Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Φοβερή συγκυρία - Την Τετάρτη φοβούνταν για τσουνάμι τα τουρκικά ΜΜΕ και την Πέμπτη έγινε σεισμός

Τι γράφτηκε την στον τουρκικό Τύπο

Ο σεισμός της Τρίτης (24/9/19) κινητοποίησε τους πάντες στην Τουρκία. Τα 4,7 ρίχτερ 64 χλμ. δυτικά της Κωνσταντινούπολης ταρακούνησαν για τα καλά τους κατοίκους της Πόλης και προκάλεσαν φόβους για μεγαλύτερη σεισμική δόνηση.

Ο τρόμος δημιούργησε πολλά σενάρια πανικού. Ένα από αυτά αφορούσε την πιθανότητα για τσουνάμι στον κόλπο του Μαρμαρά ύστερα από ισχυρή σεισμική δόνηση. Μια μέρα πριν το σημερινό χτύπημα του Εγκέλαδου το Newpost.gr έκανε ένα σύντομο ξεφύλλισμα στον τουρκικό Τύπο και παρατήρησε μερικά από τα μεγαλύτερα τούρκικα Μέσα να αναπαράγουν αυτές τις φοβίες.

«4 μεγάλα σενάρια για την Κωνσταντινούπολη» έλεγε η Sabah την Τετάρτη (25/9/19). «Φόβος από τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η Milliyet. «Το τσουνάμι είναι μία πραγματικότητα για τον Μαρμαρά», υποστήριζε η Cumhuriyet.








Μια μέρα μετά, την Πέμπτη (26/9/19) τα 5,7 ρίχτερ στην Πόλη ξύπνησαν μνήμες από τον μεγάλο σεισμό του 1999, μεγέθους 7,6 βαθμών που χτύπησε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.


Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι τα ΜΜΕ με τα σενάρια φόβου για τσουνάμι ύστερα από μεγάλη σεισμική δόνηση ήταν σαν να προέβλεπαν το σημερινό ταρακούνημα, που για προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η Μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τον Μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόκειται για το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, καθώς το μέγεθός του ανέρχεται σε 1.500 χιλιόμετρα και θεωρείται ως μεγάλης σεισμικής επικινδυνότητας.

Υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα;

Αυτή τη φορά, ο σεισμός σημειώθηκε στο Βόρειο τμήμα του ρήγματος και αμέσως μόλις σημειώθηκε, προκάλεσε φόβους στην Ελλάδα για ενεργοποίηση αντίστοιχων ρηγμάτων στη χώρα μας. Ωστόσο, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε πως το μέγεθος της δόνησης ήταν πολύ μικρός ώστε να επηρεάσει τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...