Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ο Τραμπ θα αποσύρει μεγάλο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν


Ξηλώνετε το στρατιωτικό δίκτυο της νέας τάξης 
Παραιτήθηκε ο νεοταξίτης υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις που το βαθύ κράτος είχε επιβάλει στον Τραμπ λόγω των διαφωνιών του με την ακολουθούμενη πολιτική


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να αποσύρει ένα «σημαντικό μέρος» των αμερικανικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης την Πέμπτη, μία ημέρα αφότου ο Ρεπουμπλικάνος ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από τη Συρία.
«Η απόφαση έχει ληφθεί. Θα υπάρξει μια σημαντική ανάκληση» στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, είπε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων The Wall Street Journal και The New York Times, η απόφαση αυτή αφορά περίπου 7.000 από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν τόσο στην αποστολή του NATO με σκοπό την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων, όσο και στις χωριστές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του υποτιθέμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διεξάγει η Ουάσιγκτον. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποτελεί για τις ΗΠΑ άλλο ένα προπύργιο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ πήρε την απόφαση αυτή την Τρίτη, την ίδια ημέρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Παραίτηση νεοταξίτη Μάτις

Η παραπάνω ανακοίνωση οδήγησε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις στην απόφαση να παραιτηθεί, λόγω των διαφωνιών του με την ακολουθούμενη πολιτική, ώστε ο πρόεδρος να μπορέσει, όπως ανέφερε ο στρατηγός ε.α., να διορίσει κάποιον άλλον επικεφαλής του Πενταγώνου, με απόψεις πιο ευθυγραμμισμένες με αυτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Ο Μάτις τασσόταν υπέρ της διατήρησης ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες. Εναντιωνόταν επίσης στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι αναπτυγμένοι στη Συρία, κίνηση με την οποία διαφώνησαν άλλα δυτικά κράτη και προκάλεσε αντιδράσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Πάνω από 2.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εμπλοκή στον οποίο άρχισε πριν από 17 χρόνια, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters
Πηγή
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...