωματικών υπό τις οδηγίες του Τζελάλ Γκιουρσέλ, κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μεντερές. Ο Μεντερές και πολλά στελέχη της κυβέρνησης του συνελήφθησαν. Καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή επανειλημμένα καταπάτησε το Σύνταγμα της χώρας του!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...