Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Μια Αγρυπνία όνειρο... Μια Πνευματική Όαση κάπου στα φώτα της πόλης...


Ανέκαθεν οι Έλληνες Χριστιανοί του Αναπλιού αντίκριζαν μέσα από αυτήν την Βυζαντινή Εκκλησούλα την ίδια την Αγία Σοφιά της Κωνσταντινούπολης


Στο Ναύπλιο την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε Ιερά αγρυπνία επί τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στην παλιά πόλη του Ναυπλίου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και Λαμπρινίδου Τον εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης μαζί με τον εφημέριο του Ναού της Παναγίας Ναυπλίου π. Διονύσιο Ταμπάκη.

Η αγρυπνία τελέστηκε στον προσφάτως ανακαινισμένο Βυζαντινό ναό . Οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης , του Τρούλου, κιονοκράνων και άλλων κτιριακών και δομικών στοιχείων του Ιστορικού χιλιόχρονου πλέον Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας ,ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό

Ανέκαθεν οι Έλληνες Χριστιανοί του Αναπλιού αντίκριζαν μέσα από αυτήν την Βυζαντινή Εκκλησούλα την ίδια την Αγία Σοφιά της Κωνσταντινούπολης αφού δεν είναι καθόλου τυχαίο που η οδός στην οποία βρίσκεται καλείται «Κωνσταντινουπόλεως» αλλά ακόμη και οι σημερινοί πιστοί ονομάζουν την Εκκλησία με την λέξη Αγ.Σοφιά και όχι Αγ.Σοφία ως ανθρώπινο πρόσωπο(τονίζοντας το ά)


Στα δεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας και Ενετοκρατίας οι Έλληνες λοιπόν είχαν τον τακτική τους έστω και με αυτόν τον έμμεσο και μυστικό τρόπο να στρέφουν τον λογισμό ,την καρδιά και τον πόθο τους στον ορίζοντα της Πόλεως του Μεγ.Κωνσταντίνου και των Βυζαντινών προγόνων μας.

Την αποκατάσταση και συντήρηση του Ναού έκανε η Τεχνική εταιρία «ΑΤΡΕΑΣ Α.Τ.Ε.» υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αργολίδος.

Πρόκειται για την μοναδική Βυζαντινή εκκλησία της πόλης καθώς και την παλιότερη από τις σωζόμενες εκκλησίες του Ναυπλίου (χτίστηκε περίπου τον 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ.)
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας απαγορευόταν ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων εντός των τειχών της πόλης. Το 1780, μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του στόλου Ν. Μαυρογένους, δόθηκε άδεια από τους Τούρκους, στους περίπου 300 Ναυπλιώτες να λειτουργηθούν στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Το 1825 η εκκλησία ανακαινίστηκε από τον φρούραρχο της πόλης, τον στρατηγό Νάσο Φωτομάρα.
https://argolikospoimin.blogspot.com


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...