Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Προ των πυλών το «φακέλωμα»: Άρχισε ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας.

Ήδη, εστάλησαν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε μεγάλο αριθμό ειδικευμένων φορέων, οι οποίοι θα υποβάλουν τις προσφορές τους, που θα αξιολογηθούν και θα προχωρήσει η κατασκευή των νέων ταυτοτήτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που θα υποβάλουν ενδιαφέρον πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων να έχουν κατασκευάσει τέτοια έγγραφα σε άλλες τουλάχιστον δύο χώρες της Ε.Ε.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζεται ότι οι νέες ταυτότητες είναι μόνο ένα μέρος από αυτά που θα κατασκευαστούν, καθώς η δημιουργία του Ο.Π.Σ.Ε.Α. γίνεται, μεταξύ άλλων, και για λόγους οικονομίας και θα αναλάβει την κατασκευή όλων των εγγράφων ασφαλείας, στα οποία περιλαμβάνονται τα διπλώματα οδήγησης, όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα αλλοδαπών, αλλά και η αναβάθμιση των ελληνικών διαβατηρίων, που, ούτως η άλλως, θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α., οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Ε.Ε. για την κατασκευή νέων ταυτοτήτων ελήφθη από τον περασμένο Νοέμβριο και τις επόμενες μέρες γίνεται κανονισμός. Από τη στιγμή εκείνη όλες οι χώρες μέλη έχουν περιθώριο 24 μηνών για να προχωρήσουν στην κατασκευή των εγγράφων ασφαλείας των πολιτών τους.Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1, με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

Ειδικότερα, με την Εκτελεστική Απόφαση C (2018) 7774 final της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (30/11/2018) καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές - πρότυπα για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των Κρατών Μελών.

Μεταξύ αυτών των προδιαγραφών περιλαμβάνεται για τις ταυτότητες ειδικός κωδικός και Ζώνη Ειδικής Ανάγνωσης, που θα αναγνωρίζεται από τα μηχανήματα σάρωσης στα αεροδρόμια, λιμάνια και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Από την κοινή απόφαση προβλέπεται, επίσης, η ενσωμάτωση chip (χωρίς επαφή) το οποίο θα εμπεριέχει τα βιομετρικά στοιχεία, δηλαδή, ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα (αριστερός και δεξιός δείκτης).

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους παράγοντες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, ο σκοπός της αλλαγής ταυτοτήτων και των άλλων εγγράφων είναι «ο περιορισμός της πλαστογράφησης», αλλά κυρίως «ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας», καθώς και «η ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ειδικά για τα διαβατήρια, όπως έγινε γνωστό, η αναβάθμιση συνίσταται στην ενσωμάτωση του τσιπ που υπάρχει ήδη, με τη μορφή που θα έχουν οι ταυτότητες, που είναι πιο εξελιγμένες.

Στα έντυπα ασφαλείας, την κατασκευή των οποίων θα έχει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.), εκτός από τις ταυτότητες και τα διαβατήρια των Ελλήνων πολιτών, συγκαταλέγονται αναλυτικά:
Διπλωματικά – Υπηρεσιακά Διαβατήρια,
Ταξιδιωτικά Έγγραφα Σύμβασης του ΟΗΕ 1951 για πρόσφυγες,
Ταξιδιωτικά Έγγραφα Σύμβασης του ΟΗΕ 1954 για απάτριδες,
Άδειες Ικανότητας Οδήγησης (υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών),
Άδειες Διαμονής Υπηκόων Τρίτων Χωρών (υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής),
Άδειες διαμονής ενιαίου τύπου Ομογενών Αλβανίας – Τουρκίας (Δ/νση Αλλοδαπών ΑΕΑ),
Άδειες Διαμονής Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας (Υπηρεσίας Ασύλου),
Υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας Αστυνομικού προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που εκδίδει ταυτότητες χωρίς Μηχανική Ζώνη Ανάγνωσης, ταυτότητες που δεν ακολουθούν τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροπλοΐας).

Πηγή

2 σχόλια:

 1. Αν υποθέσουμε οτί ήταν αγιασμένος γεροντας, τότε ο λόγος είναι αληθινός :
  http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/04/blog-post_694.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΛΗΔΕΣ!!!
  ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ κ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΥΓΗΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΟΥΣΑΣ Ν.Δ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ...ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥ...ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ....ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ...ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ ΧΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ κ ΓΛΥΦΟΝΤΑΣ.
  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΙΑΝ κ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.
  ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟΝ ΚΛΗΡΟ κ ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ κ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ...
  ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ.Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΑ.
  ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΛΕΟΝ....ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.
  ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ κ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ....
  - Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ -

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...