Η Ρωσία δεν προχώρησε σε δεύτερο λοκντάουν επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν πλήγμα για τον πληθυσμό και για την οικονομία.
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα σε συνέντευξή της.
«Εμείς λοιπόν, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπήκαμε κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος στην αυτοαπομόνωση και στο λοκντάουν…. Αξιολογήσαμε περίφημα την κατάσταση, και είπαμε ότι αν αυτή τη στιγμή κλειστούμε, τότε αυτό θα είναι πλήγμα και ψυχολογικό για τον κόσμο, επειδή ο κόσμος πέρασε άσχημα στην αυτοαπομόνωση, και για την οικονομία» , δήλωσε η ίδια.
Και κάπου εκεί ανάμεσα η Ελλάδα στα χέρια του Κ.Μητσοτάκη που δεν τολμά να ξεφύγει από τις γερμανικές "γενικές οδηγίες" και συνεχίζει στον ρυθμό των περιοριστικών μέτρων με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Τα δε λεγόμενα διαφόρων χωρών μάλλον θα οδηγήσουν σε ολική ανατροπή και τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τον τουρισμό από τον Κ.Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του και το γνωστό μετά, θα ξεκινήσει ο αυτοσχεδιασμός και η επίρριψη ευθυνών.
Σε “Φάση Ησυχίας” μπαίνει η Γερμανία
Την παράταση της ισχύος του lockdown ως τη 18η Απριλίου, μια φάση «ησυχίας», με απολύτως κλειστές τις αγορές από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Δευτέρα του Πάσχα (1η-5η Απριλίου/ το Καθολικό Πάσχα που φέτος δεν συμπίπτει με το δικό μας Ορθόδοξο), την απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών (και) τις ημέρες των εορτών και συναντήσεις με το πολύ πέντε άτομα από άλλα νοικοκυριά, αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια έπειτα από μια μαραθώνια, επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη.
«Η Γερμανία βρίσκεται σε πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει δυστυχώς να ενεργοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης», τόνισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και έκανε λόγο για «νέα αντίληψη» που επικράτησε, λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, η οποία συνεχίζεται. «Αποφασίσαμε προσοχή και ευελιξία», συνέχισε και τόνισε ότι οι επιστήμονες ήταν σαφείς: «όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα, τόσο γρηγορότερα θα λειτουργήσει ο εμβολιασμός».
Η καγκελάριος επισήμανε ότι αποφασίστηκε η αξιοποίηση των ημερών του Πάσχα, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και οι επαφές των πολιτών.
Αυτό δεν σημαίνει μόνο την απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών (και) τις ημέρες των εορτών, το κλείσιμο καταστημάτων ή τον περιορισμό συναντήσεων στα πέντε, το πολύ, άτομα από άλλα νοικοκυριά, αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων τροφίμων από την 1η έως την 5η Απριλίου με εξαίρεση το Μεγάλο Σάββατο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, κατά την περίοδο από 1 Απριλίου έως 5 Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα), απαγορεύεται η συγκέντρωση σε δημόσιους χώρους. Τα ανοιχτά υπαίθρια εστιατόρια θα είναι κλειστά. Τα καταστήματα πρέπει επίσης να παραμείνουν κλειστά, μόνο σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων (με την στενή έννοια του όρου) επιτρέπεται να ανοίξουν το Μεγάλο Σάββατο (3 Απριλίου). Οι θρησκευτικές κοινότητες καλούνται να πραγματοποιήσουν εικονικές εκκλησιαστικές λειτουργίες. Τα κέντρα εμβολιασμού και δοκιμών θα παραμείνουν ανοιχτά. Δεν θα κυκλοφορούν ούτε αυτοκίνητα στις μεγάλες πόλεις.
«Ας μη χάνουμε το θάρρος μας», παρότρυνε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσει φάση εκτεταμένων τεστ. Ταυτόχρονα, όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, παρά τη σύσταση της κυβέρνησης για το αντίθετο, θα πρέπει με την επιστροφή τους να προσκομίσουν αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό, ανεξαρτήτως του εάν επισκέφθηκαν περιοχή που κατατάσσεται στις «αυξημένου κινδύνου» ή όχι.
Επιπλέον, σε περίπτωση που σε μια περιοχή τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβαίνουν τα 100, θα λαμβάνονται αυτόματα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας για τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες.
Η Βρετανία βάζει "φρένο" στα μη απαραίτητα ταξίδια με πρόστιμο! - Κλείνει τον τουρισμό μέχρι τέλος Ιουνίου
Τσουχτερό πρόστιμο 5.000 λιρών για όσους ταξιδέψουν εκτός Βρετανίιας χωρίς σοβαρό λόγο (υγείας, εργασίας, σπουδών κ.α.) έως και τις 30 Ιουνίου προβλέπει κυβερνητικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη και να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη Δευτέρα.
«Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι βλέπουμε το τρίτο κύμα να εντείνεται σε κάποια τμήματα της Ευρώπης», δήλωσε το πρωί ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.
«Βλέπουμε επίσης κάποια παραλλαγμένα στελέχη και είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τη πρόοδο που καταφέραμε να σημειώσουμε εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσέθεσε.
Το μέτρο, σχολιάζουν βρετανικά ΜΜΕ, καθιστά τα ταξίδια για καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό όλο και πιο λιγότερο πιθανά, κάτι που θα αποτελέσει «χτύπημα» για την Ελλάδα που περιμένει πως και πως τους Βρετανούς. Πηγές της Ντάουνιγκτ Στριτ, πάντως, ανέφεραν ότι το μέτρο αυτό μπορεί, αναλόγως των υγειονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, να αναθεωρηθεί.