Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Σεισμός στην Αλβανία: «Μη με βγάλετε, θέλω να πεθάνω με την κόρη μου»

Τραγικές είναι οι ανθρώπινες ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα ερείπια, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 40 νεκρούς, πάνω από 700 τραυματίες και χιλιάδες σεισμόπληκτους.

Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, ενώ τουλάχιστον 20 άνθρωποι είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια, με τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί να λιγοστεύουν ώρα με την ώρα.

«Μη με βγάλετε θέλω να πεθάνω με την κόρη μου»

Μεταξύ των θυμάτων και η 30χρονη ζωγράφος Diena Mecaj, η οποία είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια μαζί με την 8χρονη κόρη της, όταν η εξαώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε από τον σεισμό.

Επί 12 ολόκληρες ώρες η Diena ήταν αγκαλιά με την Εsiel. Όταν συνειδητοποίησε πως η κόρη της δεν ήταν ζωντανή, φέρεται να είπε στους διασώστες που προσπάθησαν να την απεγκλωβίσουν:

Μη με βγάλετε θέλω να πεθάνω στην αγκαλιά της κόρης μου.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να τη βγάλουν ζωντανή από τα συντρίμμια, αλλά η ζωγράφος πέθανε από αιμορραγία κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.


Τραγική ειρωνία; Η 30χρονη γυναίκα είχε χάσει το 2015 τον σύζυγό της. Το τελευταίο διάστημα έγραφε στο Facebook πως η ζωή της δεν είχε πλέον νόημα.

Αδέλφια πέθαναν μαζί στον σεισμό

Μεταξύ των θυμάτων είναι επίσης δύο αδέρφια από το Κόσοβο. Ο 32χρονος Shemsedin Abazi και ο 29χρονος Isa έμεναν σε ξενοδοχείο στο Δυρράχιο. Όταν ο σεισμός «χτύπησε» προσπάθησαν να καλέσουν βοήθεια. Όταν τα σωστικά συνεργεία τους απεγκλώβισαν 15 ώρες αργότερα ήταν και οι δύο νεκροί.

Ο Shemsedin και ο Isa ήταν μηχανικοί και είχαν ταξιδέψει από το Κόσοβο στην Αλβανία για επαγγελματικούς λόγους.

Έχασε γυναίκα και εγγόνι: «Γιατί δεν πήρε εμένα ο Θεός;»

Aβάσταχτος είναι και ο θρήνος ενός παππού που μέσα σε λίγα λεπτά έχασε γυναίκα και εγγόνι.

Ο 73χρονος Φέχμι Βάτα είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα.

Όταν χτύπησε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στην Αλβανία εδώ και δεκαετίες, τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν ήταν στο σπίτι του, στο κρεβάτι του.

Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μία από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταώροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στη Θουμάνα.

Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δε στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε απαρηγόρητος ο Βάτα, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.

Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. «Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. «Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;»

Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάνα, που βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από τον σεισμό ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες.

Η ιστορία της οικογένειας Λάλα που θάφτηκε στα συντρίμμια

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία της εννιαμελούς οικογένειας Lala, που ξεκληρίστηκε. Τα τρία αδέρφια ζούσαν με τις οικογένειές τους σε τριώροφο κτίριο στο Δυρράχιο.

Όταν το οίκημα κατέρρευσε σε δευτερόλεπτα από τα 6,4 Ρίχτερ, εννέα από τα μέλη της οικογένειας βρέθηκαν εγκλωβισμένα στα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, νεκρή είναι η Selvie Lala, η νύφη της, Sehadete Lala, οι δύο κόρες της Sehadete, η 8χρονη Amelia και η 4χρονη Griselda και η 22χρονη Griselda Lala.

https://hairt.gr/?p=6272

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...