Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

23 Σεπτεμβρίου 1968 (10 με το παλιό εορτολογιο) κοιμήθηκε ένα κρυμμένο μαργαριτάρι...


Ο παπα-Τύχων ο Ρωσος!

Όπου έζησε στο Άγιον Όρος για 60 ολόκληρα χρόνια.Άνθρωπος αγάπης,ακτήμων ερημίτης.
Είχε για ένα διάστημα υποτακτικό τον Άγιο Παΐσιο ο οποίος μάς περιγράφει αργότερα πάρα πολλά από την ζωή του και είναι ένας από τους επιφανέστερους του αιώνα μας.
Είναι αδύνατον φυσικά να περιγραφεί με λόγια ένας τέτοιος άνθρωπος...
Από τον Θαυμαστό βίο του μας είχε κάνει εντύπωση το πώς έβλεπε τούς άλλους ανθρώπους...Και το πόσο κοιτούσε τον αγώνα τού και την ζωή του και δεν ανακατευόταν η σχολίαζε τις ζωές των άλλων.

Ένα περιστατικό.... "Κάποτε του είχε στείλει κάποιος από την Αμερική μια επιταγή. Την ώρα όμως πού την έπαιρνε ο Γέροντας από το Ταχυδρομείο, τον είδε ένας κοσμικός και νικήθηκε από τον πειρασμό της φιλαργυρίας. Πήγε λοιπόν την νύχτα στο Κελλί του Γέροντα, για να τον ληστέψη, με τον λογισμό ότι θα εύρισκε και άλλα χρήματα, χωρίς να ξέρη ότι και εκείνα πού είχε πάρει ο Γέροντας τα είχε δώσει την ίδια ώρα στον κυρ - Θόδωρο, για να πάρη ψωμιά για τους φτωχούς. Αφού τον βασάνισε αρκετά τον Γέροντα - τον έσφιγγε με ένα σχοινί στον λαιμό του - διεπίστωσε ότι πράγματι δεν είχε χρήματα και ξεκίνησε να φυγή. Ό Παπα - Τυχών του είπε:
- Θεός συγχωρέσοι, παιδί μου. Ό κακοποιός αυτός άνθρωπος πήγε και σε άλλον Γέροντα με τον ίδιο σκοπό, αλλά εκεί τον έπιασε ή Αστυνομία, και ομολόγησε μόνος του ότι είχε πάει και στον Παπα - Τύχωνα. Ό Αστυνόμος έστειλε χωροφύλακα και ζήτησε τον Γέροντα για ανάκριση, επειδή θα γινόταν η δίκη του κλέφτη. Ό Γέροντας στενοχωρέθηκε γι' αυτό και έλεγε στον χωροφύλακα:
- Παιδί μου, εγώ τον συγχώρεσα με όλη την καρδιά μου τον κλέφτη.
Εκείνος όμως δεν έδινε καθόλου σημασία στα λόγια του Γέροντα, γιατί εκτελούσε ανώτερη διαταγή, και τον τραβούσε και του έλεγε: - Άντε, γρήγορα, Γέροντα! εδώ δεν έχει συγχώρεση και «ευλόγησαν».
Τελικά τον λυπήθηκε ο Διοικητής και τον άφησε από την Ιερισσό να γυρίση στο Κελλί του, επειδή έκλαιγε σαν μωρό παιδί, γιατί νόμιζε ότι θα γίνη και αυτός αιτία να τιμωρηθή ο κλέφτης"...


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...