Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ο Κυθήρων Σεραφείμ απαντά στον Ιλίου: Δογματικό θέμα τα κουταλάκια μιας χρήσεως στην Θεία Κοινωνία

σχόλιο Γ.Θ : Με δεσποτάδες σαν τον Ιλιού, τον πρώην Θηβών, τον Αντωνόπουλο και τους άλλους νεοταξίτες, επιβεβαιώνεται ο αφορισμένος Κούλης που έλεγε ότι αυτοί (οι δεσποτάδες), είναι κότες...
Το αστείο είναι ότι όταν τους το είπε ο Κούλης δεν μίλησε κανείς, τώρα που το φωνάζει όλη η Ελλάδα αντιδράνε...

Την Ορθόδοξη απάντηση για τα όσα αιρετικά ακούστηκαν από τον Μητρ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα στην πρόσφατη συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ 104,6 για το γεγονός ότι “Δεν τίθεται δογματικό θέμα για το κουταλάκι μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία”, έδωσε ο ταπεινός Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ο Κυθήρων Σεραφείμ (δίχως να ονομάζει τον αιρετικό Ιλίου Αθηναγόρα) αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό μέσα από το κήρυγμα του την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Σε μία ιστοσελίδα που έχει τα εκκλησιαστικά νέα, είδα κάποιον αδελφόν αρχιερέα να γράφει κάτι το οποίο βεβαίως κληρικοί και επίσκοποι του εξωτερικού το εφάρμοσαν, για τα κουταλάκια αυτά της μιάς χρήσεως. Και λέγει… και εκείνος (ο Ιλιού δηλαδή) ότι “δεν είναι δογματικό θέμα” το να χρησιμοποιήσουμε το κουταλάκι της μιάς χρήσεως, είναι λάθος αγαπητοί μου αδελφοί. Είναι και δογματικό θέμα, διότι η Παράδοσις της Εκκλησίας μας που είναι Παράδοσις αιώνων είναι μέσα στο δόγμα. Γιατί λέγει η δογματική της Εκκλησίας μας “δόγμα είναι ο,τι πάντοτε, πανταχού και υπό πάντων επιστεύθη”, αυτό που πιστεύτηκε πάντοτε, παντού σε όλη την γη, και υπό πάντων.

Έτσι λοιπόν, είναι και αυτό μία Παράδοσις ιερή και σεβαστή. Και λέγει το Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας μας ότι «το εκκλησιαστικό έθιμο είναι πηγή του κανονικού δικαίου». Επομένως, δεν μπορούμε έτσι αψήφιστα να λέμε “αν το αποφασίσει η Εκκλησία, μπορούμε να το αλλάξουμε…”.

Γιατί θα το αλλάξουμε; Για ποιόν λόγο θα το αλλάξουμε; Έχουμε επηρεστεί από κάποιους (λίγοι είναι αυτοί) λοιμωξιολόγους και επιστήμονες που συμβουλεύουν έτσι την Κυβέρνηση; Και λένε κατά της Θείας Κοινωνίας, ότι “μπορεί με την Θεία Κοινωνία να μεταδοθεί ο μολυσμός”. Είναι μεγάλη και βαρυτάτη αυτή η ασέβεια αδελφοί μου και βλασφημία.

Και στα λεπροκομεία, που στα λεπροκομεία έχουν και Ναό μέσα και εκεί κοινωνούν και οι λεπροί αλλά και οι υγιείς, ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γι΄ αυτό λοιπόν αυτή η σκέψις που είπε ο αδελφός αρχιερεύς (Ιλιού), δεν είναι κατά Θεόν και αυτήν την στιγμήν, το λέγω αγαπητοί μου αδελφοί επειδή θα το διαβάσετε και το βλέπετε αυτό το πράγμα, να ξέρουμε ότι μερικά πράγματα δεν στέκονται από πλευράς Ορθοδόξου.


πηγή

8 σχόλια:

 1. Μου έχουν πει επίσης ότι τα φίμωτρα δεν είναι δόγμα, επομένως πρέπει να κάνουμε υπακοή στην επίσημη εκκλησία. Έτσι και τα κουταλάκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λίγο άσχετο με το άρθρο αλλά καλό θα ήταν να μην φωτογραφίζονται τα Άγια ούτε και δημοσιεύονται ως εικόνα ενός άρθρου. Γνώμη μου πάντα αλλά αυτό δεν μου φαίνεται σωστό. Η γιαγιά μου παρόλο που ήξερε τι σημαίνει κάθε σημείο της σφραγίδας του πρόσφορου ποτέ της δεν είδε την προσκόμιδη . Δεν είναι για τα μάτια όλων , όπως λοιπόν δεν είναι ευλαβική η συζήτηση για τα πολλά κουταλάκια εμένα επίσης μου φαίνεται ασέβεια να αναρτώνται φωτογραφίες από την θεία μετάληψη. Βέβαια δεν φταίτε εσείς για την αναδημοσίευση του άρθρου απλά το θέτω ως προβληματισμό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά λες, το ίδιο ισχύει και για την τηλεοπτική μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, και γενικότερα για κάθε είδους μυστήριο και ιεροπραξία.
   Αλλά εδώ τα έχουμε καταργήσει όλα, εκεί θα κολλήσουμε;

   Διαγραφή
 3. Μακάρι για αυτούς να ήταν κότες. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως είναι προδότες.
  Γιατί προτίμησαν τα 30 αργύρια, από τον Χριστό και τη φύλαξη του ποίμνιου τους.
  Ανάξιοι λοιπόν ως ποιμένες, ανάξιοι κι ως άνθρωποι. Τα ξερά τα χόρτα, δυστυχώς,
  κάνουν μόνο για προσάναμμα. Ο Θεός να κάνει να βλαστήσουν μάτια πριν να είναι αργά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί να είναι και χειρότεροι από προδότες.
   Μπορεί να είναι μασόνοι.
   Πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν ήταν χριστιανοί και απλά βρίσκονται στην θέση τους για να προκαλούν προβλήματα και να παραπλανούν την Εκκλησία.

   Διαγραφή
 4. ΟΡΘΟΔΟΞΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπράβο στον μητροπολίτη Σεραφείμ.
  Είναι ο μόνος που δεν ξεφτιλίζει την Ορθοδοξία, ή έστω προσπαθεί.
  Δεν μολύνεται κανείς από την Θεία Κοινωνία.
  Την Θεία Κοινωνία την φοβούνται μόνο οι δαιμονισμένοι αντίχριστοι του κΥνοβουλίου.

  Αλλά, ακόμα και αν μολυνόμασταν, αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να αλλάξουμε κάτι.
  Πρώτα από όλα γιατί, ΑΝ πιστεύεις στην διδασκαλία της Εκκλησίας, πιστεύεις και ότι πεθαίνοντας εξομολογημένος και κοινωνημένος θα πας κατευθείαν στον παράδεισο και γίνεσαι και αυτομάτως μάρτυρας της πίστεως, ερχόμενος σε αντίθεση με τους αντίχριστους της κυβέρνησης, αλλά και αψηφώντας τον θάνατο για να υπακούσεις τον Χριστό. Εξάλλου, η ώρα του θανάτου του καθενός μας είναι στα χέρια του Θεού, και όχι στα χέρια τα δικά μας, της κυβέρνησης, και των γιατρών που δεν ξέρουν τι τους γίνεται (γιατί αν ήξεραν δε θα πέθαινε κανείς, ακόμα και χωρίς εμβόλια, και χωρίς ΜΕΘ).
  Έπειτα, επειδή κανένας στον κόσμο δεν έχει (ούτε θα έπρεπε να έχει) το δικαίωμα να μας αποτρέψει να κάνουμε κάτι που θέλουμε, ειδικά όταν είναι εκκλησιαστική παράδοση αιώνων. Έχουμε το δικαίωμα να κολλήσουμε ότι γουστάρουμε και να πεθάνουμε όπως θέλουμε. Και έχουμε το δικαίωμα τα τριγυρνάμε έξω ελεύθεροι και χωρίς να δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα που να υποδηλώνει μεταδοτική ασθένεια.
  Τέλος, όλες οι μελέτες πλέον συμφωνούν ότι ο ιός έχει ίδια θνησιμότητα με αυτόν της γρίπης. Και θα είχε ακόμα μικρότερη, αν η διαπλοκή των φαρμακευτικών εταιριών, της πουλημένης κυβέρνησης, και των γιατρών δεν έκανε τα πράγματα χειρότερα. Γιατί οι αναπνευστήρες και οι ΜΕΘ δεν είναι θεραπεία, αλλά επιμήκυνση του προβλήματος, ενώ φάρμακα για τον κορονοϊό ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
  Αν κάποιοι στο κΥνοβούλιο νοσταλγούν να αναβιώσουν τις ημέρες του στάλιν, του μουσολίνι και του χίτλερ, επειδή είναι φασίστες, ναζί και μιασάνθρωποι, να πάνε να πνιγούνε.

  Καλά Χριστούγεννα και καλή λευτεριά από την Χουντάρα Μητσοτάκη!
  (όχι ότι οι υπόλοιποι δαιμονισμένοι στο κΥνοβούλιο είναι καλύτεροι - καλή λευτεριά από όλους τους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...