Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Αγιοκατάταξη Γέροντα Αμφιλοχίου Μακρή

Στην αγιοκατάταξη του γέροντα Αμφιλοχίου Μακρή της Πάτμου, προχώρησε σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Να αναφερθεί οτι ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μίλησε για τον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Αγιοκατατάξεως του, ευρίσκεται ήδη ενώπιον της Συνοδικής Ειδικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την επίσκεψή του στην Εύβοια τον Ιούνιο.

Λίγα λόγια για τον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή:

Ο μακαριστός Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής (κατά κόσμον Αθανάσιος Μακρής) γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1889 στην Πάτμο.

Η μοναχική του κουρά έγινε στις 27 Αυγούστου του 1906 στην Ιερά Μονή του Θεολόγου όπου έλαβε το όνομα Αμφιλόχιος.

Στις 23 Μαρτίου του 1913 σε ηλικία 24 ετών κείρεται στο Κάθισμα του Απολλώ Μεγαλόσχημος Μοναχός από τον ασκητή και πνευματικό Μακάριο Αντωνιάδη τον Σάμιο.

Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Κώου κυρό Αγαθάγγελο στις 27 Ιανουαρίου του 1919 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κω, και Πρεσβύτερος την Κυριακή του Θωμά στις 5 Απριλίου του ίδιου έτους από τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Κωνσταντίνο Βαντζαλίδη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Βαθύ.

Εφημέριος της Ιεράς Μονής Πάτμου διακόνησε από το 1920-1926 και διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως κατά τα έτη 1926-1932.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1935 εκλέγεται Ηγούμενος στην Ιερά Μονή της Πάτμου και το 1937 ιδρύει την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, ενώ κατά τα έτη 1939-1940 διακόνησε εφημέριος στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Διασωζούσης.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής εκοιμήθη την Πέμπτη 16 Απριλίου του 1970 και ετάφη στις 17 Απριλίου στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού.


http://www.romfea.gr 

4 σχόλια:

 1. Άγιε τού Θεού, μεγάλη ας είναι η Χάρις σου ενώπιον τού Θρόνου τού Υψίστου. Πρέσβευε υπέρ ημών.
  Το Φανάρι καλώς έπραξε καί προέβει στήν αγιοκατάταξη του Γέροντος Αμφιλοχίου, ωστόσο δέν μπορώ να μήν αναφέρω τόν λογισμό μου γιά τά υποφαινόμενα κίνητρα.
  Επειδή εχει περιπέσει σε ανυποληψία στίς συνειδήσεις του Ορθοδόξου πληρώματος λογω τών πολλων ατοπημάτων του καί της αιρετικής γραμμής του ο Πατριάρχης, δίκην αρχαίου δεισιδαίμονος ειδωλολάτρου, σκέφτηκε και πάλι, νά διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις και να μάς εξευμενίσει, με μια ακόμη αγιοκατάταξη.
  Ας είναι. Αυτό δεν μειώνει στο ελαχιστο τήν πανθομολογουμένη αρετή του αγίου Γέροντος και η εκκλησία μας πλουτιστηκε με έναν ακόμη Άγιο.
  Άς εχουμε όλοι τήν ευχή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αγιοκαταταξη ειναι θελημα Θεου οχι του καθε εκαστοτε Πατριαρχη!

   Διαγραφή
 2. Ο εν λόγω Άγιος θαυματουργούσε ήδη εν ζωή.Ανέπτυξε δε και εθνικό έργο κατά της ιταλοποιήσεως των Δωδεκανήσων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω την εικόνα του από τη 10ετια του 90 στο εικονοστάσι μου και περίμενα. ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...