Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Ιερή οργή κατά της κυβέρνησης από τους κληρικούς για την Ανάσταση: «Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»

«Ιερή οργή» κατά της κυβέρνησης από τους κληρικούς για την Ανάσταση: «Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»

Με ανακοίνωση του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος τονίζει πως είναι ξεκάθαρα αντίθετος στην αλλαγή της ώρας της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως.

Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απαίδευτη παρέμβαση της Πολιτείας σε θέματα αμιγώς εκκλησιαστικά» και μιλά για ρύθμιση «ανεπίτρεπτη και μη χριστιανικά αποδεκτή».

«Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Σαββάτου, αλλά την ημέρα της Κυριακής, την έναρξη της οποίας σηματοδοτεί η 12η νυχτερινή ώρα, κατά την οποία αγγέλλεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως επί αιώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΙΣΚΕ.

Και συνεχίζει με ακόμα πιο αυστηρό ύφος και επίθεση στην κυβέρνηση: «Είναι παράλογη – αν όχι ύποπτη – η σπουδή της Κυβέρνησης να εστιάσει τη μεριμνά της για την καταπολέμηση της πανδημίας στους πιστούς που θα συγκεντρωθούν μία βραδιά το χρόνο, αυτή της Αναστάσεως, για να συμμετάσχουν εορταστικά προσευχόμενοι στην Λαμπροφόρο Θεία Λειτουργία, την ώρα που κάθε βράδυ γίνονται έργω επιτρεπτές και αποδεκτές τεράστιες συναθροίσεις χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι διασκεδάζουν ανενόχλητοι μέχρι πρωίας. Αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό και το στόμα όλων μας ο λόγος του Κυρίου: Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες! (Ματθ.23,24)».

Αναλυτικά:

«Για μια ακόμα φορά, Ιερείς και πιστοί, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως εξαιτίας της απαίδευτης παρέμβασης της Πολιτείας σε θέματα αμιγώς εκκλησιαστικά, και μάλιστα αφορώντα τον σκληρό πυρήνα της χριστιανικής λατρείας.

Με την παρούσα ανακοίνωση, ως Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, επιθυμούμε να εκφράσουμε αφενός μεν την συμφωνία μας ως προς το να τελούνται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος νωρίτερα από την συνήθη ώρα, λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία της Covid-19, αφετέρου όμως υπογραμμίζουμε την βαθιά αντίθεσή μας στο να πραγματοποιηθεί η τελετή και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως κατά τις απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.

Η ρητή αντίθεσή μας υπαγορεύεται εξάπαντος από θεολογικούς λόγους, καθώς η Ανάσταση του Ιησού Χριστού δεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Σαββάτου αλλά την ημέρα της Κυριακής, την έναρξη της οποίας σηματοδοτεί η 12η νυχτερινή ώρα, κατά την οποία αγγέλλεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως επί αιώνες. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ανεπίτρεπτη και μη χριστιανικά αποδεκτή αυτή την ρύθμιση – ούτε για λόγους οικονομίας – καθώς θίγονται βασικές παράμετροι της πίστεώς μας. Επίσης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τους προβαλλόμενους από την Πολιτεία λόγους κοινωνικού συμφέροντος, καθώς φαίνεται να περισσεύει η υποκρισία. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε εμβρόντητοι την Πολιτεία να παραμένει απαθής θεατής στις συναθροίσεις πολιτών σε πολλές πλατείες ελληνικών πόλεων. Οι συνωστιζόμενοι στις πλατείες αγνοούν επιδεικτικά τα υγειονομικά μέτρα και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας προκαλώντας το κοινό αίσθημα και αψηφώντας την νομοθεσία.

Είναι παράλογη – αν όχι ύποπτη – η σπουδή της Κυβέρνησης να εστιάσει τη μεριμνά της για την καταπολέμηση της πανδημίας στους πιστούς που θα συγκεντρωθούν μία βραδιά το χρόνο, αυτή της Αναστάσεως, για να συμμετάσχουν εορταστικά προσευχόμενοι στην Λαμπροφόρο Θεία Λειτουργία, την ώρα που κάθε βράδυ γίνονται έργω επιτρεπτές και αποδεκτές τεράστιες συναθροίσεις χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι διασκεδάζουν ανενόχλητοι μέχρι πρωίας.

Αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό και το στόμα όλων μας ο λόγος του Κυρίου: «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες!» (Ματθ.23,24)

Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι εμπνευστές των ρυθμίσεων αυτών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι – ή έστω σέβονται την πίστη του λαού μας – και γνωρίζουν τη θρησκευτική και ευρύτερα πολιτισμική σημασία των ημερών του Πάσχα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Σε περίπτωση που δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, οφείλουν να ενημερωθούν από την επίσημη Εκκλησία, η οποία εκπροσωπεί το συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, και να μην προβαίνουν σε αποφάσεις που προκαλούν το ορθόδοξο αίσθημα και προσβάλλουν τη χριστιανική λατρεία». 

πηγή 

7 σχόλια:

 1. ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΕΡΗ ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΘΣΚΟΠΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΒΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ??? ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΟ ΟΧΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ,ΕΤΣΙ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΕΚΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΟΡΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΛΔ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ,ΠΟΣΟ ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ ,ΑΝΤΙ ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ .ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ,ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΕΙ ΕΓΩ ΤΙ ΦΤΑΙΩ ΕΝΤΟΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ,ΠΟΣΟ ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΑ ΝΙΠΤΟΥΝ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΠΙΛΑΤΟΙ .ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΠΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΝΥΜΟΥ ??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ιερή οργή μας κατέλαβε😢σας ευχαριστούμε άγιοι Ιερείς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αδελφοί μου, κατά της Ιεράς Συνόδου τα παράπονα.
  Αυτή αποφάσισε, την ήδη ειλημμένη απόφαση, όχι των δώδεκα Επισκόπων, αλλά του ενός!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επειδή αποκλείω η Δ.Ι.Σ να αντισταθεί στο παραΚράτος, είμαι πραγματικά περίεργος να δω πόσοι πρεσβύτεροι των ναών, θα επιχειρήσουν να εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου μας, όπως προβλέπει η Ιερά Παράδοση και επιτελείται εδώ και χιλιάδες έτη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πρωί του Σαββάτου δεν γίνεται η 1η Ανάσταση;
  Και μέχρι να φτάσει το μήνυμα σε όλους γίνεται η 2η το βράδυ;
  Στα Ιεροσόλυμα δεν γιορτάζεται στις 13:00 το μεσημέρι;
  Τι 12:00 το βράδυ και τι 21:00; Τι θα αλλάξει στην ουσία με 3 ώρες διαφορά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ιερή όργή; Μαζί σου και μαζί με τον ΙΣΚΕ.
  Αντικανονικό αυτό που προτάθηκε; Σωστά, αντικανονικό.

  Στο δια ταύτα; Προτείνει κάτι ο ΙΣΚΕ; Μπορει να μην υπακούσει; Εμείς, δε θα πάμε στην Αναστάσιμη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...