Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Οι Ρώσοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να επαναφέρουν τη βορειοανατολική περιοχή υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Ο Τραμπ κατέστρεψε τα σχέδια των νεοσυντηρητών για τη Συρία

Τέλος παιγνιδιού στη Συρία για τις ΗΠΑ
Moon of Alabama
Η στρατηγική απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία δημιουργεί μια σημαντική επίπτωση. Οι αμερικανικοί και η διεθνείς Μποργκ είναι εξοργισμένοι γιατί ο Τραμπ τερματίζει μια παράνομη κατοχή σύμφωνα με το διεθνές και αμερικανικό εσωτερικό δίκαιο. "Αυτό είναι αντί-αμερικάνικο!"

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις "Mad Dog" παραιτήθηκε από τη θέση του από τις 28 Φεβρουαρίου. Διαφώνησε με την απόφαση του προέδρου. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια που ένας εκλεγμένος επικεφαλής αρχηγός είχε σοβαρή σύγκρουση με τον γερακίσιο Μάττις. Ο πρόεδρος Ομπάμα τον απέλυσε από επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης επειδή προέτρεψε για μια πιο επιθετική πολιτική κατά του Ιράν. Ο Μάττις είναι επίσης αρνητικός προς τη Ρωσία και τη Κίνα.

Ο πρόεδρος Τράμπ αγωνίστηκε για τη μείωση της εμπλοκής των ΗΠΑ σε πολέμους στο εξωτερικό. Θέλει να επανεκλεγεί. Δεν του χρειάζεται ένας υπουργός Άμυνας που να τον εμπλέκει σε περισσότερους πολέμους που έχουν ελάχιστα ή καθόλου καθορισμένο σκοπό.

Ο Μάττις είναι εγγενής ιμπεριαλιστής. Πάντα ζητούσε περισσότερα χρήματα για τους στρατιωτικούς και περισσότερη ανάμειξη στο εξωτερικό. Μία από τις μικρές ειδοποιήσεις του Μάττις ως υπουργού Άμυνας ήταν μια απροειδοποίητη αλλαγή στην αποστολή του Πενταγώνου :

Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, το Υπουργείο Άμυνας έχει ορίσει σαφώς την αποστολή του στην ιστοσελίδα του, ως "οι στρατιωτικές δυνάμεις που απαιτούνται για την αποτροπή του πολέμου και την προστασία της ασφάλειας της χώρας μας". Αλλά νωρίτερα αυτό το έτος, άλλαξε με την ησυχία του αυτή τη δήλωση, ίσως υποδηλώνοντας μια πιο δυσοίωνη προσέγγιση στην εθνική ασφάλεια.
...
Η επίσημη ιστοσελίδα του Πενταγώνου ορίζει πλέον την αποστολή του με αυτόν τον τρόπο: «Η αποστολή του Υπουργείου Άμυνας είναι να παρέχει μια θανατηφόρα Κοινή Δύναμη για να υπερασπιστεί η ασφάλεια της χώρας μας και να υποστηρίζει την αμερικανική επιρροή στο εξωτερικό»
Το Πεντάγωνο πλέον δεν «αποτρέπει τον πόλεμο» αλλά προσφέρει «θανατηφόρα δύναμη» για να «υποστηρίζει την αμερικανική επιρροή στο εξωτερικό». Δεν υπήρξε δημόσια συζήτηση ούτε συζήτηση του Κογκρέσου για την αλλαγή. Αμφιβάλλω αν ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε με αυτό. Ο Τραμπ θα προσπαθήσει τώρα να προσλάβει έναν υπουργό Άμυνας που να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη δική του θέση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι 7.000 από τους 14.000 στρατιώτες που έχουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα αποσυρθούν τους επόμενους μήνες. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν χάνεται με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν πάνω από το ήμισυ της χώρας και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κυβερνητικές δυνάμεις να χάνουν περισσότερο προσωπικό από ό, τι μπορούν να προσλάβουν. Ήταν ο Μάττις που είχε ζητήσει από το Τραμπ να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από 10.000 σε 14.000 στην αρχή της θητείας του. Υπάρχουν επίσης 8.000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ και συμμάχων στο Αφγανιστάν τα οποία πιθανότατα θα υποστούν αναλογική απόσυρση.

Το Associated Press έχει ένα νέο τικ τοκ για την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συρία:
Ο Τράμπα εξέπληξε το υπουργικό του συμβούλιο, νομοθέτες και μεγάλο μέρος του κόσμου με την κίνηση που απορρίπτει τις συμβουλές των κορυφαίων βοηθών του και συμφωνώντας για μια απόσυρση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.
...
«Τα σημεία της ομιλίας ήταν πολύ στερεά», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, εξηγώντας ότι συμβούλευσαν τον Τραμπ να αντιταχθεί σαφώς σε μια τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και πρότειναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια. "Όλοι είπαν να κάνουν πίσω και να προσπαθήσουν να προσφέρουν (στη Τουρκία) κάτι σαν μια μικρή νίκη, ενδεχομένως να κρατήσει κάποιο έδαφος στα σύνορα, ή κάτι τέτοιο".
Ωστόσο, ο Ερντογάν έβαλε γρήγορα τον Τράμπ σε άμυνα, υπενθυμίζοντας του ότι είχε πει επανειλημμένα ότι ο μόνος λόγος που τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν στη Συρία ήταν να νικήσουν το ισλαμικό κράτος και ότι η ομάδα είχε νικηθεί κατά 99 τοις εκατό. "Γιατί είστε ακόμα εκεί;" είπε ο δεύτερος αξιωματούχος, ρώτησε ο Ερντογάν τον Τράμπ, λέγοντάς του ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τους επιμένοντες μαχητές της IS.
...
Το σημείο του Ερντογάν, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ο Μπόλτον, είχε υποστηριχθεί από τον Μάττις, τον Πομπέο, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία Jim Jeffrey και τον ειδικό απεσταλμένο για τον συνασπισμό αντι-ISIS Brett McGurk, οι οποίοι είχαν πει ότι το ΙΚ κρατούσε μόνο το 1% του εδάφους που είχε, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
...
Ωστόσο, ο Μπόλτον τόνισε ότι ολόκληρη η ομάδα εθνικής ασφάλειας συμφώνησε ότι η νίκη επί του ΙΚ έπρεπε να διαρκέσει, κάτι που σημαίνει κάτι περισσότερο από την ανάκτηση του εδάφους του.
Ο Τραμπ δεν αποθαρρύνθηκε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος παραδόθηκε γρήγορα με τη δέσμευση να αποσυρθεί, σοκάροντας τόσο τον Μπόλτον όσο και τον Ερντογάν.

Ο Τραμπ δεν "παραδόθηκε". Ήθελε πάντα να βγάλει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία. Το είπε τόσες φορές. Όταν έλαβε τελικά την ευκαιρία να το κάνει, άρπαξε την ευκαιρία. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν ήταν έτοιμος γι 'αυτό:

Αιφνιδιασμένος, ο Ερντογάν προειδοποίησε τον Τράμπ για μια βιαστική απόσυρση , σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. Ενώ η Τουρκία έχει κάνει εισβολές στη Συρία στο παρελθόν, δεν διαθέτει τις απαραίτητες κινητοποιημένες δυνάμεις στα σύνορα για να κινηθούν και να κρατήσουν το μεγάλο διάδρομο της βορειοανατολικής Συρίας όπου βρίσκονται τα αμερικανικά στρατεύματα , δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η κλήση τελείωσε με την επανάληψη από τον Τραμπ προς τον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν , αλλά δεν προσφέρουν τίποτα το συγκεκριμένο για το πώς θα γίνει αυτό, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.


μεγαλύτερο

Ο Ερντογάν είχε σχεδιάσει να καταλάβει μόνο μια ζώνη πλάτους 10 μιλίων κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας. Περίπου 15.000 «Σύροι αντάρτες» ελεγχόμενοι από τους Τούρκους είναι έτοιμοι γι 'αυτό. Θα χρειαζόταν περίπου 50-100.000 στρατεύματα για να καταλάβει όλη την ανατολική Συρία βόρεια του Ευφράτη. Θα ήταν μια εχθρική κατοχή ανάμεσα σε καλά ένοπλους Κούρδους που θα αντιταχτούν σε αυτή μαζί με έναν αραβικό πληθυσμό που δεν είναι ακριβώς τόσο φιλικό για μια νεο-οθωμανική Τουρκία.

Ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά. Σήμερα ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την προγραμματισμένη εισβολή :
"Είχαμε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσουμε μια στρατιωτική εισβολή ... ανατολικά του ποταμού Ευφράτη", δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. "Το τηλεφώνημα μας με τον πρόεδρο Τραμπ, μαζί με τις επαφές μεταξύ των διπλωματών μας και αξιωματούχων ασφαλείας και τις δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μας οδήγησαν να περιμένουμε λίγο περισσότερο.

"Έχουμε αναβάλει τη στρατιωτική μας επιχείρηση ενάντια στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι να δούμε επί τόπου το αποτέλεσμα της απόφασης της Αμερικής να αποχωρήσει από τη Συρία".

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ωστόσο, ότι αυτή δεν ήταν μια "ανοιχτή περίοδος αναμονής".

Οποιαδήποτε μεγαλύτερη κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας θα δημιουργούσε μια σοβαρή αναστάτωση για την Τουρκία. Ο στρατός της μπορεί να το κάνει, αλλά θα κοστίσει πολλά θύματα και οικονομικούς πόρους. Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση το Μάρτιο και ο Ερντογάν δεν θέλει αρνητικούς τίτλους. Θα εισβάλει, αλλά μόνο εάν η Συρία και η Ρωσία δεν καταφέρουν να ελέγξουν τους Κούρδους.

Δυστυχώς οι ηγέτες του αναρχο-μαρξιστικού PKK / YPK στη Συρία δεν έχουν μάθει ακόμα το μάθημά τους. Κάνουν τα ίδια αιτήματα προς τη Δαμασκό, τα οποία είχαν ήδη απορριφθεί όταν παρόμοιες απαιτήσεις έγιναν για το καντόνι της Αφρίνης πριν την εισβολή της Τουρκίας και την καταστροφή του.

agitpapa @agitpapa 11:14 μ.μ. - 21 Δεκεμβρίου2018
Η αντιπροσωπεία του YPG πέταξε στο Mezzeh χτες. Ο διαπραγματεύσεις ήταν άκαρπες επειδή απλά επαναλάμβαναν τη συνηθισμένη τους γραμμή "ο Συριακός Αραβικός Στρατός προστατεύει τα σύνορα, εμείς ελέγχουμε τα υπόλοιπα". Κανένας στρατός δεν επιτρέπει σε κάποιον άλλο που συμμαχεί με τον εχθρό να ελέγχει το πίσω μέρος του και τις γραμμές τροφοδοσίας του.
+ Η ηγεσία του YPG εξακολουθεί να είναι κολλημένη στη φιλοδυτική της πορεία. Πρέπει να καθαριστεί πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Δαμασκό. Η σημερινή τους πορεία θα οδηγήσει απλώς σε μια άλλη Αφρίνη, στη συνέχεια σε μια άλλη, στη συνέχεια σε μια άλλη. Χιλιάδες γενναίοι μαχητές του YPG / YPJ θα έχουν πεθάνει για το τίποτα.
Elijah J. Magnier @ izmalrai - 16:31 μ.μ. - 21Δεκεμβρίου 2018
#Έκτακτο: Ιδιωτικές πηγές: Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απέρριψε την κουρδική πρόταση, ενώ η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις (Euphrates Shield et al) για να επιτεθεί στην περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους στα βόρεια της # Συρίας. # Η Ρωσία φαίνεται να συγκρατεί τον πρόεδρο Ερντογάν για λίγο. Πολλή πίεση
Δεν είναι (μόνο) η Ρωσία που κρατά τον Ερντογάν πίσω. Όπως φαίνεται παραπάνω, έχει σοβαρές ανησυχίες για μια τέτοια επιχείρηση. Επιπλέον, δεν έχει ακόμα αρκετά στρατεύματα και τα αμερικανικά στρατεύματα δεν έχουν αλλάξει ακόμα το πρότυπο τους. Όπως και σήμερα εξακολουθούν να περιπολούν στα σύνορα της Τουρκίας και χθες ήρθε ακόμη νέο στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ από το Ιράκ. Ο Ερντογάν δεν τολμά να επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα.

Το πιθανότερο είναι ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε πρόσθετη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Εάν η Δαμασκός και η Μόσχα μπορούν να πάρουν το ΡΚΚ υπό έλεγχο, η Άγκυρα θα είναι ικανοποιημένη.

Εκτός από την παρουσία 4.000 έως 5.000 αμερικανικών στρατευμάτων και εργολάβων στη βορειοανατολική Συρία, υπάρχει επίσης ένα σύνολο 1.100 γαλλικών στρατευμάτων και ένας άγνωστος αριθμός βρετανικών δυνάμεων. Προς το παρόν, η Γαλλία λέει ότι θέλει να μείνει για να τελειώσει τον αγώνας ενάντια στο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους κατά μήκος του Ευφράτη.

Αλλά η Γαλλία δεν έχει την ικανότητα να συντηρεί αυτές τις δυνάμεις χωρίς αμερικανική υποστήριξη. Η Συρία και η Ρωσία θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον Μακρόν να θέσει τις δυνάμεις του υπό την εντολή τους για να τερματίσουν τον αγώνα εναντίον του ISIS, αλλά είναι αμφίβολο ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα συμφωνούσε σε αυτό. Είναι πιθανότερο ότι θα συμφωνήσει να παραδώσει τη θέση του σε ρωσικές, συριακές ή ακόμα και ιρακινές ή ιρανικές δυνάμεις. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν στη συνέχεια να τελειώσουν τον αγώνα.

Καταχωρήθηκε από b στις 21 Δεκεμβρίου 2018 στις 01:09 μ.μ. | Permalink

Τελευταία ενημέρωση 22/12/2018 23.00 Ω.Ελλ.

Ο αμερικανικός στρατός θα αποσυρθεί από την παραμεθόρια περιοχή του αλ-Τανφ στα νοτιοανατολικά της Συρίας, όπου εμπόδιζε τη διέλευση μεταξύ Συρίας και Ιράκ. Η επαναλειτουργία των συνόρων θα βοηθήσει τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Όπως αναμενόταν, οι Ρώσοι αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να επαναφέρουν τη βορειοανατολική περιοχή υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Μια αντιπροσωπεία των κουρδικών δυνάμεων YPG και SDF θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, όπου θα λάβει νέες εντολές.

Αυτό το απόσπασμα της Daily Beast επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μας ότι ο Τραμπ κατέστρεψε τα σχέδια των νεοσυντηρητών για τη Συρία. Πήρε την προσφορά του Ερντογάν ως ευκαιρία να ξεφύγει από την παγίδα: Το Σχέδιο του πολεμοχαρούς Μπόλτον για τη Συρία καήκε, ωθώντας τον Τραμπ να εξέλθει - Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είχε επεκτείνει τους στόχους των ΗΠΑ στη Συρία για να προκαλέσει το Ιράν. Όμως, ο Τραμπ δεν ήταν επί του πλοίου, λένε ανώτεροι αξιωματούχοι, και η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να ωθήσει τις ΗΠΑ έξω.

Πόσο καιρό μέχρι να απολυθεί ο Μπόλτον;

Μια καλή ανάγνωση από τον Matt Taibbi σχετικά με τη θλίψη των εγχώριων αμερικανικών συζητήσεων: Ξέρουμε πως τελειώνει το παιχνίδι του πολέμου του Τραμπ - Τίποτα δεν ενώνει περισσότερο την πολιτική μας τάξη όπως η απειλή να τερματιστεί ο ατελείωτος πόλεμος μας.

Σε αντίθεση με τον Taibbi, περιμένω ότι η συζήτηση θα πεθάνει στις επόμενες ημέρες των διακοπών. Εάν δεν γίνει έτσι, ο Τραμπ θα δημιουργήσει κάποια νέα οργή για να εκτραπεί από το ζήτημα.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...