Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Περίεργο ρωσικό δημοσίευμα: «ΗΠΑ-Τουρκία διεξάγουν μυστικές διαβουλεύσεις» – «Θα κάνει το λάθος ο Ερντογάν;»

Με μεγάλο σκεπτικισμό παρακολουθούν οι Ρώσοι τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «σύρουν» τον Τούρκο πρόεδρο προς το μέρος τους και ταυτόχρονα μακριά από την Μόσχα,
για αυτό και η μάχη για τον Τούρκο πρόεδρο φουντώνει ακόμα πιο πολύ όσο περνάει ο καιρός.

Οι ΗΠΑ φέρονται πρόθυμες να πληρώσουν μεγάλο τίμημα στην Τουρκία για να εγκαταλείψει στα κιβώτια τους S-400. Την παραμονή της συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια δέσμη προτάσεων που υπέβαλλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα. Πρόκειται για μια επιστροφή στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, την προμήθεια των απαραίτητων πυραύλων και μια πενταπλάσια αύξηση του όγκου των συναλλαγών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Από την Τουρκία απαιτείται η μικρότερη λεπτομέρεια: να μην ενεργοποιηθούν τα πυραυλικά συγκροτήματα S-400 που αγοράστηκαν από τη Μόσχα. Το ερώτημα είναι αν η Άγκυρα θα αποδεχθεί αυτή την πρόταση.

«Πράγματι, οι Αμερικανοί δεν προτίθενται να επιβάλλουν σε καμία περίπτωση κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διότι αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων και θα έφερνε ακόμα πιο κοντά Άγκυρα και Μόσχα», δηλώνει Ρώσος ειδικός γεωπολιτικού ινστιτούτου με έδρα την Μόσχα.

Δηλαδή, οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται αυτές τις κυρώσεις εάν θέλουν να διατηρήσουν την «αμοιβαία κατανόηση» με τον Ερντογάν, για αυτό και διεξάγουν μυστικές διαβουλεύσεις εδώ και καιρό με την Άγκυρα για μια σειρά θεμάτων.

Οι Αμερικανοί θέλουν πραγματικά να πουλήσουν τα αεροσκάφη F-35 στους Τούρκους, από τις προμήθειες των οποίων (και από τη συμμετοχή στην παραγωγή) θα αποκομίσουν πολλά δις δολάρια, τα οποία τόσο έχει ανάγκη η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία τους, ειδικά σε τόσο δύσκολες εποχές.

Αυτό το κατάλαβε από την αρχή ο παμπόνηρος σουλτάνους και «παίζει» τον Τραμπ όπως θέλει.

Η ίδια η Τουρκία δεν αρνήθηκε ούτε τα αμερικανικά αεροσκάφη, ούτε το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Ερντογάν είναι πλέον έτοιμος να τα αγοράσει για τους δικούς του λόγους.

Οι Αμερικανοί κατανόησαν βαθιά ότι, η πολιτική της συνεχούς πίεσης προς την Τουρκία δεν λειτούργησε και προφανώς η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να πάει παρακάτω, αναγνωρίζοντας την ήττα της.

Στην πραγματικότητα, η ουσία των προτάσεων του Αμερικανού πρέσβη Satterfield προς την Τουρκία δεν περιορίζεται σε αυτό.

«Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, θα πουλήσουμε τα F-35 και θα συμφωνήσουμε στην αγορά Patriot», δήλωσε ο ίδιος. Αλλά τότε αρχίζει ένα άλλο κεφάλαιο που αφορά τον τρόπο πληρωμής της Τουρκία για όλα αυτά.

«Εάν οι Αμερικανοί όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, πιστεύουν πραγματικά ότι ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει τους S-400, τότε δεν κατάλαβαν τίποτα γι ‘αυτόν στα 16 χρόνια της βασιλείας του. Οι ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια, ανεπιτυχώς πίεζαν τον Ερντογάν, απαιτώντας πρώτα να μην αγοράσει τους πυραύλους S-400 και στη συνέχεια να εγκαταλείψει το ήδη υπογεγραμμένο συμβόλαιο με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Τώρα που ρωσικά πυραυλικά συγκροτήματα έχουν ήδη παραδοθεί στην Τουρκία, θέλουν ο Τούρκος πρόεδρος να τα αποθηκεύσει μόνιμα έτσι τόσο απλά; Δηλαδή, να αρνηθεί να τα χρησιμοποιήσει, δείχνοντας στον τουρκικό λαό και στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι ένα άτομο ασυνεπές;

Είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι ο Ερντογάν θα συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό δεν αφορά καθόλου τη φήμη του στα μάτια του Ρώσου Προέδρου. Η αγορά των S-400 ήταν για τον Ερντογάν μια πράξη επίδειξης της τουρκικής κυριαρχίας, ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Τουρκίας ως παγκόσμιας δύναμης, λέγοντας με την κίνηση του: «ναι, είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά εμείς οι ίδιοι θα καθορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική και θα διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας», συνέχισε ο Ρώσος ειδικός.

«Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι όλα μπορούν να αγοραστούν, το ερώτημα είναι μόνο η τιμή. Αλλά εδώ στην προκειμένη περίπτωση η τιμή αφορά την τουρκική κυριαρχία, την οποία ο Ερντογάν δεν έχει προς πώληση.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με μία από τις βασικές μουσουλμανικές χώρες και την δεύτερη σε αριθμό ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ, είναι πολύ αναγκαία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία όμως, θα αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και ταυτόχρονα θα αναπτύξει πολυάριθμα κοινά έργα με τη Ρωσία, από την ενέργεια μέχρι τη γεωπολιτική.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση», καταλήγει ο ίδιος, αναφέροντας με νόημα η Ρωσία δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια, για αυτό και η Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για τα ρωσικά αεροσκάφη Su-35.


σχόλιο Γ.Θ : Όταν η αντίχριστη αυτοκρατορία των ΗΠΑ μας πουλήσει για άλλη μια φορά και προσφέρει στους τούρκους το Αιγαίο μας, την ΑΟΖ μας και τα πετρέλαια μας, τότε ο τούρκος δεν θα μπορεί να αρνηθεί να πολήσει την Ρωσία. Η επισφράγιση της τουρκικής προδοσίας στην Ρωσία θα είναι η εισβολή στο Αιγαίο. Τότε "κολλάει γάντι" η προφητεία για την επέμβαση των Ρώσων και την διάλυση του τουρκικού ρυπαρού έθνους

πηγή 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...