Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Στρατιωτική κατάσταση στη Συρία – Ο στρατός θα αναλάβει ξανά τη βορειοανατολική επικράτεια – Τερματίστηκε η πολιτική απομόνωση


Moon of Alabama (USA) 

Η επίπτωση από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συρία εξελίσσεται όπως αναμενόταν .

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την ταχεία απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Αργότερα μίλησε για μια ελεγχόμενη διαδικασία που θα επιτρέψει στην Τουρκία να αναλάβει τις κατεχόμενες περιοχές από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία. Το σχέδιο αυτό, το οποίο πιθανότατα ξεκίνησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, είναι εντελώς μη ρεαλιστικό.
Μια τόσο ευρεία κατοχή, στην οποία θα αντισταθούν πολλές ισχυρές δυνάμεις, δεν είναι προςτο συμφέρον της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την απειλή μιας τουρκικής εισβολής για να ασκήσει πιέσεις για τη διάλυση των δυνάμεων του Κουρδικού YPG που εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ. Σήμερα το πρωί (28/12/2018) ο Συριακός Αραβικός Στρατός (κόκκινο)

ανακοίνωσε ότι εισήλθε στη Ιεράπολη (Manbij), δυτικά του Ευφράτη.
Εγκαταστάθηκε στη γραμμή επαφής μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Τουρκία δυνάμεων (πράσινο) και των δυνάμεων του κουρδικού YPG που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ (κίτρινο). Η σημαία της Συρίας υψώθηκε στην πόλη Ιεράπολη (Manbij). Η κίνηση αυτή έγινε μετά την εθελοντική απόσυρση από την περιοχή των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των κουρδικών δυνάμεων δια αντιπροσώπων τους . Η Ιεράπολη (Manbij) απειλήθηκε από τον τουρκικό στρατό και τις τζιχαντιστικές δυνάμειςδια αντιπροσώπων του. Για να αποφευχθεί μια τουρκική επίθεση, οι τοπικές ένοπλες ομάδες, οι οποίες συνεργάστηκαν με το αμερικανικό στρατό, κάλεσαν τον συριακό στρατό να αναλάβει. Αυτό το μοτίβο θα επαναληφθεί και παντού αλλού.

Μια κουρδική αντιπροσωπεία βρίσκεται επί του παρόντος στη Ρωσία για να διαπραγματευτεί την περαιτέρω ανάληψη των αμερικανικών κατεχόμενων βορειοανατολικών επαρχιών αλ Χασάκα και Καμισλί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας. Οι Κούρδοι εξακολουθούν να ελπίζουν για κάποια αυτονομία από τη συριακή κυβέρνηση που θα τους επιτρέπει να κρατήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους. Αλλά ούτε η Δαμασκός, ούτε κανένας άλλος, θα συμφωνήσει ποτέ σε αυτό. Θα υπάρχει μόνομία ένοπλη δύναμη στη Συρία, ο Συριακός Αραβικός Στρατός. Είναι όμως πιθανό ότι ορισμένες κουρδικές μονάδες θα ενσωματωθούν σε αυτό.

Μια τουρκική αντιπροσωπεία είναι επίσης στηΜόσχα και αύριο (29/12) θα την επισκεφθεί ο Ερντογάν. Η Ρωσία μίλησε εναντίον του αμερικανικού σχεδίου να αφήσει την Τουρκία να αναλάβει τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας ή ακόμα και τμήματων της. Ο Ερντογάν δεν θα λάβει ρωσική ή ιρανική υποστήριξη για μια τέτοια κίνηση. Περεταίρω, θα πιεστεί να εγκαταλείψει τις άλλες περιοχές της Συρίας που καταλαμβάνει η Τουρκία επί του παρόντος.

Τα αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται για τώρα να συνεχίσουν την κατοχή κοντά στον Ευφράτη, όπου συνεχίζεται η μάχη εναντίον των απομειναριών του Ισλαμικού Κράτους. Δεν θα παραμείνουν πολύ. Ο Τράμπ επέμεινε με επιτυχία, ενάντια στη βούληση των στρατιωτικών του, να απομακρυνθεί πλήρως από τη Συρία. Όσοι διαφωνούν κατά της απόσυρσης είναι, όχι συμπτωματικά, οι ίδιοιάνθρωποι που προωθούσαν την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Μάττις για το θέμα, οι περαιτέρω προσπάθειες των στρατιωτικών να καθυστερήσουν την αποχώρηση θα είναι μάλλον μάταιες.Για να καλύψει την απόσυρση από τη Συρία, ο στρατός των ΗΠΑ ίδρυσε δύο νέες βάσεις στο Ιράκ. Οι τελευταίες μπλοκάρουν επίσης θέσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή της οδικής κυκλοφορίας μεταξύ του Λεβάντε και του Ιράν. Είναι απίθανο οι ΗΠΑ να καταλάβουν αυτές τις βάσεις για πολύ καιρό. Το κοινοβούλιο του Ιράκ ήδη κινείται για πετάξει πάλι όλες τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη χώρα του.

Οι στρατιωτικές κινήσεις γίνονται μαζί με νέες πολιτικές που επαναφέρουν τη Συρία ως καίριο αραβικό κράτος.

Χθες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό. Το Μπαχρέιν θα ακολουθήσει. Το Κουβέιτ θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία του τον Ιανουάριο. Το Ομάν δεν έκλεισε ποτέ την πρεσβεία του στη Δαμασκό. Από τις χώρες του Κόλπου, μόνο το Κατάρ, σύμμαχος της Τουρκίας και η Σαουδική Αραβία, έχουν αποφύγει να ανακοινώσουν την αναβίωση των σχέσεών τους με τη Συρία. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Κόλπου χρηματοδότησαν αρκετά μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη Συρία. Αυτά θα αναζωογονηθούν και θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας να επιστρέψει στα πόδια της. Η Αίγυπτος αναμένεται να ακολουθήσει την κίνηση των Χορηγών της του Κόλπου.

Η κίνηση των ΗΑΕ αποτελεί στρατηγική για την αντιμετώπιση της νεοθωμανικής φιλοδοξίας της Τουρκίας. Η Συρία (και πάλι) θεωρείται ως το προπύργιο που προστατεύει την ευρύτερη Αραβία από τα τουρκικά αρπακτικά. Σηματοδοτεί στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αναλάβει εδάφη στη Συρία θα αντισταθεί από τις χώρες του Κόλπου και ίσως ακόμη και από το στρατό της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος, μαζί με τη Ρωσία, μεσολαβεί μεταξύ των Κούρδων και της συριακής κυβέρνησης.

Η αραβική κίνηση θεωρείται επίσης ως αντίθεση με την ιρανική επιρροή στη Συρία. Σε αυτό θα αποτύχει. Η Συρία περισώθηκε από την ολική επίθεση που δέχθηκε χάρη στην παρέμβαση του Ιράν. Ήταν ο ιρανός στρατηγός Σουλεϊμάνι ο οποίος έπεισε τη Ρωσία να στείλει στρατεύματα στη Συρία. Ήταν το Ιράν που ξόδεψε δισεκατομμύρια για να στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση, ενώ οι Άραβες του Κόλπου ξόδεψαν ακόμα περισσότερο για να την καταργήσουν. Η Συρία δεν θα ξεχάσει ποιοι είναι οι εχθροί της και ποιοι είναι οι πραγματικοί της φίλοι.

Οι αεροπορικές συνδέσεις από τη Δαμασκό προς τις αραβικές χώρες επιστρέφουν. Την περασμένη εβδομάδα αναβίωσε η άμεση σύνδεση με την Τυνησία. Τον Ιανουάριο, η Gulf-Air, ο επίσημος αεροπορικός αερομεταφορέας του Μπαχρέιν θα προσφέρει και πάλι πτήσεις από τη Δαμασκό. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος το 2012 έδιωξε τη Συρία, θα την καλέσει ξανά. Η Συρία μπορεί να αποδεχθεί την προσφορά, αλλά μόνο με αντάλλαγμα μιας μεγάλης αποζημίωσης.

Μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις 25 Δεκεμβρίου απέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Τα ισραηλινά αεροπλάνα πυροβόλησαν 16 βόμβες από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Κρύφτηκαν δειλά πίσω από δύο εμπορικά αεροσκάφη γραμμής τα οποία βρίσκονταν στο δρόμο τους από τον Κόλπο προς την Ευρώπη. Αυτό κατέστησε αδύνατο για την αεροπορική άμυνα της Συρίας να επιτεθεί άμεσα στα ισραηλινά αεροπλάνα. Τα περισσότερα από τα ισραηλινά βλήματα καταστράφηκαν από την αεροπορική άμυνα μικρής εμβέλειας της Συρίας. Ένας συριακός πύραυλος εκτοξεύτηκε ενάντια στο Ισραήλ. Ήταν μια υπενθύμιση ότι έχουν καθιερωθεί νέοι κανόνες εμπλοκής, όπως είχαν ανακοινωθεί. Οι επιθέσεις κατά της Συρίας θα απαντηθούν με άμεσες επιθέσεις στο Ισραήλ. Η εκτόξευση του πυραύλου έβαλε τέρμα στην ισραηλινή επίθεση.

Το Ισραήλ, όπως και άλλοι, θα μάθουν ότι τυχόν περαιτέρω επιθέσεις κατά της Συρίας είναι μάταιες και θα οδηγήσουν μόνο σε αποτελεσματικά αντίποινα. Ο πόλεμος στη Συρία, αν και δεν έχει ακόμα τελειώσει, καταρρέει. Η πολιτική απομόνωση της Συρίας τελειώσει. Όσοι επιμένουν στη συνέχισή της θα χάσουν τελικά.

Πηγή
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...