Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Προβολή της αρχικής, χωρίς παρεμβάσεις, κόπιας της ταινίας για τον Παύλο Μελά – Παρών και ο Λάκης Κομνηνός!

Φόρος τιμής στον μεγάλο ήρωα της Μακεδονίας Παύλο Μελά Μια εποχή που ο Ελληνικός κινηματογράφος έκανε σημαντικές παραγωγές και αναδείκνυε την ιστορία,
δημιουργήθηκε μια μοναδική στο είδος της ταινία μεγάλου μήκους, που δικαίως χαρακτηρίστηκε από ειδικούς ως η πλουσιότερη και αυθεντικότερη υπερπαραγωγή στον Ελληνικό κινηματογράφο.
Μια ταινία με την ζωή του Παύλου Μελά, του ήρωα που αγωνίστηκε και τελικά έχασε την ζωή του για να ελευθερώσει την Μακεδονία, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Είναι μια ταινία που την έχουν “θάψει” εδώ και 40 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να προβάλλεται συνέχεια, για να μαθαίνουν και τα νέα παιδιά, πως αυτός ο ήρωας αγωνίστηκε να ελευθερώσει την Μακεδονία, που είναι μία και Ελληνική, από τους Τούρκους και τους κομιτατζήδες. Μια αναδρομή που μας φέρνει σε άμεση επαφή με τα ιστορικά εθνικά και πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα με πρόσωπα επώνυμα και ανώνυμα που αγωνίστηκαν για τα μεγάλα ιδεώδη μας. Δυστυχώς, η ταινία φαίνεται πως ενοχλούσε με την ιστορική της πληρότητα και επιχειρήθηκε να «θαφτεί» μαζί με τον Μακεδονικό Αγώνα και τους ήρωες του, με συνέπεια να καταλήξουμε στα γνωστά γεγονότα των Πρεσπών.
Ο Σύλλογος Ευνομία και οι Πτολεμαίοι Μακεδόνες , μετά από μήνες έρευνας, εντόπισαν τη μοναδική, αρχική, χωρίς παρεμβάσεις, κόπια της ταινίας, η οποία είναι αφιερωμένη στο Μακεδονομάχο μας Παύλο Μελά, που γυρίστηκε το 1974 με πρωταγωνιστή το Λάκη Κομνηνό. Με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του Παύλου Μελά, στις 13 Οκτωβρίου 1904, η ιστορική κινηματογραφική ταινία του Φίλιππου Φυλακτού με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνηνό, και την εξαιρετική μουσική του Γιάννη Σπανού θα προβληθεί μετά από 40 χρόνια στην Πτολεμαΐδα.
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...